BURUNDA ESTETİK VE AERODİNAMİ ÇATIŞMASI

Dr. Öğr. Üyesi Selçuk Güney
Dr. Öğr. Üyesi Selçuk Güney
17 Aralık 201855 görüntülenme
Randevu Al
BURUNDA ESTETİK VE AERODİNAMİ ÇATIŞMASI

Burun estetiği birçok kişi, hatta doktorlar tarafından masum bir operasyon olarak düşünülür. Burun çalışma dinamiği konusunda bu bilgileri okuduğunuzda burun estetiği, burundan et aldırma, kemik kırma şeklinde size sunulan ameliyat hizmetlerine bakışınız daha bilinçli hale gelecektir.

Burun öncelikli solunum organıdır. Havayı ısıtmak, nemlendirmek, mikrobiyolojik arındırma gibi görevlerinin yanında refleks oluşturarak akciğerleri genişleten sistemi aktive etmek gibi çok önemli görevler yüklenmiştir. Ağızdan alınan hava burunla kıyaslanamayacak derecede kalite bakımından yetersiz solunum demektir. Kısacası burun fonksiyonlarının korunması son derece hayati bir öneme sahiptir.

Burun görevlerini yerine getirdiği sırada iki işlevi aynı anda yapar. Bunlardan birincisi içerisinden hava geçer, diğeri burun ve sinüs mukozalarında üretilen salgıları genize taşır. Bu işlevlerden birisinin bozulması diğeri için de fonksiyon kaybına yol açar.

Paradox olarak burun belirli bölgelerde hava girişini kısıtlayarak direnç oluşturur. Direnç vestibül ve nazal valv denilen giriş kısmından başlayıp, konka denilen tepecikler nedeniyle en arkaya kadar çeşitli noktalarda artış ve azalışlar sergiler. Bu da giren havanın sadece laminar akımla yani ağızda olduğu gibi direkt olarak akciğere ulaşmasını engelller. Türbülan akım denilen hava yönlendirmeleri sağlıklı nefes alma yani kanı oksijenlendirme, yani uzun yaşama ile doğrudan ilişkilidir. (bkz. http://www.selcukguney.com.tr/uygulama/sinuzit-ve-burun )

Sözün özü burun için ameliyat olacak kişiler olayın önemini kavramalı, sadece estetiğine, sadece nefes problemine odaklanmayıp sorgulamalı ve riskleri de göze almalıdır. En önemlisi de burun cerrahlarının burun rezistansı, anatomik bütünlüğün devamı, Bernoulli prensibi dahilinde unsinat process, konkalar ve nazal valv konusunda bilgi ve tecrübe oluşturmadan geri dönüşümsüz bir ameliyata girişmemesidir.

Etiketler

Burun estetiği ameliyatıNefes alma problemleriBurun etiBurun etinin şişliğiBurun eğriliğiBurun tıkanmasıDrselcukguneyburun fizyolojisi

Yazar Hakkında

Dr. Öğr. Üyesi Selçuk Güney

Dr. Öğr. Üyesi Selçuk Güney

Yrd. Doç. Dr. Selçuk GÜNEY, 1964 yılında Çanakkale’de doğdu. Tıp eğitimini Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tamamlayarak mezun oldu. Mezuniyetinin ardından, Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ihtisasını da 1996 yılında tamamladı. İstanbul Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yapmış olduğu ihtisas süresi içerisinde yurt dışında birçok eğitim programında bulundu.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır

SERTİFİKA VE ENTEGRASYONLAR

Doktorsitesi.com Sağlık Bakanlığı onaylı ve entegreli bir sağlık bilgi platformudur. Sertifikaları ile tescillenmiş güvenilir altyapısıyla sağlık hizmetlerine erişim sağlar.

MBYSUSBSISO9001 2015 SertifikasıISO/IEC 27001 2013 SertifikasıISO 20000-1 2018 SertifikasıISO 22301 2019 Sertifikası
İLETİŞİM

Doktorsitesi Com Bilgi Hizmetleri

Teknoloji ve Ticaret A.Ş.

Maslak Mah. Ahi Evran Cd. A.O.S 55 Sokak No:2 Aksoy Plaza Giriş Kat Kolektif House

İstanbul, Türkiye

Doktorsitesi.com sağlık sektöründe hizmet veren tıp doktorları, diş hekimleri, fizyoterapistler, psikologlar vb. sağlık profesyonelleri ile internet kullanıcılarını buluşturan bağımsız bir platformdur.

İş bu sayfada yer alan doktor/uzman yorumları ve değerlendirmeleri, ilgili doktorun/uzmanın doğrudan veya dolaylı emri, talebi ve/veya ricası olmaksızın, ilgili hasta/danışan tarafından bağımsız olarak yazılmaktadır. Bu web sitesinin amacı sağlık alanında kamuoyunun bilgilendirilmesini sağlamak, sağlık okuryazarlığını artırmak, doktora erişimi kolaylaştırmaktır. Doktorsitesi.com herhangi bir Sağlık Hizmeti Sağlayıcısını tavsiye etmemektedir ve desteklememektedir.

© 2007 - 2025 Doktorsitesi.com. Tüm Hakları Saklıdır.