Doktorsitesi.com

BOTOX - Kırışıklık Tedavisi

Doç. Dr. Serdar Yüce
Doç. Dr. Serdar Yüce
13 Temmuz 2016132 görüntülenme
Randevu Al
BOTOX - Kırışıklık Tedavisi

Botox nedir ?

En popüler kozmetik prosedürlerden biri yüzdeki kırışıklıkları azaltmak için Botulinum toksin tip A (Botoks) kullanılmasıdır. Bu ilaç sinirlerden kaslara gönderilen mesajları engellemeye çalışır. Yüzdeki kırışıklarda (alın, kaş arası, göz çevresi, vb.) geçici iyileşme sağlar.

Etkisi tamamen geri dönüşlüdür ve genellikle çoğu klinik kullanımlarda, üç aydan altı aya kadar sürer. Yüz gençleştirme tedavisini optimize etmek için dermal dolgu veya diğer kozmetik prosedürler (lazer, peeling gibi) ile kombine edilebilir. Botox tıbbi bir ilaç olup, bu tedaviyi gerçekleştirmek için doktorlar ve cerrahlar eğitilmiştir.

Botox 'donmuş bir yüz'e neden olur mu?

Birçok kişi kırışıklık azaltıcı tedavilerin gülme ya da gülümsemeyi engelleyerek donmuş-görünümlü yüze yol açabileceği endişesi duymaktadır. Deneyimli plastik cerrahlar kırışıklık azaltıcı tedavide sadece hedef küçük kasları doğrudan tedavi eden ve çevresindeki kasları etkilemeyen şekilde çalışır. Böylece tedavi edilmeyen kaslar normal çalışır, yüz ifadesi olumsuz etkilenmez.

Botox tedavisi için uygun aday kim?

 Botulinum toksinine önceden alerji öyküsü, işlem sırasında enjeksiyon alanlarında aktif enfeksiyon veya sinir ve kasları etkileyen hastalık öyküsü var ise tedavi için uygun aday değildir. Hamile veya yakında hamile kalmayı planlayanlar, emzirenler ve hastalar bu tedavinin uygunluğu konusunda tavsiye almalıdır. Bunların dışındaki kırışıklık şikayeti olan erkek veya bayan diğer bireyler uygun birer adaydır.

Tedavi sırasında ne olur?

Enjeksiyon nispeten hızlı ve genellikle sadece 10 ila 15 dakika sürer. Enjeksiyon yeri genellikle tedaviden yaklaşık 15 dakika önce bir topikal anestezi uygulaması ile uyuşturulur. Az miktarlarda ilaç kısa bir süre içinde kas veya kas alanlarına küçük bir iğne ile enjekte edilir. İğnelerin çok küçük olması nedeniyle iğne batması hisside çok hafiftir. Etkisi genellikle iki ila beş gün sonra fark edilir ve üç ila altı ay sürebilir. Takip eden uygulamalarda etki biraz daha uzun sürebilir.

Tedavi sonrası nelere dikkat edilmeli?

24 saat boyunca enjekte edilen alana masaj yapılmaması tavsiye edilir. İşlem sonrası hemen işe dönebilirsiniz. Optimum sonuçlar için her 4-6 ayda bu tedaviye tekrarlamanız gerekir.

Botox’un potansiyel komplikasyonları ve yan etkileri nelerdir?

Çalışmalar göz çevresi ve yüz enjeksiyonlarında en sık görülen yan etkileri geçici morarma, göz kapağı sarkıklığı (pitozis), kuru göz ve çift görme gösteriyor. Deneyimli plastik cerrahi uzmanı elinde bu yan etkiler nadirdir.

Botox tehlikeli bir zehir mi?

Botulinum toksini, uzman kişilerce küçük dozlarda kozmetik amaçlar için kullanıldığında güvenli olduğu kanıtlanmıştır. Dünya çapında bu tedavinin etkinliğini ve güvenilirliğini kanıtlayan ilgili klinik dergilerde yayınlanmış olan birçok araştırma çalışması vardır.

Başka hangi durumlarda kullanılabilir?

Migren baş ağrısı, aşırı terleme, kontrol edilemeyen kas spazmları ve istemsiz göz kırpmalarının tedavisinde kullanılabilir. Aynı zamanda serebral palsili çocuklara yardımcı olmak için kullanılır.

 

Etiketler

Botox nedirBotox tehlikeli bir zehir mi?Botox’un potansiyel komplikasyonları ve yan etkileri nelerdirBotox tedavisi için uygun aday kim?Botox 'donmuş bir yüz'e neden olur mu?

Yazar Hakkında

Doç. Dr. Serdar Yüce

Doç. Dr. Serdar Yüce

Doç. Dr. Serdar YÜCE, 1975 yılında Tokat - Zile’de doğmuştur. Lisans öncesi eğitimlerini Tokat’ta bitirdikten sonra 1993 yılında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini 1999 yılında tamamlamış ve tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Ankara S.B. Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı’nda yapmıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır