Botulinum toksin nedir?

Botulinum toksin nedir?

Clostridium botilinum bakterisinin toksinidir. Yaş ve yorgunluğa bağlı yüzde oluşan kırışıkları açıcı özelliği ile bilinmektedir. Uygulandığı bölgedeki kasların kasılmasına engel olarak kastan kaynaklanan kırışıklıkların giderilmesini sağlamaktadır. Zamanla aşırı mimik kullanımına bağlı olarak alında oluşan yatay çizgiler, iki kaş arasında oluşan dikey çizgiler ve göz kenarlarında kaz ayağı dediğimiz bölgede oluşan kırışıklıklarda son derece etkilidir.

Botulinum Toksin Sadece Kırışıklık İçin Mi Kullanılır ?

Botulinum toksin kırışıklıkları açmanın yanısıra birçok hastalıkta da tedavi amaçlı kullanılmaktadır. Tortikolis, spazmotik disfonu(konuşma bozukluğu),istemsiz göz kapağı hareketlerinin engellenmesi, bazen de migren ve buna bağlı baş ağrılarının giderilmesi ile hiperhidrozis dediğimiz aşırı terleme (koltukaltı ,avuç içi,ayak tabanı altı ) durumlarının giderilmesi amacı ile uygulanmaktadır.

Botulinum Toksin Sonrası Yüzdeki İfade Değişir Mi ?

Uygun dozda ve uygun şekilde yapıldığı takdirde donuk ve mimiksiz bir yüz ifadesi ortaya çıkmaz. Sadece mimikleriniz ile oluşan kırışıklıkların giderilmesine yardımcı olmaktadır. Etki süresi kişiden kişiye değişmekle beraber 6-9 ay arasındadır

Botulinum Toksin Nasıl Yapılır ?

Botulinum toksin uygulanacak olan bölge tespit edildikten sonra kullanılacak olan preperat hazırlanır. Küçük ve ince uçlu iğneler yardımı ile tespit edilen bölgelere uygulanır. Klinik ortamında yapılabilmektedir. İşlem sonrasında hasta normal yaşantısına hemen dönmektedir.3-10 gün içerisinde etkinlik maxımum düzeye çıkmış olur.

Dolgu Nedir Ve Ne Amaçla Kullanılır ?

Yüzle ilgili estetik dolgularda çoğunlukla iki amaç gözetilir. İnce çizgilerin giderilmesi veya yüze hacim kazandırmak. İnce çizgilerin giderilmesinde genellikle Hyaluronik asit oldukça başarılı iken hacim kazandırmak için ise farklı alternatifler kullanılabilir. Bunlar Poly-L Lactik asit, hidroksiapatit içeren ürünlerdir. Yapılan dolgunun özelliğine göre 6-24 ay arasında kalıcılık durumu söz konusudur. Yüzde botulinum toksinin açamadığı derin kırışıklıkların giderilmesinde, nazolabial dediğimiz dudak kenarlarından aşağıya doğru inen çizgilerin ortadan kaldırılmasında, iki kaş arasındaki derin kırışıklıklarda, ince ve volümsüz olan dudaklarda, çökük olan yanakların dolgunlaştırılmasında kullanılmaktadırlar.

Dolgu Nasıl Yapılır ?

Hasta ile karşılıklı bir görüşme yapılarak problemli gördüğü bölgeye ne gibi bir sonuç istediğine karar verilir. Hastanın ne istediği çok iyi değerlendirilmelidir. Ortak karar alındıktan sonra en uygun dolgu maddesine karar verilir. Ofis ortamında küçük iğneler yardımı ile sorunlu bölgeye uygulanır.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Deniz Küçükkaya

Op. Dr. Deniz KÜÇÜKKAYA, 1977'de Zonguldak'ta doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Plastik Cerrahi Uzmanlık eğitimini ise, Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesinden almıştır. Uzmanlık eğitimi sonrasında Gölcük Asker Hastanesinde Plastik Cerrahi uzmanı olarak askerlik hizmetini yerine getirmiştir. Sonrasında Denizli Servergazi Devlet Hastanesi ve Denizli Devlet Hastanesinde mecburi hizmetini tamamlamıştır. Mecburi hizmeti sırasında Denizli’ de estetik cerrahi ameliyatlarını oldukça sık yapmış ve bu konuda basın ve halk tarafından yoğun ilgiyle takip edilmiştir.  Op. Dr. Deniz KÜÇÜKKAYA, çalışmalarına İstanbul'da bulunan özel muayenehanesi'nde devam etmekte olup, evli ve iki çocuk babasıd ...

Etiketler
Botulinum toksin nedir
Op. Dr. Deniz Küçükkaya
Op. Dr. Deniz Küçükkaya
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube