Burun estetiği bütün estetik cerrahi prosedürler arasında tüm dünyada en sıklıkta uygulanan girişimdir. Burun estetiği için en iyi adaylar gerçek dışı beklentileri olmayan, yapılan girişimi burunlarını daha iyi bir görünüme kavuşturmak için bir düzeltme işlemi olarak gören kişilerdir. Burun estetiği sizin kendinize olan güveninizi artırır ve toplum içinde kendinizi daha iyi görünmeniz ve daha iyi hissetmeniz konusunda size yardımcı olur.
Burun estetiği genel anestezi ya da sedasyon ile desteklenmiş lokal anestezi altında yapılabilir. Ortalama ameliyat süresi yapılacak girişimle orantılı olarak 1-2 saat sürer. 17 yaşından sonra operasyon ciddi sağlık problemi olmayan herkese uygulanabilir. Son bilimsel yayınlarda yüz büyümesinin kızlarda 13-14 yaşlarında erkeklerde ise 14-15 yaşlarında yaklaşık tamamlandığını ve bu yaşlarda da burun estetiği için ameliyat olabilecekleri belirtilmektedir.
Hasta öncelikle operasyon öncesi tam bir muayene edilir. Muayenede kişinin burun şekli, burun derisinin kalitesi, burnun fonksiyonel durumu, burun içi ve burnun diğer yüz yapıları ile ilişkisi değerlendirilir. Ameliyattan sonra burnum nasıl olacak yüzüme yakışacak mı? Bu soruyu cevaplamak için günümüzün teknolojik imkanları sayesinde yüz görüntüsü dijital fotoğraf makinesi ile bilgisayara alınmakta ve bu fotoğrafların üzerinde değişiklikler yapılarak ameliyat sonrası oluşacak hali görüntü olarak elde edilebilmektedir. Bu sayede kişiler ameliyat sonrası oluşacak görüntülerini aşağı yukarı görebilmektedirler.
Burun estetiği açık ya da kapalı teknikle yapılabilir. Kapalı teknikte tüm kesiler burun içinden yapılır. Açık teknikte ise burun içi kesilerine ilaveten burun ucu tabanında küçük bir kesi de dahil edilir. Hangi tekniğin uygulanacağı cerrahın deneyimi ve tercihi ile ilişkilidir. Ben genellikle her iki tekniği de uygulamakla beraber hangi hasta için hangi teknik uygunsa onu tercih etmekteyim.
Ameliyat sonrası dönem de hastaların en çok sorduğu soru 'tamponlarım çekilirken canım acıyacak mı?'' Estetik girişimler için ameliyattan sonra burun içine artık tampon koymuyorum. Bazen sadece ince slikon splintler koyuyorum. Bu sayede hem kişinin burnundan nefes alması engellenmemiş hem de tampon çıkarılması sırasındaki rahatsızlık hissinden kurtulmuş oluyor. Eğer buruna estetik girişimin yanında ek olarak solunum problemlerini de düzeltmeye yönelik fonksiyonel bir operasyon da yapmışsak, o zaman burun içersine 1 ya da 2 gün kalacak kısa tamponlar konulabilir.
Operasyondan sonra özellikle göz etrafında şişlik ve morarma olağan bir süreçtir, genellikle ağrı sanılanın aksine olmaz. İlk 24-48 saat bu bölgeye aralıklarla uygulanacak buz tatbiki şişliği önemli derecede azaltmaktadır. Ayrıca önerilecek bazı etkili kremler yolu ile de morarmalar daha az olmakta ve daha hızla iyileşmektedir. Burun ameliyatından sonra genelde hastanede yatmak gerekmez, aynı gün taburcu edilebilirler. Bir, iki gün içinde günlük aktivitelerine geri dönebilirler. 2. gün ve 1. hafta kontrole çağrılır. 1. hafta alçı çıkarıldıktan sonra burun üzerine ince bir bant yapıştırılması şişliklerin azalmasına katkıda bulunur. 2. haftadan sonra burun açıkta bırakılır ve 1 ay süreyle uygulanılması önerilen masaj gösterilir.
Burun yüz estetiğinin çok önemli bir parçasıdır. Buruna daha iyi bir görünüm kavuşturacak olan girişimler sayesinde yüz hatlarınızı daha belirginleştirerek daha düzgün bir görünüme kavuşabilirsiniz.