Çalışan ve emziren kadınların beslenmesi

Çalışan ve emziren kadınların beslenmesi

Emzirme Döneminde Beslenme
Anne sütü, zamanında doğan her bebeğin normal gelişmesine yetecek besin öğeleri gereksinmesinin tümünü karşılayan, ilk 6 ay tek başına yeterli olan en uygun ve doğal besindir. Bu nedenle emzirme döneminde beslenme, üzerinde önemle durulması gereken bir konudur. Annenin günlük tükettiği besinlerin çeşit ve miktarı, vücut depo düzeyi, psikolojik durumu gibi etmenler süt miktarını ve kalitesini etkilemektedir. Emziren bir annenin beslenmesindeki amaç, kendi fizyolojik gereksinmelerini karşılamak, vücudundaki besin depolarını dengede tutmak ve salgılanan sütün gerektirdiği enerji ve besin ögelerini karşılamaktadır.
Emziklilik döneminde, günlük alınması gereken enerji (kalori) ve besin öğeleri miktarları artar.Ortalama 800 ml/gün süt üreten bir kadının, günde 700 kalorilik ilave bir enerjiye gereksinimi vardır. Bu enerjinin 500 kalorisinin günlük beslenmesi ile alınmalıdır. 200 kalorisi de hamilelikte alınan kilolardan (depo yağlar) sağlanmaktadır. Böylece hamilelikte alınan kilolar emzirme döneminde herhangi bir diyet yapmadan da kolaylıkla verilebilmektedir.
Çalışan ve Emziren Kadınlar Anneler Neler Yapmalı ?
İlk 6 ay bebeği sadece anne sütüyle beslemek oldukça önemlidir. Tekrar işe dönmek zorunda kalan annelerin birçoğu emzirmeyi kesmektedir. Bunu önlemek için ;
*Emzirme saatlerine göre esnek çalışma saatleri işverenden talep edilebilir.
*İşyerine yakın bir yerde veya bebeği aralarda işyerine getirecek bir kişi yardımıyla bebek emzirilebilir.
*Anne sütü sağılarak hem sütün kesilmesi önlenebilir hem de  anne uzaktayken bir başka kişinin anne sütüyle bebeği beslemesi sağlanabilir.
Beslenme Önerileri
*Yeterli protein alımı için her gün 1 adet yumurta ve 100 - 150 gr yağsız et (tavuk, balık, hindi vb.) veya 1 porsiyon kurubaklagil yemeği tüketilmelidir. Haftada ortalama 2 kez balık tüketimi de oldukça önemlidir.
*Emzirme döneminde artan kalsiyum ihtiyacının karşılanması amacıyla yeterli miktarda kalsiyum yönünden zengin süt, yoğurt ve peynir tüketilmelidir.
*Doymuş (margarin, tereyağı gibi katı) yağlardan kaçınmalı, doymamış (zeytinyağı, kanola, fındık, mısırözü, soya, ayçiçek gibi sıvı) yağları tercih edilmelidir. Ayrıca çok fazla yağ içeren (pasta, kaymak, krema, mayonez gibi) besinler tüketmemeli, yemekler ızgara, buğulama, haşlama, buharda ve fırında pişirme yöntemleri ile hazırlanmalıdır.
*Artan demir ihtiyacı için et ve et ürünleri, yumurta, yağlı tohumlar, kurubaklagiller, kuru meyveler, pekmez günlük beslenmede düzenli olarak tüketilmelidir. Ayrıca demirin emilimini azaltan çay, kahve ve gazlı içecekler yemeklerle birlikte içilmemeli, demirin emiliminin arttırılması için ise C vitamini içeriği zengin mandalina, kivi, domates, maydanoz, yeşil biber gibi besinlerle beraber tüketilmelidir.
*Emzirme döneminde ihtiyaç duyulan vitaminlerin karşılanması için vitamin ve mineral yönünden zengin olan sebze ve meyveler her öğün tüketilmelidir. Sebze ve meyvelerin bol suyla yıkanarak ilaç kalıntılarından arınması sağlanmalıdır.
*D vitamini güneş ışınlarının cilde yansıması ile sağlanır. Bu nedenle emziren anne günde en az 10 dk güneşlenmeye özen göstermelidir.
*Şekerli ve tatlı besinlerin süt verimini arttırdığı yaygın ve yanlış bir inanıştır. Sütün miktarını en çok arttıran tüketilen sıvı miktarıdır. Artan sıvı ihtiyacının karşılanması amacıyla her gün 10 - 15 bardak  (2 - 3 lt) su içilmelidir.
*Özellikle çalışan anneler çay, kahve ve gazlı içecekler yerine iş aralarında ıhlamur, papatya, kuşburnu gibi bitki çayları, meyve çayları,  taze sıkılmış meyve suları, ayran, limonata tercih edilebilir.
*Kabızlığın önlenmesi ve sıvı  tüketimi açısından önemli olan üzüm, erik, kayısı kompostoları tercih edilmelidir.
*Salam, sosis, sucuk, hazır çorbalar gibi gıda katkı maddesi içeren hazır besinler mümkün olduğu kadar az tüketilmemelidir.
*Sebzelerin, makarna ve eriştenin haşlama suları dökülmemelidir.
*İyot yetersizliğini önlemek için iyotlu tuz kullanılmalıdır.
*Sigara ve alkol kesinlikle kullanılmamalıdır.
 

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Gülhan Koca

Etiketler
Anne sütü
Dyt. Gülhan Koca
Dyt. Gülhan Koca
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube