Boyun fıtığı nedir? Nedenleri nelerdir?

Op. Dr. Halit Togay
Op. Dr. Halit Togay
12 Haziran 20154582 görüntülenme
Randevu Al
Boyun fıtığı nedir? Nedenleri nelerdir?

Boyunda 7 tane omur bulunur. Disk denilen yastıkçıklar bu omurların arasında ağırlığın eşit dağılmasını sağlar. Bu yastıkçıkların, çevresini saran zarı yırtarak dışarı çıkmasıyla boyun fıtığı ortaya çıkar.

Boyun Fıtığının Nedenleri

Aşırı yüklenme

Yanlış hareket

Boynun uzun süre kötü pozisyonda tutulması (Örneğin bilgisayar karşısında, tv karşısında)

Darbe, çarpma, kaza gibi travmalar

İlerleyen yaşla bağlantılı yıpranma

Romatizmal hastalıklar

Boyun Fıtığı Belirtileri

Daha çok kolda ağrı

Boyunda ağrı

Kolda uyuşma ve güçsüzlük (Bardağı elden düşürecek kadar güçsüzlük oluşabilir)

Boyun bölgesindeki sorun tüm vücudu etkileyebilir. Sadece boyun ve kol değil; omuz, sırt, kürek kemiğinde dahi ağrı oluşabilir. Boyun fıtığı ilerlemişse, doktora gidilmemişse ya da ameliyat önerilmesine rağmen kaçılmışsa felç durumu söz konusu olabilir. Bu durum aniden gelişebilir. Bu yüzden dikkate alınması gereken önemli bir hastalıktır.

Boyun Fıtığı Tedavisi

Boyun fıtığının derecesine ve hastanın şikayetlerine göre tedavinin ameliyatlı ya da ameliyatsız olacağına karar verilir.

Ameliyatsız Boyun Fıtığı Tedavisi

Bel fıtıkları gibi boyun fıtıklarının da yaklaşık %95'i ameliyatsız tedavi edilebilir. Kalan yaklaşık %5'lik kısımdaki fıtıklar ameliyat gerektirir. Dinlenme, fizik tedavi, egzersiz, ilaç tedavisi ameliyatsız tedavi yöntemlerinden bazılarıdır.

Boyun Fıtığı Ameliyatı

Kolda şiddetli ağrı, güç kaybı ve hissizlik varsa ameliyat olmanız gerekebilir. Boyun fıtığı ameliyatı narkozlu yapılır. Biz mikrocerrahi diskektomi yöntemini tercih ediyoruz. İşin içine mikroskobun girmesiyle daha detaylı, daha güvenli ve daha konforlu bir ameliyat süreci yaşamış oluyoruz. Ayrıca çok küçük kesi açıldığı için yaranın iyileşme ve hastanın normal hayatına dönme süresi daha hızlı oluyor. Boyun fıtığı ameliyatı sonrası hastalar yaklaşık 4 saat sonra hareketlendirilir. 1 hafta içindeyse günlük hayatlarına dönebilirler. Ev hanımları ev işlerini yapabilir, çalışanlar işlerine geri dönebilir. 

Etiketler

Boyun fıtığı ameliyatıBoyun fıtığı belirtileriBoyun fıtığı belirtileri nelerdirBoyun fıtığının nedenleriBoyun fıtığı tedavisi nasıl yapılırAmeliyatsız boyun fıtığı tedavisiBoyun fıtığı tedavisi hakkında

Yazar Hakkında

Op. Dr. Halit Togay

Op. Dr. Halit Togay

Op. Dr. Halit TOGAY, 1962'de İstanbul'da doğmuştur. İlkokulu Zühtüpaşa İlkokulu'nda, lise eğitimini de Fenerbahçe Lisesi'nde tamamlamasının ardından 1979 yılında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'ni kazanmı ve 1985 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanı almıştır. Mecburi hizmetini 1986 - 1987 yılları arasında Kütahya TCDD'de yerine getirmiştir. Tıpta Uzmanlık Sınavını kazanarak 1988 - 1993 yılları arasında Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Beyin Cerrahisi ihtisasını gerçekleştirmiştir. Uzman Doktor unvanını almasının ardından 1 yıl süresince Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde hizmet vermiş ve sonrasında İstanbul Eğitim Hastanesi Beyin Cerrahisi Kliniği'ni kurmak üzere Samatya'ya gitmiiştir. Dr. TOGAY, 2014 yılına kadar bu hastanede hizmet vermiştir. Kendisi Türk Nöroşirürji Derneği ve Sinir Sistemi Cerrahisi Derneği üyesidir.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır