Çene eklemi hastalıklarının sebepleri

Çene eklemi hastalıklarının sebepleri

Çene eklemi kafatası ile alt çene kemiğinin birleştiği yerde, kulağın hemen önünde yer alan küçük bir eklemdir. Alt çenenin hareket ve islevlerini yapmasını sağlayan eklemdir.

Bu eklemin hastalıklarında ortaya çıkan şikayetler yelpazesi çok geniş olabilir. Hastalar genellikle, kulak agrisi, bas agrisi ve agizlarini yeterince açamadiklarindan sikayetçidirler Bunun yaninda agiz açip kapama sirasinda çikan seslerden ve agridan da sikayetçi olabilirler. Ayrıca kulak ve ağız çevresinde olan bu ağrılara bağlı olarak huzursuzluk, sinirlilik, boyun kaslarında sertleşme ve ağrı da görülebilir. Burada belirlenmesi gereken rahatsizligin nedenidir..

Çene eklemi hastalıklarının sebepleri çeşitlidir.

Artrit, yani romatizmal eklem iltihabı bu nedenlerden biridir. Ayrıca çeneye alınan bir darbe ya da gece dis sikmaya-gıcırdatmaya bagli olabilir. Diger sik rastlanan bir sebep de eklem diskinin yer degistirmesidir. Böyle bir disk, klik sesi gibi seslerin ortaya çikmasina, çene hareketlerinin kisitlanmasina ve agiz açma ve kapama sirasinda agri olmasina neden olabilir. Bir travmanin ya da romatoid artritin neden olabilecegi bir problemdir. Eklem parçalarinin birbirine kaynamasi durumu ise çene hareketini kismen veya tamamen kisitliyabilir. BU duruma ise çene eklemi (Temporomandibular eklem – TME) ankilozu diyoruz, böyle bir durum meydana geldiğinde kişinin ağzı tamamen kilitlenebilir ve beslenme problemleri ile karşı karşıya kalabilir.

Çene eklemi (Temporomandibuler Eklem - TME) şikayetlerinin ortaya çıkmasında problem herzaman eklemin iç yapısında olmayabilir. Örneğin Strese bağlı olarak kasllarının kasılması sonucunda, çiğneme kaslarında agri ve sertleşme çene eklemi problemlerine benzer şikayetler yaratabilir. Hastada genellikle gece dis gicirdatma ya da sikma kaslarda ağrılı spazmlara ve çene hareketlerinde zorluklara yol açar. Hastalarda kas ve eklem problemleri birlikte de görülebilir. Bu nedenlerle çene eklemi hastaliklarinin teshisi karmasiktir ve farkli islemler gerektirir.

Tedaviyi yönlendirmesi açisindan eklem problemlerinin nedeninin belirlenmesi son derece önemlidir. Tedavi, basit bir gece koruyucusundan, fizik tedaviye, artroskopik cerrahi ya da açık eklem cerrahisine kadar ilerleyebilen adımları içermektedir.

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Ufuk Bilkay

Prof. Dr. Ufuk BİLKAY, 1966 yılında İzmir’de doğmuştur. Lise öğrenimini İzmir Atatürk Lisesi’nde bitirdikten sonra Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1990 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1 yıl kadar Dokuz Eylül Üniversitesi Üroloji Anabilim Dalı'nda asistanlık yaptıktan sonra bu bölümden ayrılarak 1992 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrah Anabilim Dalı'nda eğitimine devam etmiştir. 1999 yılında ise Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı olmuştur.  Yurtdışında da pek çok çalışma yapmış olan Prof. Dr. Ufuk BİLKAY, 1998 yılında Atlanta -ABD’de Emory University’de Araştırma Görevlisi olarak bulunmuş olup burada Endoskopik Plastik Cerrahi, Mikrocerrahi ve Rekonstrüktif Meme Cerrahisi ile ilgili konularında çalışmıştır. Ayrıca Emory Clinic ve Paces P ...

Etiketler
Çene eklemi hastalıkları
Prof. Dr. Ufuk Bilkay
Prof. Dr. Ufuk Bilkay
İzmir - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube