ÇİKOLATA KİSTİ (ENDOMETRİOZİS) NEDİR?

Doç. Dr. Hatice Çelik
Doç. Dr. Hatice Çelik
20 Mart 2020286 görüntülenme
Randevu Al
ÇİKOLATA KİSTİ (ENDOMETRİOZİS) NEDİR?

Üreme çağındaki kadınların %5-10'unda, gebe kalamayan kadınların ise yaklaşık %50'sinde görülmektedir. Eğer aile hikayesi de varsa çikolata kisti görülme oranı daha da artabilir. Çikolata kisti olarak da bilinen endometriozis yumurtalıklarda, tüplerde ya da karın boşluğu gibi rahim dışındaki bölgelerde rahim iç zarını döşeyen endometrial dokunun varlığı ile karşımıza çıkan bir hastalıktır. Kadın genital organları dışında idrar torbası, kalın bağırsak, üreterler, eski ameliyat yerleri ve rektumda da ortaya çıkabilmektedir. Her adet dönemi geldiğinde, kistin içinde kanama meydana gelir. Bu kanama zamanla içerde birikir ve koyu kıvamda ve kahverengi bir sıvı halini alır. Bu sıvı erimiş çikolatayı andırdığından, kistler çikolata kisti olarak adlandırılmaktadır.

ÇİKOLATA KİSTİ NASIL ANLAŞILIR?

En önemli iki belirtisi, ağrılı adet görme ve kısırlıktır. Ağrı sürekli alt karın ağrısı, sancılı adet görme ve ağrılı cinsel birleşme şeklinde olabilir. Özellikle adet dönemlerinde artan yorgunluk, ishal, kabızlık, şişkinlik, bulantı gibi belirtiler görülebilir. Patlamış çikolata kisti ise ani başlayan karın alt bölgesinde ağrı, hafif ateş ve kanda beyaz hücrelerde artışla kendini gösterebilir.

ÇİKOLATA KİSTİNE NASIL TANI KONULUR?

Yapılacak ultrason muayeneleri ve hastanın şikayetlerine göre çikolata kistlerinden şüphelenilir. Fakat kesin tanısı, kistin alınması sonucu yapılacak patolojik inceleme ile konulur. Bazı durumlarda endometriozis kist yerine karın içi organlarda dağılmış plaklar şeklinde olabilir. Bu durumda da kapalı ameliyat dediğimiz laparoskopi ile alınan biyopsilerin patoloji tanısı ile teyit edilmelidir. Bazen kadın doğum doktoru tarafından yapılan elle muayenede kistler ya da düğümler hissedilebilir.

ÇİKOLATA KİSTİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Bazı çikolata kistleri hastalarda hiçbir şikayete neden olmazlar. Bu durumda sadece takip yeterli olmaktadır. Tercih edilecek tedaviler hastanın yaşına, gebe kalma isteğine ve belirtilerin rahatsızlık derecesine göre değişebilir. Adet döneminde ve cinsel ilişkide ağrısı olan ve çocuk isteği olmayan kadınlarda ağrı kesicilere cevap alınamadıysa doğum kontrol hapları ya da sürekli kullanılması gereken sadece progesteron içeren ilaçlar kullanılabilir. Kadının hayat kalitesini düşürecek etkileri olan ve çocuk sahibi olmasını etkileyen kistler sebebiyle kist alınması gerekebilir. Kistler alındıktan hemen sonra gebe kalma şansı daha yüksektir. Bazı hastalara ise ilaç ve ameliyat tedavisi gerekebilir.

Etiketler

Çikolata kistiÇikolata kistleriÇikolata kisti tedavisiÇikolataÇikolata kisti ameliyatıÇikolata ameliyatıÇikolata kisti 17 cmÇikolata kisti laporoskopi nasıl yapılırÇikolata kistÇikolta kistiÇikolota kisti ameliyatıÇikolata kistineÇikolata kisti gebeliği etkiler miÇikolata kisti oluşumu ve tedavisiÇikolata kisti kanamayı etkilermi

Yazar Hakkında

Doç. Dr. Hatice Çelik

Doç. Dr. Hatice Çelik

Doç. Dr. Hatice Çelik, 22 Eylül 1979 yılında İzmit’te doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1996 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2002 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanını almıştır. İhtisasını ise, 2002 - 2007 yılları arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı’nda tamamlayarak “Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı” olmuştur. 2011-2012 yılları arasında yaklaşık 1 yıl süreyle Amerika’da “Tufts Üniversity Baystate Medical Center”da pelvik taban cerrahisi ve ürojinekoloji alanında bilimsel çalışmalarda bulunmuştur. 2019 yılında “Doçent” unvanı almıştır. 2008-2019 yılları arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, 2019 yılında ise Ankara Bilkent Şehir Hastanesi’nde görev yapmıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır