Cildimiz güneşten neden korumalıyız?

Yazın habercisi olan sıcak günlerin gelmesiyle güneşten korunmanın önemli olduğunu söyleyen Dermatoloji Uzmanı Dr. Duygu Durmaz, güneşten gelen zararlı ışınlardan korunmak için önemli tavsiyelerde bulundu. OZON tabakasının delinmesiyle yeryüzüne ulaşan zararlı güneş ışınlarının cildimize bazı zararlar verebileceğini belirten Dermatoloji Uzmanı Dr. Duygu Durmaz, UV-A ve UV-B ışınlarının derimizin erken yaşlanmasından, kollajen kaybı nedeniyle elastikiyet kaybı ve kırışıklıklardan, deri üzerindeki kılcal damar belirginliğinin artışından, deri üzerindeki koyu lekelerin oluşumundan, güneş yanıklarından ve en önemlisi cilt kanserlerinden (bazalyoma, skuamöz hücreli karsinom, malign melanom) sorumlu olduğunu kaydetti. Güneşten gelen zararlı ışınlardan kendimizi korumamız gerektiğini söyleyen Durmaz, özellikle güneş ışınlarının en dik ve yoğun olduğu 10.00- 16.00 saatleri arasında dışarıda olmamaya özen gösterilmesi gerektiğini belirterek, şu tavsiyelerde bulundu: “Dermatoloğunuzun önerisiyle yaşınıza, cilt tipinize ve cildinizin ihtiyacına uygun olan güneşten koruyucu kremleri yeterli miktarda (2mg/cm2) sürün. Güneş kreminizi güneşe çıkmadan 30 dakika önce sürmeyi ve 2-4 saatte bir yenilemeyi ihmal etmeyin. Gölgede bile olsa güneşten koruyucu kreminizi sürün. Güneşten korunmak için sıkı dokumalı, çok ince olmayan, kuru ve koyu renkli kıyafetler, geniş siperli (10 cm) şapkalar ve geniş camlı güneş gözlükleri kullanın.”

Cildimiz güneşten neden korumalıyız?

Yazın habercisi olan sıcak günlerin gelmesiyle güneşten korunmanın önemli olduğunu söyleyen Dermatoloji Uzmanı Dr. Duygu Durmaz, güneşten gelen zararlı ışınlardan korunmak için önemli tavsiyelerde bulundu.
OZON tabakasının delinmesiyle yeryüzüne ulaşan zararlı güneş ışınlarının cildimize bazı zararlar verebileceğini belirten Dermatoloji Uzmanı Dr. Duygu Durmaz, UV-A ve UV-B ışınlarının derimizin erken yaşlanmasından, kollajen kaybı nedeniyle elastikiyet kaybı ve kırışıklıklardan, deri üzerindeki kılcal damar belirginliğinin artışından, deri üzerindeki koyu lekelerin oluşumundan, güneş yanıklarından ve en önemlisi cilt kanserlerinden (bazalyoma, skuamöz hücreli karsinom, malign melanom) sorumlu olduğunu kaydetti. Güneşten gelen zararlı ışınlardan kendimizi korumamız gerektiğini söyleyen Durmaz, özellikle güneş ışınlarının en dik ve yoğun olduğu 10.00- 16.00 saatleri arasında dışarıda olmamaya özen gösterilmesi gerektiğini belirterek, şu tavsiyelerde bulundu: “Dermatoloğunuzun önerisiyle yaşınıza, cilt tipinize ve cildinizin ihtiyacına uygun olan güneşten koruyucu kremleri yeterli miktarda (2mg/cm2) sürün. Güneş kreminizi güneşe çıkmadan 30 dakika önce sürmeyi ve 2-4 saatte bir yenilemeyi ihmal etmeyin. Gölgede bile olsa güneşten koruyucu kreminizi sürün. Güneşten korunmak için sıkı dokumalı, çok ince olmayan, kuru ve koyu renkli kıyafetler, geniş siperli (10 cm) şapkalar ve geniş camlı güneş gözlükleri kullanın.”

ÇOCUKLAR DA ÖNEMLİ
Yaz aylarında çocukların güneşten korunmalarına özen gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Durmaz, “Deride kızarıklık, içi su dolu kabarcık, yanma hissi ve ağrı ile ortaya çıkan güneş yanıkları, özellikle küçük çocuk ve bebeklerde etkilenen alanın genişliğiyle orantılı olarak bulantı, kusma, sıvı kaybı, yüksek ateş ve bilinç kaybına yol açabilmektedir. Çocukluk çağında geçirilen, tekrarlayan güneş yanıkları da ileri yaşlardaki cilt kanserlerinin önlenebilir nedenleri arasındadır. Siz ve sevdikleriniz için gerekli güneşten korunma önlemlerini alın ki, yaşamımızın kaynağı olan güneş kabusunuz olmasın” şeklinde konuştu.
 

Bu makale 17 Temmuz 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Duygu Durmaz

Uzm. Dr. Duygu Durmaz 1977 yılında doğmuştur. 1993 yılında Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni kazanmıştır. 1999 yılında Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni başarıyla bitirip Doktor unvanı almıştır. İhtisasını İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tamamladıktan sonra uzman unvanını almıştır. Eylül 2022 den itibaren D Clinic / Uzm. Dr.Duygu Durmaz Kliniği’nde hastalarına hizmet vermektedir.     Tedavi yöntemleri; Dermatolojik hastalıkların tanı ve tedavisi Deri Biyopsisi Botox Dolgu uygulaması Mezoterapi PRP (Platelet Rich Plasma ) Gençlik Aşısı Biyolifting aşı Dermapen uygulaması 1 Plazmapen uygulaması Medikal Cilt Bakımı Elektrokoter uygulaması Kriyoterapi Fraksiyonel radyofrekans Fraksiyonel lazer uygulaması BBL lazer uygulaması Q Switched Ndyag lazer uygulaması Ozon tedavisi ve IV uygulamalar ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
linkedin
twitter
instagram
Etiketler
#güneştenkorunma #ciltkanseri #fotoyaşlanma
Uzm. Dr. Duygu Durmaz
Uzm. Dr. Duygu Durmaz
İzmir - Dermatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube