Cilt Lekeleri Nelerdir?

Uzm. Dr. Şirin Çelik
Uzm. Dr. Şirin Çelik
12 Şubat 2021349 görüntülenme
Randevu Al
Cilt Lekeleri Nelerdir?

Cilt lekeleri günümüzde çoğu insanda görülen oldukça yaygın bir problemdir.

Cilt lekeleri kahverengi, beyaz, kırmızı, gri veya mavi gibi farklı renklerde olabilir.

Cilt, cilde rengini veren pigment olan melanin içerir. Melaninin miktarına göre cilt renk tonu açık veya koyu olur. Bazen bazı genetik, hormonal ve çevresel durumlara bağlı olarak melanin miktarı ve dağılımında bozukluklar olabilmekte ve bu da ciltte kahverengi lekeler olarak kendini göstermektedir. Melazma dediğimiz hamilelik lekeleri, çiller, yaşlılık lekeleri, güneş lekeleri, postlezyonel hiperpigmentasyon bu lekelere örnek verilebilir.

Bazen de bu pigmentin anormal olarak komşu bölgelere göre az olması veya hiç olmamasına bağlı olarak açık renkli veya beyaz lekeler de olabilir. Bu lekeler hem doğumsal lekeler şeklinde hem de sonradan olabilir. Vitiligo, hipopigmente nevüs, postlezyonel hipopigmentasyon bu lekelere örnek verilebilir.

Ciltte, anormal kan damarları nedeniyle oluşan, vasküler dediğimiz doğuştan olan kırmızı lekeler de görülebilmektedir. Şarap lekesi, hemanjiom gibi lekeler buna örnek verilebilir.

Bazı mantar enfeksiyonları boyun ve omuzlarda kahverengi lekelere yol açabilmektedir.

Bazı hastalıklara ve ilaçlara bağlı olarak da deride çeşitli farklı renkte lekeler oluşabilmektedir.

Cilt Lekelerinin Tanısı Nasıl Konur?

Muayene sonrası çoğu lekenin tanısı rahatlıkla konabilir. Ancak bazen wood ışığı denilen bir ışıkla lekeyi muayene etmek, hatta bazen doğru teşhis için biyopsi almak dahi gerekebilmektedir.

Cilt Lekeleri Nasıl Tedavi Edilir?

Cilt lekelerinin tedavisi birçok nedene bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

Altta yatan bir durum veya hastalık varsa muhakkak tedavi edilmelidir.

Kırmızı renkli damarsal lekelerin tedavisi lazerler ile sağlanır. 

Melanin kaynaklı kahverengi lekelerin tedavisinde ise çeşitli renk açıcı kremler yanında kimyasal peeling, mezoterapi, PRP, Altın iğneli Radyofrekans, Q-Switched lazerler, Cosmelan/Dermamelan maske, IPL gibi ışık sistemleri kullanılabilir.

Lekeye sebep olan etkenlerin başında güneş geldiğinden leke tedavisi sırasında mutlaka güneş koruyucu kremler kullanılmalıdır.

Etiketler

Cilt lekeleri ve tedavisiCilt lekeleri nasıl geçerCilt lekeleri neden olurCilt lekeleri neden oluşurCilt lekeleri nasıl önlenir

Yazar Hakkında

Uzm. Dr. Şirin Çelik

Uzm. Dr. Şirin Çelik

Uzm. Dr. Şirin Çelik, 31 Aralık 1984’te dünyaya geldi. Lisans öncesi öğreniminden hemen sonra Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimine başladı ve 2007 yılında tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı aldı.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır