Doktorsitesi.com

Botox uygulama alanları ve etkileri

Op. Dr. Azimet Özdemir
Op. Dr. Azimet Özdemir
28 Temmuz 2015231 görüntülenme
Randevu Al
Botox uygulama alanları ve etkileri

Botox, Clostridium Botulinum adı verilen bir bakteriden elde edilen toksindir. 1987 yılın’da Dr. Jean Carruthers blefarospazm (tikler) nedeniyle tedavi uyguladığı hastaların kazayağı (gözün dışındaki) çizgilerinin azaldığını gözlemiş ve bunun üzerine ilacın estetik amaçlı kullanımı başlamıştır. Botulinum toksin (Botox) etki mekanizması nasıldır? Kasın normal kasılması için gerekli olan asetilkolin adındaki maddenin, kas-sinir kavşağında bağlanmasına engel olarak kasın sürekli gevşemiş durumda kalmasını sağlar. Bu durumda kas üstündeki cildin kırışıklığı yok olarak, düzgün bir görünüm alır.

 

botoks2    botoks4

Tedavisi nasıl uygulanır?

Botox, çok ince iğnelerle 10-15 dakika içinde uygulanır. Hafif ağrı olabilir, ağrıya duyarlı kişilerde 20-30 dakika önceden anestezik krem uygulanabilir. İşlem sonrası kişi günlük yaşamına hemen dönebilir. Etkileri genelde 24-72 saat sonra ortaya çıkar, 7-10 gün sonra en fazla etkisini gösterir. 2-3 aydan sonra kaz ayaklarından başlayarak etkisi zayıflamaya başlar.

Botoxun estetik kullanım alanları nelerdir? 
Kaş arası çizgileri, kazayağı çizgileri, burun üzerindeki tavşan çizgileri, kaş kaldırma, dudak üstü (sigara) çizgileri, boyun bantları, kaş asimetrisi, ağız köşelerinde düşme, dekolte çizgileri, Koltuk altı-el-ayakaltı terlemeleri. Botoxun estetik dışında kullanım alanları nelerdir? Strabismus (şaşılık), blefarospazm (tikler), hemifasyal spazmda (kontrolsüz yüz kasılmaları), koltukaltı terlemesi, bazı nörolojik hastalıklar(spastisite, migren, yüz felçlerinin asimetrisi) ve bazı prostat hastalıklarında kullanılabilir .

botoks5  botoks8


Etkisi ne kadar sürer? 3- 6 ay kadar sürer ancak düzenli botox uygulaması yaptıran kişilerde bu etki 9 aya kadar uzayabilir.

Botoksun yan etkileri nelerdir?

Genellikle en fazla 3-4 gün devam eden hafif derecede kızarıklık ve morarma bazı uygulamalarda görülebilir. Çok daha az görülen yan etkiler ise geçici göz kapaklarında asimetri ve düşmedir. Tabi ki plastik cerrahlar dışında yapılan işlemlerde ‘nahoş’ sonuçlar yaşanabilir.

Etiketler

Botoks uygulamasıBotoks (botulinum toksini)Botoks süresiBotoks yaşıBotoks şartlarıBotoks yan etkileriBotoks yaptırmakBotoksun etkisiBotoks türleriBotoks teknikleriBotoks nedirBotoks maddesi

Yazar Hakkında

Op. Dr. Azimet Özdemir

Op. Dr. Azimet Özdemir

Op. Dr. Azimet ÖZDEMİR, 1975 yılında Elbistan'da (K.Maraş) doğmuştur. Lisans öncesi eğitimlerini Elbistan’da tamamlamıştır. Ardından Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2001 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 2 yıl süreyle Erzurum/Hınıs’ta çalışmıştır. 2003 yılında ise İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı'nda ihtisas eğitimine başlamıştır. 2004 yılının sonunda bu görevinden ayrılarak askerlik vazifesini yerine getirmeye başlamıştır. İstanbul Askerlik Daire Başkanlığı sorumlu hekimi olarak sınavı kazanmıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır