Çene eklemi

Çene eklemi

Alt çenenin hareketlerini sağlayan çene eklemi, bu hareketler sırasında devamlı ilişkide bulunan dişlerdeki ve hareketi sağlayan kaslardaki bozukluklar nedeniyle sağlığını kaybedebilir. Bununla beraber, bu kaslara psikolojik streslerin etkisi de bu bozuklukları arttırabilir.

Çene eklemi rahatsızlıklarında eklem bölgesi ve baş ağrıları, eklemden gelen sesler, ağız açma ve kapamada zorluklar temel belirtilerdir.

Toplumda çok sayıda kişide mevcut olan bu rahatsızlıkların tedavisi de dişlere ve psikolojik streslere yönelik olmaktadır. Bunun için öncelikle alt ve üst çene ilişkilerinin sağlanması için hazırlanması ve uygulanması kolay plaklar yapılarak, rahatsızlığın teşhisi ve ön tedavisi sağlanır. Buna göre daimi tedavilere geçilir. Daimi tedaviler, gerek görüldüğü takdirde dişlerde yapılan restorasyonlardır.

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Ahmet Ersan Ersoy

Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi ‘ nden mezun olmuştur. 1988 ‘ de aynı Fakülte‘nin Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı‘nda , “Sabit Protez Alaşımlarının, Dökülebilirlik, Porözite ve Parlatılabilirlik Özelliklerinin İncelenmesi” isimli tez ile doktorasını tamamlamıştır. 1989 yılında Batı Almanya Hür Berlin Üniversitesi’nde “Oral İmplantoloji ” ,”Fonksiyonel Analiz Yöntemleri” ve “Metal Desteksiz Seramikler” konularında çalışmalar yapmıştır. 1990 yılında Doçent, 1996 yılında Profesör olmuştur. Ankara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu Müdürlüğü, Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekan Yardımcılığı, KKTC Yakın Doğu Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Kurucu Dekanlığı ve Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı Başkanlığı görevinde bulunmuştur. Türk Prostodonti ve İmpla ...

Etiketler
Çene eklemi
Prof. Dr. Ahmet Ersan Ersoy
Prof. Dr. Ahmet Ersan Ersoy
Ankara - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube