Çift rahim

Çift rahim

Çift Rahim (Uterus Didelfis)

Anne karnındayken dişi fetusta rahim, iki küçük tüpten oluşmaya başlar. Fetus büyüdükçe bu tüpler birleşerek büyük, içi boş bir organı yani rahmi meydana getirirler. Bazen bu tüpler tam olarak birleşmezler ve her biri ayrı bir boşluk oluştururlar. Bu durumda çift rahimden bahsedilir.  Buna tıbbi olarak uterus didelfis denir.

Çift rahimde, genelde her birinin ayrı rahim ağzı olur.  Bazı çift rahimli kadınların vajinaları da çift olur ya da ikiye ayrılmış durumda bulunur.

Çift rahim olması durumu oldukça nadir rastlanan bir durumdur, hatta bazen tanısı bile konmaz. Tüm dünyadaki kadınların binde veya milyonda birinde görülür. Normal gebeliklerin  %2 ile 4 ünde çift rahim gelişir. Bu oran düşük yapmış veya erken doğum yapmış kadınlarda daha yüksek çıkabilir.

Çift rahimli kadınlarda tedavi, ağrı veya tekrarlayan düşükler gibi şikayetler varsa gerekli olur.

Belirtileri Nelerdir

Çift rahimli kadınların bazıları durumlarının farkında bile değildirler. Hatta bunlar gebelik ve doğum sırasında bile farkına varmazlar.

Belirti olarak şunlar görülebilir;

Karında bir kitle hissedilmesi

Adet kanaması öncesinde ve sırasında alışık olmadık ağrı varlığı

Adet kanaması sırasında aşırı kanama olması

Neden Olur  

Araştırmacılar nedenini tam olarak bilememektedir. Ancak bu durum böbrek anormallikleri ile genelde beraber bulunmaktadır. Bu da, bir şeylerin, doğumdan önceki dönemde, tüplerin gelişimini etkilediğini düşündürmektedir.

Tanı Nasıl Konur

Doktorunuz normal muayene sırasında rahim ağzınızın çift olması ve rahminizin farklı şekilde olmasından dolayı teşhisi koyar. Ancak anormal bir durumdan şüphelenirse diğer tetkikleri de ister.

Ultrasound, bilgisayarlı tomografi (CT), manyetik rezonans (MR) ile iç organlarınız taranır.

Histerosalpigografi ile rahim içine boyalı bir madde verilerek X ışını ile rahmin şekli belirlenir.

Histeroskopi ile doktorunuz rahminize ışıklı, ince bir tüp sokarak rahim içine bakar.

Laparaskopi ile karından yapılan küçük bir kesi yapılarak ışıklı fiber optik bir alet karın içine sokulur ve oradaki organlara bakılır.

Nelere Yol Açabilir

Çift rahmi olan çoğu kadının normal bir cinsel hayatı, gebeliği ve doğumu olur. Ancak bazen kısırlığa ve düşüğe neden olabilir. Bazen de erken doğuma ve bebeğin rahim içinde anormal pozisyonda olmasına neden olabilir. Baş geliş yapabilir.

Tedavi Gerekir Mi

Eğer çift rahminiz var ve herhangi bir belirti ya da şikayetiniz yoksa tedavi pek gerekmez. Çift rahmin cerrahi operasyonla birleştirilmesi nadiren yapılır.

Eğer gebeyseniz doktorunuzla olası sorunları konuşmanız gereklidir. Doktorunuzun size erken doğumu önlemek için ve doğum olayıyla ilgili önerileri olacaktır.

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ahmet Murat Emanetoğlu

Op. Dr. Ahmet Murat EMANETOĞLU, 7 Mayıs 1963 tarihinde Ankara'da doğmuştur. Lise öğrenimini 1981 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi'nde bitirmesinin hemen ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimine başlamıştır. 1987 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1993 yılında ise SSK Göztepe Hastanesi'nde Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanlığını almıştır. 1993-1994 yılları arasında Bezm-i Alem Valide Sultan Vakıf Gureba Hastanesi'nde, 1993-1998 yılları arasında ise Özel Kadıköy Vatan (Universal Hospital) Hastanesi'nde çalışmış olan Op. Dr. Ahmet Murat EMANETOĞLU, 1997-1998 yılları arasında Özel Kadıköy Vatan Hastanesi ÜYTE (Tüp Bebek) merkezini kurmuş ve burada çalışmalar yapmıştır. 1998-2001 yılları arasında ise Özel Yeni İsviçre Hastanesi ÜYTE (Tüp Bebek) merkezini kurmuştur. 2001-2003 yılları arasında Özel H ...

Etiketler
Çift rahim
Op. Dr. Ahmet Murat Emanetoğlu
Op. Dr. Ahmet Murat Emanetoğlu
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube