Çayın harikaları.. cennetin bitkisi olarak adlandırılır.. dört bin yıldır hem ilaç hem de keyif içeceği olarak bilinir.

Çayın harikaları.. cennetin bitkisi olarak adlandırılır.. dört bin yıldır hem ilaç hem de keyif içeceği olarak bilinir.

Yeşil ve siyah çayın ana ruhu Çin’den Avrupa’ya ulaşması ve ihraç edilerek dünyanın en sevilen içeceği olması asırlar aldı.

Çayın sizi alıp götürdüğü vakitler, sakinleştirdiği anlar vardır. Bitki çaylarını ne zaman kullanırsanız kullanın, hayatınıza sağlık ve şifa katarlar. Ekstra bir sağlık artışı için çaylarınızı portakal, limon ve tarçın çubukları ile zenginleştirin, tatlandırmak için de bal ve doğal vanilya ilave edin.

Açık ve Kahvaltı Çayları : Güne başlamak için canlandırıcı bir yol – Göz otu, yeşil çay ya da yulafı portakallı deneyin .

Kahvaltı Sonrası Enerji Toplayın : Öğle yemeğine kadar sizi idare etmesi ve iştahınıza gem vurması için – Ginseng, pau d’arco ya da tarçınlı suma’yı deneyin.

Öğlen Ziyafetleri : Gün içerisindeki rutin akışa bir ara vermek için hafif ve canlandırıcı çaylar – ahududu , çilek ya da nane ile buzlu çay yapabilirsiniz.

İkindi Rahatlığı : Size gün daha yeni başlıyor gibi hissettiren çaylar – yerba mate, ginko ya dadong quai’yi deneyin.

Akşam Yemekleri : Ete, balığa, güveç ve salataya eşlik eden çaylar – biberiye, adaçayı ve anasonu deneyin.

Sakin Anlar : Sakinlik vermesi ve sizi kolayca uykuya daldırması için – papatya, şerbetçi otu ve meyan kökünü deneyin.

ZAYIFLAMAYI ÇAYLARLA KOLAYLAŞTIRIN

Bitki çayları içmek kilo vermede yardımcı olacak doğal bir yoldur. Kilo problemleri sindirim zorlukları, stres ; besinlerin alınmasını, atıkların atılmasını engelleyen zayıf dolaşımla daha da beter hale gelebilmektedir. Acımsı bitki çayları sindirim problemlerini azaltır, vücudunuzu temizler, sisteminize yeni bir dirilik kazandırır. Ayrıca idrar söktürücü bitki çayları su tutulması ve şişkinliği önlemeye yardımcı olur. Bazıları ise strese karşı direncinizi kuvvetlendirir ve böylece stres yüzünden yeme isteğinizi kaybedersiniz.

Bitki çayları ne kalori ne de yağ içerir. Şeker isteğini gideren tatlı çaylar olduğu gibi karbonhidrat, protein ve yağların sindirilmesine yardımcı çaylar da vardır. Bitki çaylarından gelen vitamin, mineral ve besinlerle hiçbir zaman enerji eksikliği hissetmezsiniz. Ayrıca öğünler arasındaki iştahınızı kesmeye yardım eder.

Yonca : Kuvvetli olabilmek için dopdolu besin ve gerekli amino grup asit içeren bu bitki tezmizleyici ve yumaşıtcı oluğ, sindirim borusunu formda tutar.

Bladderwrack : Bir tiroit toniği ve hafif metabolizma uyarıcısı olup, vücudun besinleri ayrıştırmasına ve kalorileri daha iyi yakmasına yardımcı olur.

Karahindiba : İçerdiği potasyum ve vitaminlerle temzileyici ve doğal idrar söktürcüdür.

Aynısefa : Rahatlatıcı bir çiçek çayı olan aynısefa, sindirim borusu rahatsızlıklarını giderir ve mide çeperinizi rahatlatır.

Yulaf : Kepeği ve yulaf ezmesiyle kapsamlı bir vücu toniğidir.

Papaya : Antiasitlerden ziyade kavun ağacından elde edilen bu tropik çay kullanılmalıdır.

Ahududu : Diyet soda yerine buzlu meyve çayları için, göreceksiniz bitkisel enerjiyle daha çabuk iyileşeceksiniz.

Biberiye : Sevgi ve hatırlatma bitkisi olan biberiye, yağların sinidirilmesine yardımcı olup, dolaşımı hızlandırır ve kalbiniz için oldukça yararlıdır.

Adaçayı : Sindirime yardımcı enzimleri arttırır, karaciğerinizi canlandırarak yeni bir zindelik kazandırır.

Tatlı Şifalar – Vanilya, Anason, Meyan Kökü : Şeker arzunuzu bu tatlı ikramlarla evcilleştirin. Bunlar iştahınızı keser ve yeme arzunuzu köreltirken sağlığınızı da kuvvetlendirir.

Yerba Mate : Stresle başa çıkan B vitaminlerinin çoğunu içeren zindelik verici bir çaydır. Vücudunuzun karbonhidrat, yağ ve proteini kullanmasında yardımcı olan metabolik bir uyarıcıdır.

Zayıf kalmak için enerjiye mi ihtiyacınız var ?

O zaman spor salonuna da YERBA götürün.

KARIŞIMLARIN ARMAĞANI

Günde bir fincan çay, hiç içilmemesinden daha iyidir.

Günde iki fincan çay, bir fincan çaydan daha iyidir.

Bir fincan harmanlanmış çayın güzelliği, eklenen şifalı bitkilerle ekstra bir iyileşme sağlamasıdır.

Soğuk algınlığı tedavisi için ekinezya ekstra C vitamini ve antioksidan gücü olan kuşburnu ekleyebilirsiniz. Süper enerji veren bir çay hazırlamak ve aromalı mentol etkisi için yeşil çaya nane ekleyebilirsiniz. Böğürtlen tadı vererek yaşlanma karşıtı bir çay hazırlamak içinse; kremaya böğürtlen çekirdeği karıştırabilirsiniz.

Karışımlar, bitki çaylarınızı bireyselleştirmeniz için size yol gösterirler. Orjinal çaylardan daha zengin tatlar, bir yudumuyla ruh halinizi değiştirip sizi mutlu eden aromalar ve sinerji – tat ve enerjinin birleşimiyle sağlığınıza fayda sağlayan bir karışım yaratabilirsiniz.

Acı bir çayı tatlandırabilir, sert bir çayı yumuşatabilir ve vücudunuzdan sessiz bir ırmak akmasını sağlayabilirsinzi.

Çaylar için kullanılan şifalı otların iyileştirici erdemlerini tanımaya başladıkça, sırf eşsiz tatları ya da çayınızı içtiğinizde size hissettirdikleri özel duygular için tercih ettiğiniz şifalı bitkiler olduğunu göreceksiniz.

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Dilara Terzi

Dyt. Dilara Terzi, 1993 yılında İstanbul’da doğdu. Lisans öncesi eğitimlerinin ardından, Okan Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünü Onur Öğrencisi olarak tamamladı. Lisans tezi olarak "Bariatrik Cerrahi Sonrası Beslenmeye Bağlı Komplikasyonlar" üzerinde çalıştı. İstanbul Çapa Tıp Fakültesi, Bahçelievler Medikal Park Hastanesi, Fatih Toplum Sağlığı Merkezi, Türk Hava Yolları Do&Co Şirketi ve Metabolik Cerrahi Merkezi'nde Stajyer Diyetisyen olarak görev almıştır. Okan Üniversitesinde Yüksek Lisans eğitimi almaya devam etmektedir.

Etiketler
Çay
Uzm. Dyt. Dilara Terzi
Uzm. Dyt. Dilara Terzi
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube