Bulgur

Bulgur

Bulgur temel bileşenleri arasında yüksek seviyelerde demir, magnezyum, potasyum, çinko, niasin, bakır, fosfor, manganez, lif ve diyet proteini bulunmaktadır. Bu çeşitlilik, rafine buğdaydan daha fazla mineral, vitamin, antioksidan ve lif konsantrasyonu sunarak insan sağlığını daha da faydalı hale getirmektedir. Yararlarından bahsetmek gerekirse kısaca şöyle sıralayabiliriz;

Bulgur sindirimi destekler.

Bulgur yüksek oranda lif içerdiği için, vücuttaki sindirim süreçlerini uyarmaya ve kabızlık, şişkinlik, kramp ve hazımsızlık gibi belirli durumları önlemeye yardımcı olur.

Bulgur kan şekerini dengelemeye yardımcı olur.

Bulgur lif bakımından oldukça zengin olduğundan kana yavaş bir şekilde karışıp kan şekerinin hızlıca yükselmesini önler. Şeker hastalığından muzdarip insanlar için tehlikeli olabilecek kan şekerinin ani iniş çıkışlarını önlemeye yardımcı olabilir.

Bulgur kemikleri güçlendirir.

Yaşlandıkça, kemik mineral yoğunluğu doğal olarak azalır, dolayısıyla kemiklerimizi sağlıklı tutmak ve osteoporozu önlemek için bol miktarda fosfor, manganez ve demir gerekir. Bulgur bu mineralleri yüksek oranlarda sunar, bu da tahılları büyük bir kemik güçlendirici yapar.

Bulgur kalp ve damar sağlığını destekler.

Bulgur yüksek oranda lif içerdiğinden kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olur. Böylece hem kalbe hem de beyine giden damarları tıkanmalara karşı korur. Kalp ve damar sağlığı için oldukça yararlı bir besindir.

Bulgur bağışıklığı destekler.

Bulgur da bulunan çok çeşitli vitamin ve minerallerin bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkileri olabilir.

Bulgur kilo vermeye yardımcıdır.

Bulgurun yüksek lif içeriği daha fazla doygunluk hissi verir, böylece aşırı ve gereksiz atıştırma ihtiyacını önler. Diyet sırasında düzenli olarak bulgur yiyen kişiler uzun süre tokluk hissederler ve sindirim sistemleri hızlı çalıştığından kilo vermeleri hızlanabilir.

Bulgur kansızlığı önleyebilir.

Demir, diyetimizde anahtar bir mineraldir çünkü dolaşım sistemimizde büyük bir etkiye sahiptir. Demir eksikliği (anemi) kansızlık olarak adlandırılır ve zayıflık, yönelim bozukluğu, yorgunluk ve mide rahatsızlıklarına neden olabilir. Bulgur demir bakımından oldukça zengin olduğundan kansızlığı önlemek için önerilen bir besindir.

Bulgur kansere karşı koruyucu olabilir.

Bulgur kolon kanserine karşı korucu olabilir. Sindirim sistemi sağlığını korur böylece tembel ve düzensiz beslenen kişilerde ortaya çıkan kolon kanserine yakalanma riskini azaltabilir.

Bu makale 4 Ekim 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Ayşegül Saroğlu

Uzm. Dyt. Ayşegül Saroğlu, İstanbul Bilgi Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünde başladığı eğitimini başarıyla tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır. 2016 yılında Haliç Üniversitesi'nde yüksek lisans eğitimine başlamış ve 2018 yılında bu eğitimini de tamamlayarak Uzman Diyetisyen unvanının sahibi olmuştur. 

Uzm. Dyt. Ayşegül Saroğlu, mesleki çalışmalarına şu an İstanbul'da bulunan Clinica Bebek Tedavi Merkezi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Zayıflama yöntemleri
Uzm. Dyt. Ayşegül Saroğlu
Uzm. Dyt. Ayşegül Saroğlu
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube