Çatlakların önlenmesine yardımcı olacak 9 ipucu

Çatlakların önlenmesine yardımcı olacak 9 ipucu

Çatlaklar (stria distensae veya stria gravidarum), cildinizde girintili kırmızı, mor veya gümüş görünümde olabilen aşırı gerilmeye bağlı bağ dokusu yırtıklarıdır.

Hamilelikte yaygındır, ancak yaşamın herhangi bir aşamasında herkes çatlaklar geliştirebilir. Bazı insanlar çatlak oluşturmaya daha yatkındır. Annende çatlaklar varsa, gebeliğinde çatlak olasılığın daha yüksektir. Çatlak riski altında olsanız bile, riskinizi azaltmak ve zaten sahip olduğunuz çatlakları tedavi etmek için yapabileceğiniz bazı şeyler vardır.

1. Kilonuzu kontrol edin

Hamile olsanız da olmasanız da çatlakları önlemek için yapabileceğiniz en yararlı şeylerden biri sağlıklı bir kiloyu korumaktır . Hızlı kilo alımı nedeniyle cildiniz hızla gerildiğinde çatlaklar oluşabilir. Hızlı kilo verdikten sonra da çatlakları  fark edebilirsiniz. Bazı insanlar ergenlik dönemindeki gibi büyüme döneminde  çatlaklar geliştirir. Kilonuzu yönetmenize yardımcı olması için sağlıklı bir diyet ve egzersiz yapın. Hızlı kilo alma veya kilo kaybı fark ederseniz, nedenini öğrenmek için doktorunuzu ziyaret etmek iyi bir fikir olabilir.

2. Susuz kalmayın

Yeterince su içmek cildinizin nemli ve yumuşak kalmasına yardımcı olabilir. Yumuşak cilt, kuru cilt kadar çatlaklar geliştirme eğiliminde değildir. Günlük su alımı erkekler için 3,5 lt ve kadınlar için 2,5 litre  olmalıdır.Kahve gibi kafeinli içecekler içmek aslında çatlak geliştirme riskinizi artırabilir. Kahve içiyorsanız, sıvı alımınızı bol su, bitki çayı ve diğer kafeinsiz sıvılarla dengelediğinizden emin olun.

3.Cildinizi düzenli nemlendirin

Bol su içerek cildi içten nemlendirmek kadar düzenli olarak cilde uygulanan nemlendiriciler ile cilt esnekliğini artırabilir ve gerilmeye daha dayanıklı hale getirebilirsiniz.Kullandığınız nemlendiricilere özellikle dikkat etmekte fayda var.Bir çok kozmetik ürün ksenoöstrojenik kimyasal içerdiğinden vücut için zararlı olmaktadır.Özellikle gebelik döneminde organik içerikli ve doğal yağlardan üretilmiş temiz içerikli nemlendiricileri tercih etmelisiniz.

4. Besin değeri yüksek bir diyet uygulayın

Bazı bölgelerde beslenme yetersizliği durumunda çatlaklar da oluşabilir. Cilt sağlığını artıran yiyecekler yemek yardımcı olabilir. Diyetinizin aşağıdaki yönlerden zengin yiyecekler içerdiğinden emin olun:

C vitamini

D vitamini

E vitamini

Çinko

Protein

Çeşitli besinler aldığınızdan emin olmanın bir yolu, işlenmemiş gıdaları çeşitli renklerde seçmektir. Örneğin, yumurta, tam buğday ekmeği , karışık sebze ve meyvelerden oluşan bir kahvaltı, çeşitli besin maddelerini içerdiğinden tabağınıza birçok renk katar. Çeşitli bitkisel ve renkli besinler tüketmek özellikle yeşil yapraklı sebzeler ve kırmızı mor renkli sebze ve meyveler fitonütrient ve antioksidanlardan zengindir. Hem genel vücut sağlığına hem de cilt sağlığınıza destek olur.

5. Diyetinize C vitamini ekleyin

Kollajen, cildinizin güçlü ve elastik kalmasında rol oynar. Kırışıklıkların görünümünü azaltmaya yardımcı olur, ancak çatlakların önlenmesi için de önemli olabilir. C vitamini, kollajen gelişimi için önemli bir besindir. C vitamini birçok meyve ve sebzede bulunur. Portakal ve limon gibi turunçgiller özellikle iyi C vitamini kaynaklarıdır.

6. D vitaminini ihmal etmeyin

Literatürde , düşük D vitamini seviyeleri ile çatlakların görülme sıklığı arasında bir ilişki bulunmuştur. Daha fazla araştırmaya ihtiyaç olmakla beraber  sonuçlar sağlıklı D vitamini seviyelerini korumanın çatlak riskini azaltabileceğini gösteriyor. D vitamini almanın en kolay yolu güneşe maruz kalmaktır. Günlük takviye olarak D vitamininin gebelik süresince ve doğum sonrasında da düzenli alınması önerilmektedir.

7. Çinko yönünden zengin yiyecekler yiyin

Çinko, cilt sağlığı için önemli bir besindir. Enflamasyonu azaltmaya yardımcı olur ve yara iyileşme sürecinde rol oynar. Çinko ve çatlaklar arasında bir bağlantı olduğuna dair bugüne kadar çok az kanıt vardır, ancak diyetinize fındık ve balık gibi çinko açısından zengin yiyecekler dahil etmek cildinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olabilir.

8.Omega 3 desteği alın

Cildimizin ve diğer bütün hücrelerimizin etrafını çevreleyen zar omega 3 ve 6 lardan oluşur.Günümüz beslenmesinde omega 6 oranları yüksek olduğundan enflamasyon artmakta ve hücre zarındaki omega 3/6 dengesi bozulduğundan dolayı hücre zarı esnekliğini kaybetmektedir.Cilt ve hücre sağlığı ve ayrıca kronik hastalıklardan korunmak için Omega 3 den zengin beslenme ve omega 3 desteği alınmalıdır.

9. Göründüklerinde taze çatlakları tedavi edin

Cildinizdeki çatlakları tamamen önleyemiyorsanız, uzun vadede fark edilmemeleri için görünümlerini en aza indirmeye çalışabilirsiniz. Yeni çatlaklarınız varsa seçeneklerinizi tartışmak için doktorunuzdan veya bir dermatologdan randevu alın. Doktorunuz izlerinize neyin sebep olduğunu belirlemenize yardımcı olabilir ve yeni çatlaklar üzerinde en iyi sonucu veren tedavi seçeneklerini önerebilir.

Jim Walter tarafından tıbbi olarak incelendi - 9 Temmuz 2018'de Ashley Marcin tarafından yazıldı.

40'larınız, 50'leriniz ve 60'larınızda En İyi Cilde Nasıl Sahip Olabilirsiniz?

Yüz Asitlerinin Kafa Karıştıran Dünyasına ve Hangilerinin Kullanılacağına Dair Bir Kılavuz

Sağlıklı Ciltler İçin En İyi 12 Yiyecek

Toner Kullanmak Cildinizi Tamamen Değiştirecek

Bu makale yardımcı oldu mu?

Evet

Hayır

Deri çatlağı

Nedenleri

Risk faktörleri

Teşhis

Tıbbi tedaviler

Evde yapılan ilaçlar

Önleme

Çatlaklar tipik olarak cildinizde paralel çizgilerden oluşan şeritler olarak görünür. Bu çizgiler, normal cildinizden farklı bir renk ve dokudur ve mordan parlak pembeye ve açık griye kadar değişir. Çatlaklara parmaklarınızla dokunduğunuzda, cildinizde hafif bir çıkıntı veya girinti hissedebilirsiniz. Bazen çatlaklar kaşıntılı veya ağrılı olabilir.

Bu çizgiler genellikle hamilelik sırasında veya sonrasında veya kilonuzdaki ani bir değişikliğin ardından ortaya çıkar. Ayrıca hızla büyüyen ergenlerde görülme eğilimindedirler. Çatlaklar tehlikeli değildir ve genellikle zamanla kaybolurlar.

Çatlaklar hemen hemen her yerde olabilir, ancak bunlar en çok midenizde, göğüslerinizde, kollarınızın üst kısmında, uyluklarınızda ve kalçanızda görülür.

Çatlaklara ne sebep olur?

Çatlaklar, cildin gerilmesi ve sisteminizdeki kortizon artışının bir sonucudur. Kortizon, böbrek üstü bezleriniz tarafından doğal olarak üretilen bir hormondur . Bununla birlikte, bu hormona çok fazla sahip olmak cildinizin elastikiyetini kaybetmesine neden olabilir.

Bazı durumlarda çatlaklar yaygındır:

Pek çok kadın, gelişmekte olan bebeğe yer açmak için cilt çeşitli şekillerde gerildiği için hamilelik sırasında çatlaklar yaşar. Bu sürekli çekme ve gerilme çatlaklara neden olabilir.

Çatlaklar bazen hızla kilo aldığınızda veya verdiğinizde ortaya çıkar. Gençler, ani bir büyüme hamlesinden sonra çatlakları da fark edebilirler.

Kortikosteroid kremler, losyonlar ve haplar cildin esneme kabiliyetini azaltarak çatlaklara neden olabilir.

Cushing sendromu , Marfan sendromu , Ehlers-Danlos sendromu ve diğer adrenal bez bozuklukları vücudunuzdaki kortizon miktarını artırarak çatlaklara neden olabilir.

Çatlak oluşma riski kimde?

Aşağıdakiler, çatlak oluşması için sizi daha fazla risk altına sokar:

kadın olmak

beyaz bir insan olmak (soluk tenli)

aile geçmişinde çatlaklar olması

Hamile olmak

büyük bebekler veya ikizler doğurma geçmişine sahip olmak

Aşırı kilolu olmak

dramatik kilo kaybı veya artışa sahip olmak

kullanılarak kortikosteroid ilaçlar

Çatlaklar nasıl teşhis edilir?

Doktorunuz sadece cildinize bakarak ve tıbbi geçmişinizi gözden geçirerek çatlaklarınız olup olmadığını anlayabilir. Çatlaklarınızın ciddi bir hastalıktan kaynaklandığından şüphelenirlerse kan, idrar veya görüntüleme testleri isteyebilirler .

Çatlaklar için hangi tıbbi tedaviler mevcuttur?

Çatlaklar genellikle zamanla kaybolur. Beklemek istemiyorsanız, görünümlerini iyileştirebilecek tedaviler vardır. Ancak hiçbir tedavi çatlakların tamamen yok olmasını sağlayamaz.

Çatlakların görünümünü iyileştirmenin birkaç yolu vardır :

Tretinoin krem ​​(Retin-A, Renova) , cildinize elastikiyet kazandırmaya yardımcı olan lifli bir protein olan kolajeni yenileyerek çalışır . Bu kremi, kırmızı veya pembe olan son çatlaklarda kullanmak en iyisidir. Bu krem ​​ciltte tahrişe neden olabilir. Hamileyseniz tretinoin kremi kullanmamalısınız.

Pulsed dye lazer tedavisi, kolajen ve elastinin büyümesini teşvik eder. Bu tedaviyi daha yeni çatlaklarda kullanmak en iyisidir. Daha koyu tenli kişiler ciltte renk değişikliği yaşayabilir.

Fraksiyonel fototermolizis bir kullanmasıdır pulse dye lazer tedavisine benzer bir lazer . Bununla birlikte, cildinizin daha küçük alanlarını hedefleyerek daha az cilt hasarına neden olarak çalışır.

Mikrodermabrazyon , daha elastik çatlakların altındaki yeni cildi ortaya çıkarmak için cildin küçük kristallerle cilalanmasını içerir. Mikrodermabrazyon, eski çatlakların görünümünü iyileştirebilir.

Excimer lazer cilt rengi (melanin) üretimini uyararak çatlakların çevresindeki cilde daha yakın olmasını sağlar.

Tıbbi prosedürler ve reçeteli ilaçların çatlakları iyileştirme garantisi yoktur ve pahalı olabilirler.

Çatlakları tedavi etmek için ne yapabilirim?

Çatlakları gidermeyi vaat eden birçok ürün ve prosedür vardır, ancak şimdiye kadar etkili olduğu kanıtlanmış hiçbir ürün yoktur. Cildinizi nemlendirmek , çatlakların kaşıntısını hafifletmeye yardımcı olabilir . Çatlaklarınıza bronzlaşma losyonu uygulamak, normal cildiniz ve çatlaklarınız arasındaki renk farkını en aza indirmenin geçici bir yoludur.

Çatlakları nasıl önleyebilirim?

Düzenli olarak losyon ve krem ​​kullansanız bile çatlakları tamamen önlemenin bir yolu yoktur. Ancak iyi beslenerek ve düzenli egzersiz yaparak kilonuzu sağlıklı bir aralıkta tutmak, ani kilo alıp vermenin neden olduğu çatlakları önlemeye yardımcı olabilir.

İLAN

Tıbbi olarak en son 1 Eylül 2017'de incelendi

Ebeveynlik Sağlık ve Refah

Tıbbi olarak Justin Choi, MD tarafından incelendi - 1 Eylül 2017'de Elea Carey tarafından yazıldı.

40'larınız, 50'leriniz ve 60'larınızda En İyi Cilde Nasıl Sahip Olabilirsiniz?

Yüz Asitlerinin Kafa Karıştıran Dünyasına ve Hangilerinin Kullanılacağına Dair Bir Kılavuz

Bu makale yardımcı oldu mu?

Evet

Hayır

Çatlaklar için Evde Çözümler: Denenecek 5 Madde

A vitamini

Şeker

Aloe Vera

Hiyalüronik asit

Hindistancevizi yağı

Diğer seçenekler

Risk faktörleri

Paket servisi

Deri çatlağı

Çatlaklar olarak da adlandırılan çatlaklar, büyüme veya kilo alma nedeniyle cildiniz hızla şekil değiştirdiğinde ortaya çıkar. Sağlığınızda bir sorun olduğuna dair bir işaret değiller.

Hem erkeklerde hem de kadınlarda çatlaklar olabilir. Gebelik ve ergenlik , yaşamda çatlakların görüldüğü en yaygın iki dönemdir.

İlk başta, cildinizde çevreleyen cilt katmanından farklı bir doku alan ince kırmızı veya mor bir çizgi olarak bir çatlak izi görünecektir. Sonunda, çoğu çatlaklar solar ve daha açık veya neredeyse yarı saydam bir renk alır ve parlak hale gelir.

Çatlaklardan tamamen doğal bir şekilde kurtulmak pek olası değildir. Görünmez olacak kadar nadiren solan bir yara izi türüdür. Bununla birlikte, çatlakların görünümünü en aza indirmeye ve daha hızlı solmasına yardımcı olabilecek bazı çareler vardır.

1. A Vitamini

A vitamini , bir retinoid olarak adlandırılır. Retinoidler cildin daha pürüzsüz ve genç görünmesini sağlar. Birçok tezgah üstü topikal kozmetik kremde kullanılırlar.

Sadece topikal bir A vitamini özü kullanmak veya ağızdan A vitamini almak cildinizin sağlığına ve genel görünümüne katkıda bulunabilir. Havuç ve tatlı patates gibi belirli yiyecekler açısından zengin bir diyet , A vitamini seviyenizi artırmanıza da yardımcı olabilir.

Bir 1996'daki eski çalışmaGüvenilir Kaynakaraştırmacılar, retinoidlerin çatlakların ortaya çıkmasına yardımcı olduğunu belirlediler. Çatlaklar üzerindeki tüm etkilerini belirlemek için daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir.

2. Şeker

Bazı insanlar, naturopatik mikrodermabrazyon yöntemi olarak şekere yemin eder.

Bir dermatolog tarafından gerçekleştirilen mikrodermabrazyon , çatlakların solmasını sağlamak için klinik olarak kanıtlanmış birkaç yöntemden biridir. Yani bu ev ilacı denemeye değer görünüyor.

Cilde şeker ovma sürmek, bölgeyi pul pul dökecektir. Bunu yapmak için:

Islak sahil kumu kıvamına gelene kadar karıştırmadan önce bir fincan şekeri 1/4 fincan badem yağı veya hindistancevizi yağı gibi yumuşatıcı bir maddeyle karıştırın.

Biraz limon suyu ekleyin.

Karışımı vücudunuzun çatlakların olduğu bölgeye sürün.

Duştayken haftada birkaç kez tekrarlayın, karışımı 8-10 dakika sürdüğünüzden emin olun.

3. Aloe vera

Çatlak tedavisi olarak aloe vera için çok az klinik kanıt bulunurken , saf aloe vera hem doğal bir iyileştirici ajan hem de bir cilt yumuşatıcıdır. Bu, çatlakları denemek için ideal bir ev ilacıdır.

Duştan sonra her gün bir bitkiden alınan saf aloe verayı çatlaklarınıza uygulayın.

4. Hyaluronik asit

Kolajen, cildinizdeki şeklini korumasını ve sağlıklı görünmesini sağlayan proteindir. Yaşlandıkça yüzümüzde ve vücudumuzda kolajen azalır.

Kolajen üretimi uyarılabilirGüvenilir Kaynakile hiyaluronik asit . Hyaluronik asit, bir kapsül veya ekstrakt tüketilerek emilebilir.

5. Hindistan cevizi yağı

Çatlaklar cilt hasarından dolayı yaralandığından, hindistancevizi yağı görünümü hızla iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Hindistancevizi yağı çalışıldıGüvenilir Kaynak iyileştirici özellikleri nedeniyle ve farelerde deri yaralarının iyileşmesi için geçen süreyi azalttığı bulunmuştur.

Çatlaklarınıza her gün saf hindistan cevizi yağı sürmek kırmızı görünümlerinin bir kısmını alabilir. Hindistan cevizine alerjiniz olmadıkça, bu yağ güvenli kabul edilir.

Diğer tedaviler

Lazer tedavisi, iğneleme ve mikrodermabrazyon, çatlaklar için üç klinik tedavidir.

Mikrodermabrazyon, evdeki ilaçların yapamayacağı şekilde cildin pul pul dökülmesini içerir. Araştırmalar, mikrodermabrazyonun çatlakların görünümünü iyileştirdiğini göstermiştir .

İğneleme kolajen cildinize üst tabakası altında enjekte edildiği nispeten yeni bir tedavi,Ayrıca olabilirGüvenilir Kaynak etkili olmak.

Bu tedavilerin çoğu tipik olarak sigorta kapsamında değildir ve maliyetli olabilirler. Bu prosedürler için aday olup olmadığınızı yalnızca bir dermatolog söyleyebilir.

Çatlakları kim alır?

Çatlaklar ve bunları kimin aldığı konusunda yaygın yanlış kanılar vardır. Gerçek şu ki, genetik, çatlakların en güçlü öngörücüsüdür.

kortikosteroid ilaç kullanmak

hızla kilo vermek veya almak

göğüs büyütme ameliyatı olmak

Görünüm

Çatlaklar için en iyi tedavi önleme olarak görünmektedir . Cildinizi nemli tutarak, cildinizin yara izi bırakmaması için ihtiyaç duyduğu elastini korumaya yardımcı olabilirsiniz.

Hindistan cevizi yağı gibi topikal kremler kullanmak cildinizi nemli tutar ve çatlakların oluşma olasılığını azaltır.

Tedavi yapılmasa bile neredeyse tüm çatlaklar zamanla kaybolur. Nadiren, çatlaklar başlangıçta göründükleri kadar belirgin kalır.

Tıbbi olarak en son 18 Eylül 2018'de incelendi

Tıbben tarafından gözden Debra Rose Wilson, Ph.D., MSN, RN, IBCLC, AHN-BC, CHT - tarafından yazıldı Kathryn Watson - 15 Ocak 2020 tarihinde güncellendi

Bu makale yardımcı oldu mu?

Evet

Hayır

Çatlakların İyileşmesine veya Önlenmesine Yardımcı Olacak 12 Esansiyel Yağ

Kesinlikle işe yarayan yağlar

Çalışabilecek yağlar

Tamamlayıcı yağlar

Kullanım

Gebelik

Yan etkiler ve riskler

Paket servisi

Okurlarımız için faydalı olduğunu düşündüğümüz ürünleri dahil ediyoruz. Bu sayfadaki bağlantılardan satın alırsanız, küçük bir komisyon kazanabiliriz. İşte sürecimiz.

Uçucu yağlar işe yarayacak mı?

Çatlaklar yaygındır, büyüme atakları ve kilo değişimlerinden hamileliğe kadar her şeyden kaynaklanır. Karnınızda, kalçalarınızda, kalçalarınızda ve göğüslerinizde görünebilirler. Renkleri kırmızı ve pembeden mor ve maviye kadar değişir.

Çatlaklar genellikle zamanla kendiliğinden kaybolur. Çatlaklardan tamamen kurtulacak bir tedavi olmasa da görünümünü ve dokusunu azaltmak için yapabileceğiniz şeyler var.

Çatlakları hafifletmeye yardımcı olacak bir serum yapmak için uçucu yağları nasıl kullanacağınızı öğrenmek için okumaya devam edin.

Bu yağlar kesinlikle işe yarıyor

Bazı uçucu yağlar, çatlaklar üzerinde kesin bir etki göstermiştir. Topikal olarak uygulandığında uçucu yağlar bir taşıyıcı yağda seyreltilmelidir. Daha büyük çalışma boyutuna sahip daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır, ancak araştırmanın şu ana kadar gösterdiği şey bu:

1. Argan yağı

Argan yağı , argan ağacı çekirdeklerinden yapılır. Bloktaki en yeni cilt bakım yağlarından biridir.

Küçük göre 2016 çalışmasıGüvenilir Kaynakargan yağı cildin elastikiyetini artırmaya yardımcı olur. Araştırmacılar, çatlakları önlemeye veya azaltmaya yardımcı olabileceğine inanıyor. Bir2015 araştırmasıGüvenilir Kaynak Postmenopozal kadınlarda hem argan yağı tükettiğini hem de topikal olarak uygulamanın cildi daha elastik hale getirdiğini buldu.

Argan yağı için alışveriş yapın.

2. Gotu kola

Gotu kola, geleneksel Çin tıbbında ve Ayurveda'da çok çeşitli cilt sorunlarının tedavisinde kullanılır . Göre2013 araştırmasıGüvenilir KaynakGotu koladaki bileşikler, kolajen üretimini artırmaya ve cildin gerilme mukavemetini artırmaya yardımcı olur.

Bir eski çalışmaGüvenilir Kaynak1991'den itibaren hamile olan 100 kadından 50 kadına gotu kola içeren topikal krem, diğer 50 kadına ise plasebo krem ​​verildi. Çalışmayı tamamlayan 80 kadından, gotu kola grubundaki sadece 14 kadın, plasebo grubundaki 22 kadına kıyasla çatlaklar geliştirdi.

Gotu kola balsamı için alışveriş yapın.

3. Kuşburnu yağı

Kuşburnu yağı güllerin meyvesinden veya “tohumlarından” yapılır. Göre2013 çalışmasıGüvenilir KaynakKuşburnu yağı içeren bir nemlendirici, önceki çatlakları olan hamile kadınlarda çatlakların şiddetini önlemeye yardımcı oldu. Ayrıca yeni çatlakları önlemede plasebodan önemli ölçüde daha etkiliydi.

Kuşburnu yağı için alışveriş yapın.

4. Acı badem yağı

Acı badem yağı, yediğimiz tatlı bademlerden farklı bir badem ağacından elde edilir . Acı badem, yutulduğunda siyanür zehirlenmesini taklit edebilen toksik bileşikler içerir. Cildiniz tarafından ne kadar acı badem yağının emilebileceği belli değil.

Acı badem yağının çatlaklar üzerindeki etkileri üzerine 2012 yılında yapılan bir çalışmada , hamile olan kadınlar sadece acı badem yağı uyguladılar, acı badem yağı kullanarak 15 dakikalık masaj yaptılar veya kontrol grubundaydılar.

Masaj grubundaki kadınların sadece yüzde 20'sinde çatlaklar oluştu. Çatlaklar geliştirilen yüzde 38,8 yalnız acı badem yağını kullanan kadınların ve içinde 41,2 oranında kontrol grubundaki kadınların. Acı badem yağı ve masajının tam olarak nasıl çalıştığını ve güvenli olup olmadığını belirlemek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

Acı badem yağı için alışveriş yapın.

5. Nar yağı ve ejderhanın kanı özü

Nar yağıEjderhanın kan özü

Göre 2017 çalışmasıGüvenilir KaynakÇatlakları olan 10 kadında ve onsuz 10 kadında, nar yağı ve ejderha kanı özünden yapılan bir krem, tüm gönüllülerde cilt kalınlığını, elastikiyetini ve nemliliğini artırdı. Araştırmacılar, kremin çatlakların görünümünü önlemeye veya iyileştirmeye yardımcı olabileceğini öne sürüyor.

Bu yağlar işe yarayabilir

Bazı uçucu yağlar üzerine yapılan araştırmalar karışık sonuçlar verdi. Daha fazla araştırmaya ihtiyaç var, ancak bu yağlar denemeye değer olabilir.

6. Neroli

Rutaceae ailesinin bir üyesi olan Neroli, acı portakal ağacı çiçeklerinden yapılır. Cildi aydınlatmak ve yara izlerinin ve çatlakların görünümünü iyileştirmek için halk ilacı olarak kullanılır.

Göre 2008 araştırmasıGüvenilir KaynakNeroli yağı, cilt hücrelerinin yenilenmesine ve cildin görünümünü iyileştirmesine yardımcı olabilecek güçlü antioksidan yeteneklere sahiptir.

Neroli yağı için alışveriş yapın.

7. Shea yağı

Shea yağı, shea ağacının cevizlerinden yapılır. Uçucu bir yağ değil, taşıyıcı bir yağdır . Tek başına veya uçucu yağları seyreltmek için kullanılabilir. Shea yağı genellikle cildi nemlendirmek için kullanılır. Birçok kadın, çatlakları önlemeye yardımcı olduğunu iddia eder, ancak çoğu araştırma anekdottur.

Shea yağı, A vitamini içerir. Cilde kan dolaşımını iyileştirmeye ve yara iyileşmesini hızlandırmaya yardımcı olduğu söylenir. Yine de, çatlaklara yardımcı olduğunu kanıtlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Karite yağı için alışveriş yapın.

8. Zeytinyağı

Zeytinyağı , uçucu yağları seyreltmek için kullanılan başka bir taşıyıcı yağdır . Tek başına da kullanılabilir. Zeytinyağı, antioksidan ve nemlendirme yeteneklerinden dolayı cilt bakımını övüyor. Ama a göre2011 çalışmasıGüvenilir Kaynak Gebeliğin ikinci üç aylık dönemindeki kadınlara günde iki kez zeytinyağı sürmek çatlakları engellemez.

Zeytinyağı için alışveriş yapın.

Etkilerinizi artırmak için tamamlayıcı yağlar

E vitamini , yaşlanmayı geciktirici ve cildi yenileyici faydaları ile bilinen bir antioksidandır. Çatlakların ve yara izlerinin görünümünü azaltmak için sıklıkla kullanılır. E vitamini ile diğer cilt gençleştirici faydaları olan bu uçucu yağları birleştirmek, çatlak tedavisi rejiminizi hızlandırabilir.

E vitamini yağı için alışveriş yapın.

9. Cildi güçlendirmeye yardımcı olmak için lavanta

Lavanta yağı, lavanta çiçeklerinden elde edilir. Yara iyileştirme yetenekleriyle bilinir. Göre2016 araştırmasıGüvenilir KaynakLavanta yağı, kollajen üretimini artırabilir, yaraların küçülmesine yardımcı olabilir ve yara iyileşmesini destekleyen granülasyon dokusu oluşturmaya yardımcı olabilir.

Lavanta yağı için alışveriş yapın.

10. Cildi güçlendirmeye yardımcı olmak için paçuli

Çatlaklar için paçuli yağı üzerinde çok az araştırma var. Bununla birlikte, 2013 yılında yapılan bir hayvan çalışmasında antioksidan yetenekler gösterdi ve kollajen sentezini teşvik etti . Teorik olarak, paçuli yağı cildi güçlendirmeye ve çatlakları en aza indirmeye yardımcı olabilir.

Paçuli yağı için alışveriş yapın.

11. Cildi güçlendirmeye yardımcı olmak için acı portakal

Acı portakal yağı, acı portakalların kabuğundan yapılır. 2011 araştırmasına göre cildi sıkılaştırmaya ve tonlamaya yardımcı olabilir. Acı portakalın ayrıca metanol içeriği nedeniyle cildi tahriş edebileceğini unutmayın.

Acı portakal yağı için alışveriş yapın.

12. Kuşburnu keratinosit üretimini uyarmaya yardımcı olur

Kuşburnu yağı , cildi nemlendirmenin yanı sıra, 2011 fare çalışmasında keratinosit farklılaşmasını uyarmaya yardımcı oldu . Keratinositler, cildinizin epidermisinde keratin üreten sıkıca paketlenmiş hücrelerdir. Keratin, cildi güçlendirmeye yardımcı olur ve kolajen üretimini uyarır.

Nasıl kullanılır

Uçucu yağlar ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından düzenlenmemektedir. Ne satın aldığını bilmek zor.

Yalnızca aşağıdaki özelliklere sahip bir üreticiden yağ satın almalısınız:

malzeme güvenlik veri sayfaları sağlamaya isteklidir

profesyonel aromaterapi dünyasında tanınmaktadır

Yağlarının fiyatlarını yağ türüne ve nadirliğine göre değiştirir

asgari olarak menşe ülkesini ve ekstraksiyon yöntemini etiket üzerinde listeler

yağlarına sentetik içerik katmaz

Uçucu yağlar güçlüdür ve cildinizi tahriş edebilir. Ciltte kullanılmadan önce bir taşıyıcı yağ ile seyreltilmelidir.

Bazı taşıyıcı yağlar şunlardır:

tatlı badem yağı

jojoba yağı

zeytin yağı

hindistancevizi yağı

üzüm çekirdeği yağı

kayısı çekirdeği yağı

buğday tohumu yağı

Bütünsel Aromaterapi Ulusal Birliği yetişkinler için bu esans seyreltme tavsiye eder:

Yüzde 2,5 seyreltme veya taşıyıcı yağın onsu başına 15 damla uçucu yağ

Yüzde 3 seyreltme veya taşıyıcı yağın onsu başına 20 damla uçucu yağ

Yüzde 5 seyreltme veya taşıyıcı yağın onsu başına 30 damla uçucu yağ

Yüzde 10 seyreltme veya taşıyıcı yağın onsu başına 60 damla uçucu yağ

Günde bir veya iki kez en düşük seyreltme ile başlayın. Eğer işe yaramazsa - ve tahriş olmazsa - bir sonraki en yüksek seyreltmeyi deneyin vb.

Cildinize uçucu yağları uygulamadan önce alerjik reaksiyonları kontrol etmek için bir yama testi yapmak akıllıca olacaktır.

Yama testi yapmak için:

Bir çay kaşığı taşıyıcı yağa bir veya iki damla uçucu yağ ekleyin.

Seyreltilmiş yağı iç bileğinize veya dirseğinize uygulayın ve 24 saat bekletin.

Tahriş oluşursa, uçucu yağın kullanımı güvenli değildir.

Esansiyel yağların hamilelik sırasında kullanılması güvenli midir?

Çatlakları önlemeye çalışıyorsanız, hamileyken uçucu yağlar kullanmanız mantıklıdır. Ancak hamilelik veya emzirme döneminde topikal uçucu yağların güvenliği konusunda çok az araştırma var. Cilt tarafından ne kadar uçucu yağın emildiği ve bebeğinizi nasıl etkileyebileceği belli değil.

Daha fazla araştırma yapılana kadar, hamile veya emziren kadınlar, bir doktor veya kalifiye bir doğal sağlık pratisyeni gözetiminde olmadığı sürece uçucu yağlar kullanmamalıdır.

Olası yan etkiler ve riskler

Topikal uçucu yağ kullanmanın en yaygın yan etkisi alerjik reaksiyondur. Alerjik reaksiyon semptomları şunları içerebilir:

döküntü

kurdeşen

kırmızılık

kaşıntı

Yan etki riskinizi azaltmak için, yalnızca profesyonel kalitede uçucu yağlar kullanmalı ve uçucu yağları her zaman bir taşıyıcı yağ ile seyreltmelisiniz.

Limon yağı ve diğer turunçgil yağları sizi güneşe karşı daha duyarlı hale getirebilir ve kızarıklık veya güneş yanığına neden olabilir. Narenciye yağlarını kullandıktan sonra en az 24 saat doğrudan güneş ışığından kaçınmalısınız.

Acı badem yağının güvenliğini belirlemek için topikal kullanımı konusunda yeterli araştırma yapılmamıştır, bu nedenle kullanmadan önce doktorunuzla konuşun.

Doktorunuzun veya kalifiye bir doğal sağlık uygulayıcısının gözetimi altında olmadıkça topikal ilaçlarla birlikte uçucu yağları kullanmayın.

Alt çizgi

Çatlaklar tamamen giderilemese de araştırmalar, bazı uçucu yağların görünümünü azaltmaya ve çevresindeki cildi sağlıklı tutmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir.

Çatlakların şiddeti çoğunlukla genetiğe, hormon seviyelerine ve cildinizdeki stresin derecesine bağlıdır. En iyi korunma yolunuz, sağlıklı beslenmek ve sağlıklı kilonuzu korumak ve hormon seviyenizi optimum seviyede tutmaya yardımcı olmak için düzenli egzersiz yapmaktır. Ardından, cildinizi beslemek için esansiyel yağları sağlıklı yaşam tarzınıza tamamlayıcı bir terapi olarak düşünün.

İLAN

Tıbbi olarak en son 7 Kasım 2017'de incelendi

Tıbben tarafından gözden Debra Rose Wilson, Ph.D., MSN, RN, IBCLC, AHN-BC, CHT - Annette McDermott tarafından yazıldı - 2019 7 Mart tarihinde güncellendi

40'larınız, 50'leriniz ve 60'larınızda En İyi Cilde Nasıl Sahip Olabilirsiniz?

Yüz Asitlerinin Kafa Karıştıran Dünyasına ve Hangilerinin Kullanılacağına Dair Bir Kılavuz

Sağlıklı Ciltler İçin En İyi 12 Yiyecek

Toner Kullanmak Cildinizi Tamamen Değiştirecek

Doğal Görünümlü Botoks Edinmek İçin BS Yok Rehberi

Bu makale yardımcı oldu mu?

Evet

Hayır

İç Uylukta Çatlaklar

Nedenleri

Semptomlar

Tedavi

Görünüm

Çatlaklar nelerdir?

Çatlaklar , ciltte görünen renkli çizgilerdir. Genellikle cildiniz doğal sınırının ötesine gerildiğinde ortaya çıkarlar. Zorlanma genellikle kilo alımının bir sonucudur , ancak aynı zamanda hızlı büyümeden de kaynaklanabilir. Çatlaklar kadınlarda daha yaygındır, ancak erkeklerde de görülebilir.

İç uyluklarınızda sıklıkla çatlaklar oluşur. Can sıkıcı olabilirler, ancak genellikle incitmezler ve daha büyük bir sağlık sorununun göstergesi değildirler.

Çatlaklar genellikle kırmızı veya mordan beyaz veya gümüş rengine döner. Çatlaklarınızı, görünümlerinin solması için kırmızıyken de tedavi edebilirsiniz.

Çatlaklara ne sebep olur?

İç bacaklarınızdaki çatlaklar doğal olarak oluşur. Çok fazla gerildikten sonra cildinizin orta tabakasında oluşurlar. Cildinizin bağ lifleri çok fazla gerildiğinde yırtılabilir ve iz bırakabilir.

Bu yeni yara izi başlangıçta deride görülen kan damarlarından kırmızı veya mor olarak görünebilir. Zamanla, çatlaklarınız gümüş veya beyaz bir renge dönüşebilir ve tedavisi daha zor hale gelebilir.

İç uyluk çatlaklarının bazı yaygın nedenleri şunlardır:

kilo almak

kas yapmak

ağırlık kaldırma

ergenlik

hızlı büyüme

gebelik

genetik

Bu işaretlerle bağlantılı bazı tıbbi durumlar da vardır:

hormonal dengesizlik

steroid kullanımı

kortikosteroid kremler

Cushing sendromu

Marfan sendromu

Neye benziyorlar?

Çatlaklar, kaç yaşında olduklarına bağlı olarak renk bakımından değişir. Ayrıca boyut olarak da değişebilir.

Daha erken aşamalarda uyluklarınızın iç kısmındaki izler kırmızı veya mor renkte görünebilir. Orta tabakanızdaki deri yırtıldığında, alan incelir. İşaret kırmızı olabilir çünkü artık cildinizin altındaki kan damarlarını görebilirsiniz. Bu kan damarları, bu aşamada çatlakların tedavisini kolaylaştırır.

Zamanla kan damarlarınız daralacak ve çatlaklarınızın renk değiştirmesine neden olacaktır. Bir zamanlar kırmızı olan izler ten rengine, gümüşe veya beyaza dönüşebilir. Bu çatlakların tedavisi daha zordur.

Çatlaklarınıza dokunmak ağrılı olabilir. Kendini onarmaya çalışırken cildinizden de kaşınabilirler. Kötüleşen semptomlarla karşılaşırsanız, tıbbi yardım isteyin. Bu, bir kızarıklık veya başka bir tıbbi durumun göstergesi olabilir.

Onları kaldırabilir miyim?

Özellikle uyluğun iç kısmında açıkta kalan çatlaklar, çıkarmak isteyeceğiniz bir şey olabilir. Çatlakların tedavisi olmamasına rağmen, görünümlerini yumuşatmak için tedaviler mevcuttur. Bazı durumlarda, zamanla doğal olarak kaybolabilirler.

Çatlaklarınızın görünümünü azaltmaya yönelik tedaviler şunları içerir:

Nemlendiriciler. Bir uygula vitamin açısından zengin nemlendirici , yağ sizin çatlaklarla veya losyon. Cildinizi nemli tutmak cildinizin esnekliğini artırabilir veya koruyabilir.

Pul pul dökülme. Düzenli pul pul dökülme, uyluklarınızdan ölü deriyi çıkarır ve cildin yenilenmesini iyileştirebilir.

Topikal kremler. Reçeteli topikal kremler sadece yaralarınızı hafifletmekle kalmaz, aynı zamanda cildinize elastikiyet kazandırmaya da yardımcı olur.

Lazer tedavisi. Daha pahalı bir yaklaşım, cilt hücresi büyümesini ve yenilenmesini uyarmak için lazer kullanan bir prosedür olan lazer tedavisidir . Bu tedavi, etkili sonuçlar için birden fazla ziyaret gerektirebilir.

Mikrodermabrazyon. Mikrodermabrazyon , çatlakların görünümünü azaltmak için peeling kristalleri kullanan bir prosedürdür. Bu kristaller ölü deriyi etkilenen bölgelerden temizler.

Görünüm

Çatlaklar genellikle ergenlik, kilo alımı veya hamilelikten sonra iç uyluklarda görülür. Çirkin olabilirler, ancak zararsızdırlar. Görünüşlerini azaltmak için mevcut tedaviler vardır, ancak bunlar asla tamamen kaybolmayabilirler.

İç uyluğunuzdaki çatlaklar genellikle bir sağlık sorunu değildir. Çatlaklarınızın yanında düzensiz semptomlar yaşamaya başlarsanız, tıbbi yardım alın. Bu, daha ciddi bir tıbbi durumun göstergesi olabilir.

İLAN

Tıbbi olarak en son 7 Mart 2018'de incelendi

 4 kaynakçöktü

Tıbbi olarak Cynthia Cobb, DNP, APRN, WHNP-BC, FAANP tarafından incelendi - Kiara Anthony tarafından yazıldı - 7 Mart 2018'de güncellendi

40'larınız, 50'leriniz ve 60'larınızda En İyi Cilde Nasıl Sahip Olabilirsiniz?

Yüz Asitlerinin Kafa Karıştıran Dünyasına ve Hangilerinin Kullanılacağına Dair Bir Kılavuz

Bu makale yardımcı oldu mu?

Evet

Hayır

Çatlaklar İçin Hindistan Cevizi Yağı

Çalışıyor mu?

Avantajlar ve kullanımlar

Yan etkiler ve riskler

Paket servisi

Genel Bakış

Hindistan cevizi yağı, laurik asit ve kaprik asit dahil olmak üzere serbest yağ asitlerinden oluşan orta zincirli bir yağ asididir. Antimikrobiyal, antifungal ve antiviral özelliklere sahiptir. Hindistan cevizi yağı, serbest radikal hasarını önleyebileceği cilde kolayca emilir. Ayrıca kuru, hasar görmüş cildin kalitesini ve genel görünümünü iyileştirebilir.

Ticari olarak temin edilebilen hindistancevizi yağlarının kalitesi önemli ölçüde değişebilir. Sızma, organik hindistan cevizi yağı en saf halidir ve cilt sağlığı için en iyisi olabilir.

Çatlaklar , cildin çok hızlı veya elastik kapasitesinin ötesinde gerilmesinden kaynaklanabilen izlerdir . Hem erkeklerde hem de kadınlarda ortaya çıkabilirler.

Çatlaklar tıbbi endişe nedeni değildir; çoğu insanın deneyimlediği doğal bir olaydır. Bununla birlikte, bazı insanlar bunların ortaya çıkmasını engellemeye çalışmak veya görünümlerini azaltmak isteyebilir. İşlenmemiş hindistancevizi yağını cilde tek başına veya diğer yumuşatıcı yağlarla tutarlı bir şekilde uygulamak, çatlakların oluşumunu azaltmaya veya iyileşmelerini hızlandırmaya yardımcı olabilir. Ayrıca görünüşlerini azaltmaya da yardımcı olabilir.

Çalışıyor mu?

Çatlaklar, cildin alt bağ dokusu katmanları (dermis) kapasitenin ötesine gerildiğinde gözyaşlarının oluşmasına neden olur. Cilt, kırılma noktasına kadar gerildiğinde, tabakalarındaki kolajen lifleri zayıflatır ve kırar. Bu, alttaki kan damarlarının görünmesini sağlar. Bu nedenle çatlaklar kırmızı veya mor görünür ve bazen hafifçe kabarık görünür.

Kuru cilt daha az esnektir ve beslenmiş, nemli cilde göre yırtılma olasılığı daha yüksektir. Cildi nemli tutmak, çatlak oluşumunu ortadan kaldırmaya veya azaltmaya yardımcı olabilir. Hindistan cevizi yağı cildin nemli ve esnek kalmasına yardımcı olabilir. Bol su içmek gibi proaktif seçimler yapmanın yanı sıra, bu, çatlakların önlenmesine yardımcı olabilir.

Vücudun cildin gerildiği herhangi bir yerde çatlaklar oluşabilir, örneğin:

karın

Göğüsler

kalça

uyluk

üst kollar

Çatlaklar şunlardan kaynaklanabilir:

gebelik

kas geliştirme veya ağırlık kaldırma

ergenlik döneminde meme oluşumu

kilo almak

Çatlaklar acıtmaz ve sağlık sorunu değildir. Bazen kaşıntılı olabilirler. Çatlaklar yara izi olduğu için ancak oluştuktan sonra cerrahi olarak çıkarılabilir. Bununla birlikte, zamanla hafifler, beyaz, gümüşi veya şeffaf hale gelirler. Hindistan cevizi yağı gibi nemlendirici ve nemlendirici tedavilerin kullanılmasıyla görünümleri de azaltılabilir veya azaltılabilir .

Çatlaklar, hindistancevizi yağı veya topikal olarak uygulanan başka herhangi bir ürün kullanılarak giderilemez. Ancak hindistancevizi yağı, cildin genel görünümünü iyileştirebilir ve bu da çatlakların görünümünü azaltabilir. Ayrıca iyileşmeyi destekleyebilir ve çatlakların oluşmasını önleyebilir.

Hindistan cevizi yağını çatlaklarda bir azalmaya bağlayan çok sayıda bilimsel kanıt yoktur, çünkü bu durum için önemli ölçüde çalışılmamıştır. Ancak, birgözden geçirmekGüvenilir KaynakBitki yağları ve cilt üzerindeki etkileri üzerine yapılan çok sayıda araştırmanın arasında, saf hindistan cevizi yağı ve cilt sağlığı üzerindeki olumlu etkisi üzerine bulgular yer alıyor. İncelemeye göre, hindistancevizi yağı yara iyileşmesini hızlandırabilir ve yaralarda kollajen döngüsünü artırabilir. Ayrıca iltihabı azalttığı da gösterilmiştir.

Hindistan cevizi yağının çatlaklara faydaları ve nasıl kullanılacağı

Önleme

Hindistan cevizi yağı oldukça yumuşatıcıdır ve cildin nemli kalmasına yardımcı olabilir. Bu, onu daha elastik ve çatlaklara daha az eğilimli hale getirebilir. Laurik asit içeriği, kolajen üretimi üzerinde olumlu bir etkiye sahip olabileceği cilt katmanlarına kolayca emilmesini sağlar. Hindistan cevizi yağını topikal tedavi olarak kullanın veya banyonuza ipek bir cilde sürmeyi deneyin.

İyileştirme

Hindistan cevizi yağı, anti-inflamatuar özelliklere sahiptir ve mevcut çatlakların iyileşme süresini azaltmaya yardımcı olabilir. Cildi derinlemesine nemlendirme yeteneği, çatlaklarla ilişkili kaşınmayı da azaltmaya yardımcı olabilir.

Görünümü iyileştirir

Hindistan cevizi yağı bazen cildi aydınlatmak için kullanılır. Onları hafifletmek için doğrudan çatlaklarınıza masaj yapmayı deneyebilir veya kullanmadan önce limon suyuyla karıştırabilirsiniz.

Hindistan cevizi yağının yan etkileri ve riskleri

Hindistan cevizi yağı genellikle güvenli olarak kabul edilmektedir. Bununla birlikte, hindistancevizi alerjiniz varsa, hindistancevizi yağı kullanmayın. Fındık veya ceviz alerjisi olan bazı kişilerin hindistan cevizine karşı da alerjik duyarlılığı vardır ve hindistancevizi yağı kullanamayabilir.

Paket servisi

Vücudunuzda çatlakların olması normaldir ve bazı insanlar bunları kutlar. Çatlakların görünümünü azaltmak veya önlemek istiyorsanız, hindistancevizi yağı gibi solüsyonları denemeniz de iyidir. Bunu yapmadan önce, hindistancevizi yağının çatlaklar için kullanımıyla ilgili kanıtların çoğunlukla anekdot olduğunu anlayın. Hindistan cevizi yağı çatlakları oluştuktan sonra tamamen ortadan kaldıramazken, iyileşme süresini azaltmak ve görünümünü iyileştirmek için kullanılabilir.

Bu makale 12 Şubat 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Müjde Şekeroğlu

Op. Dr. Müjde ŞEKEROĞLU, 1979 yılında İstanbul'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerini Balıkesir'in Marmara Adası’nda bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2003 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 2003-2009 yılları arasında Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Bu süre içerisinde pek çok kongre ve eğitime katılmıştır. Tıp eğitiminin yanı sıra 2013 yılında CİSED'de eğitim alarak Cinsel Terapi Sertifikası almaya hak kazanmış, 2013 yılında Kadir Has Üniversitesi'nde Aile Danışmanlığı Eğitimi alarak cinsel terapi için başvuran ailelere psikolojik yaklaşım konusunda uzmanlaştır. 2014 yılında ise İDA’da Doğuma Hazırlık Eğiticiliği Eğitimi almış olup kendisi Doğuma Hazırlık Eğitimcisi ve Doğal Doğum Destekçisi'dir. A ...

Etiketler
Çatlak tedavisi yöntemleri
Op. Dr. Müjde Şekeroğlu
Op. Dr. Müjde Şekeroğlu
Antalya - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube