Burun estetiğinde merak edilen sorular

Burun  estetiğinde merak edilen sorular

Estetik burun ameliyatı nedir?

Nazoplasti (estetik burun ameliyatı) burnu yeniden şekillendirmek, küçültmek veya büyütmek için yapılan bir ameliyattır. Ameliyatla burnun tüm şekli değiştirilebileceği gibi sadece küçük bir kısmı değiştirilerek yüzün diğer kısımlarıyla daha uyumlu hale getirilebilir. 

Burun ameliyatlarında amaç ne olmalıdır?

Estetik burun ameliyatlarında temel amaç kişinin genel yapısına, yüzüne yakışacak ve en önemlisi ilk bakışta ameliyatla düzeltildiği belli olmayan, rahat nefes almaya olanak sağlayan, doğal, güzel bir burun elde etmeye yönelik olmalıdır.

Estetik burun ameliyatı ile hangi sorunlar düzeltilebilir?
Bu ameliyatla burun sırtındaki çıkıntılar alınabilir, burun ve burun ve burun kanadı daraltılabilir, burun-dudak açısı değiştirilebilir, geçirilmiş kazalara bağlı veya nedeni bilinmeyen eğrilikler düzeltilebilir, doğuştan veya sonradan olmuş nefes almayı güçleştiren havayollarındaki eğrilikler ve tıkanıklıklar  düzeltilebilir. 

Estetik burun ameliyatı sırasında burun görünümü dışında nelere dikkat edilmelidir?

Kişinin çene yapısı, elmacık kemiklerinin belirginliği veya çöküklüğü, deri kalınlığı ve kalitesi, burundan nefes almanın azaltmaması ve gerektiği durumlarda artırılması üzerinde titizlikle durulması gereken konulardır. 

Estetik burun ameliyatları başlıca kaç çeşittir?
Estetik burun ameliyatları, primer(ilk kez) ve revizyon (Daha önce yapılmış ameliyatlardan kalan kusurların düzeltilmesi)

olmak üzere başlıca ikiye ayrlır. Primer ameliyatlarda burun derisi, kemikleri, kıkırdakları doğal hallerinde olduğu için hasta ve cerrah açısından istenilen sonuçların elde edilmesi daha kolaydır. Sekonder ameliyatlarda ise kemik ve kıkırdaklar küçülmüş, parçalanmış, üzerindeki deri ve mukozaya yapışmış olabileceği için ameliyat  daha zor olup kulaktan kıkırdak transferi gibi ek işlemler gerektirebilir. Bu nedenlerle ilk ameliyatınıza karar verirken doktorunuzun bu konuda eğitim almış ve deneyimli bir cerrah olmasına dikkat ediniz. 

Estetik burun ameliyatları hangi tekniklerle yapılabilir?

Ameliyat açık ve kapalı tekniklerle yapılabilmektedir. Kişisel olarak açık tekniği sadece bazı revizyon ve dudak yarığı burun ameliyatı olgularında kullanıyorum. Bu teknikle yaptığımız ameliyatları Aeshetic Plastic Surgery Dergisinde 1999 yılında yayınladık. Bu yayın açık rinoplasti konusunda ülkemizden uluslararası literatürde yer almış ilk yayınlardan biridir, ancak  ilk defa ameliyat olan  kişilerde deride iz bırakmaması ve daha az yapışıklığa neden olması nedeniyle kapalı tekniği tercih ediyorum. 

Hangi tip anestezi kullanılır ameliyat ne kadar sürer?

Ameliyat lokal anestezi veya genel  anestezi ile yapılabilir ve 2 saat civarında sürer. 

Ameliyat sonrası süreç nasıl seyreder?

Ameliyat sonrasında konulan kısmi nefes almayı sağlayan kanallı tamponlar ameliyat sonrası 1.-2. günde alçı ise 7. günde çıkarılır. 
Ameliyatın sonrasında gözkapaklarında daha yoğun olmak üzere yüzde şişlik ve morluk olabilir. Şişlik 2. günden sonra azalmaya başlar. Gözlere buz uygulaması bu sürecin daha hafif geçmesini sağlayabilir. 
Ameliyat sonrası 24 saatte burundan sızıntı şeklinde kanama olabileceği için hastalarımın bu süreyi hastanede geçirmelerini tercih ediyorum. 
Ameliyat sonrası günde hastaneden çıkan hastalarımı 3., 5. Günlerde kontrole 7. Günde ise alçıyı açmak üzere çağırıyorum. Daha sonrasında ise 2-3 günde değiştirilen bantlarla takip ediyorum.
Burun alçısı ilk çıkarıldığında ödem (doku şişliği) nedeniyle son görünümüne kavuşmuş değildir, ancak genel hatlarıyla ameliyatın başarısı hakkında fikir verir. Ameliyat sonrası 1. ayda ödem 3. kişilerin farkedemeyeceği düzeydedir, ancak ödemin tamamen geçip yapılan değişikliklerin tam olarak ortaya çıkması 6-8 ay alabilir. 

Ameliyat sonrası gözlük kullanabilirmiyim?

Ameliyat sonrası alçı varken gözlüklerinizi kullanabilirsiniz ancak alçı çıkarıldıktan sonra hafif çerçeveli ve camlı gözlükleri kullanmakta fayda var. 

Sonuçlar kalıcımıdır?

Burun ameliyatı olacak olanların sıklıkla sordukları bir soru da sonuçların kalıcı olup olmayacağı, burun ucunun sonradan düşüp düşmeyeceğidir. Kendi tekniğimde burun kıkırdaklarına sadece dikişlerle şekil vermek yerine ameliyat sırasında çıkarılan kıkırdakları burnun özellikle uç bölgesi desteklemek için kullanıyorum.  1986-1992 yıllarında geliştirip 1993 yılında Aeshetic Plastic Surgery Dergisinde yayınladığım “Umbrella graft” ile burun ucu şekillendirme tekniğini gerekli durumlarda kullanıyorum. 

 

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Emin Mavili

Prof.Dr Emin MAVİLİ, 1956 yılında Isparta'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimini Amerikan Robert Koleji'nde tamamlamıştır. Ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak 1980 yılında tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise aynı fakültede yapmış ve 1986 yılında Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı olmuştur. Uzmanlık Eğitimi Sonrasında, 1987-1988 yılları arası Diyarbakır Asker hastanesi'nde 1988-1989 yılları arası Zonguldak Devlet hastanesi'nde tarihlerinin ilk Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahı olarak çalıştı. 1989 yılında Hacettepe Tıp Fakültesi Estetik Plastik ve Rekonstrüktif anabilim dalında Yardımcı Doçent olarak çalışmaya başladı. 1993 yılında Doçent, 1999 yılında ise Profesör ünvanı almıştır.  Prof.Dr Emin MAVİLİ, 2009 yılında Amerika Birleşik Devletleri uM ...

Etiketler
Burun estetiği ameliyatı
Prof. Dr. Emin Mavili
Prof. Dr. Emin Mavili
Ankara - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube