Botox ve dolgu

Botox ve dolgu

Bu makaleyi yazmamdaki amaç öncelikle  insanlara dolgu ve botoxun birbirinden çok ayrı, iki farklı uygulama olduğunu belirtmek, anlatmak ve ufak tefek detaylar vermektir. 

Benim gibi bir çok meslektaşımın da sıkça karşılaştığı sorun, kişilerin botox diye bildikleri şeyin deriyi geren, dolduran bir madde enjeksiyonu olmadığını botoxun dışında deriyi dolduran çizgileri ortadan kaldıran veya hafifleten bir dolgu işlemi yani dolgu enjeksiyon işleminin, botox işleminden ayrı bir işlem olduğunun tekrar altını çizmektir.

Cildimiz yaşla birlikte elastikiyetini kaybeder, sarkar, kırışır. Hoş durmayan bizi daha yaşlı gösteren hatta daha yıpranmış bakımsız cansız bir cilt husule gelir. Burdaki olay yaşla birlikte dışardan güneş, kimyasallar sigara vb ile yıpranan cilt içerdende elastik liflerin kaybı, kollagen lifler azalması ciltte normalde mevcut olan hyalurinik asit ve cilt altı yağ dokusu azalması cilde yaşlı ve kırışık bir görünüm verir. Uzun yıllar yüz mimik kaslarının da sürekli çalışması dolayısı ile ortaya çıkan yüz mimik çizgileri de olayın etkisini artırır.

Dolayısı ile tedavide  bu kriterleri  göz önünde bulundurmak şart.. Yani madde kaybı varsa dolgu, mimik kaslarının neden olduğu aşırı çizgilenme, istenmeyen sert ifade vs o zaman botox uygulaması söz konusu olur. Çoğu zaman özelliklede kişi orta yaşın biraz da üzerinde ise karma yani botox ve bolgu birlikte uygulanır.

Bu uygulamalara bizler minimal invaziv girişimler diyoruz. Son yıllarda daha fazla popüler olan işlemlerdir. Ameliyat korkusu olan veya ameliyatı uzun yıllar ertelemek isteyen bayan veya erkeklerin özellikle 20 li 30 lu yaşlarda dahi başlayan ve kişilere mutsuzluk hoşnutsuzluk veren, bazen de onları daha yaşlı gösteren bu yüz çizgilerinden ve yüz ifadesinden kurtulmak için sıkça tercih ettikleri girişimlerdir. Bu işlemler her ne kadar ameliyat ortamı gerektirmiyorsa da, anestezi gerektirmeyen ağrısız denebilecek kadar küçük ama bir o kadar da hassas bir işlemdir. Bu nedenle ofis şartlarında yapılıyor olsa da muhakkak  bu işi bir plastik cerrah veya dermatolog uzman yapmalıdır. Kısa süreli ağrısız ve uygulama sonrası herhangi bir iz pansuman vs olmadığı için öğlen arası uygulamalar olarak da yapılmaktadır.

Dolgu işlemler ikırışıklık ve derin çizgileri giderme amaçlı yapılabildiği gib ikontür  düzeltmek ve dolgu özellikle dudak dolgusu hatta elmacık kemikleri belirginleştirme, çene kemiğini daha belirgin daha önde, hatta erkekler de çeneyi köşeli daha maskülen bir hale koymak içinde sıkça yapılmaktadır.

Dolgu maddeleri sırasıyle,

Hyalüronik asit,en sık kulanılan ve dolgu maddelerinin esası olarak kabul edilen bir maddedir. Normalde vücüdumuzda zaten mevcutu. Azalması ile oluşan çizgilenmeler için dolgu maddesi olarak kullanılır. Vücutda zararlı bir etkisi yoktur.

Ca hidroksiapatit, daha uzun süreli etki istendiği zaman kullanılan bir maddedir. Özellikle elmacık kemikleri ve çeneye volüm kazandırmak istediğimiz  zaman tercih ettiğimiz maddelerdir.

Yağ, kişinin kendisinden alınan zararsız özelliklede fazla dolgu ihtiyacı olduğu zaman daha ekenomik olacak bu yöntemi tercih ederiz. Dezavantajı ise lokalle de olsa küçük bir cerrahi işlem gerektirir.

Sıvı Silicon, tercih edilen bir dolgu maddesi değildir ve yan etkileri fazladır.

Otolog kan ve kök hücre nakli ile de, ki bu yöntemler çok daha yeni uygulamalardır, özellikle cilde daha genç bir görünüm kazandırmak istiyorsak tercih ettiiğimiz bir başka işlemdir.

Uygulanan maddelerin kalıcılık süreleri uygulanan bölgeye ve uygulanan maddeye göre değişir. Bu süre ortalama 6-8 ay ile 1-2 yıl arasında değişir.

BOTOX

BOTOLİNUM TOXİNİ (CLOSTRİDUM BOTOLİNUM) Bir çeşit toksindir. Uzun yıllar zaten nörolojik hastalıkların tedavisinde zaten kullanılıyordu. Bu esnada bu hastaların ciltlerinde meydana gelen düzelme güzelleşme, çizgilerin kaybolması keşfedildikten sonra estetik güzellik amaçlı da kullanılmaya hem de çok yoğun bir şekilde başlandı.

Bu toxin doğru ellerde kulanıldığı zaman ve doğru endikasyonlarda kulanıldığı zaman zararsızdır.

Etkisi toxinin sinirlerle kaslar arasındaki iletiyi geçici  bir süre zayıflatıp kesmesi ile olur. Dolayısı ile uzun yıllar sık ve  yoğun bir şekilde çalışan yüz mimik kaslarının yüz derisinde oluşturduğu katlantı ve deri çizgilenmelerini geçici bir süre ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Kişi bu haliyle daha genç ve zinde görünür.

Botoxun sıkça kullanılan bir diğer alanı ise hiperhidrozis vakalarıdır, yani aşırı terlemesi olan kişilerin de nerede ise tek kurtarıcısı botoxdur. Koltuk altı, el ve ayak terlemesi olan kişilerin de sıkca başvurduğu bir uygulamadır.

              

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ümit Borataç

Op. Dr. Ümit BORATAÇ, 1964 yılında Kıbrıs Lefkoşe'de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerini Kıbrıs'ta bitirdikten sonra Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimlerini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise İstanbul Şişli Etfal Eğitim Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi uzmanı olmuştur. Ayrıca 2 yıl süreyle Londra Queen Mary University Hospital'da ve London Charing Cross Hospital'da Maxillofacial ve Sex Degiştirme Ameliyatları üzerine ihtisas yapmıştır.  9 yıl boyunca devlet hastanelerinde görev yapan Op. Dr. Ümit BORATAÇ, 1997 yılından bu yana özel kliniğinde hastalarını kabul etmekle birlikte İstanbul'da bir özel hastanede de çalışmalarına devam etmektedir. Ayrıca 2009 yılından beri Swiss Care Kliniği Londra'da da hastalarına hizmet vermektedir. ...

Etiketler
Estetik
Op. Dr. Ümit Borataç
Op. Dr. Ümit Borataç
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube