Botoks uygulaması ve uygulama şekli

Botoks uygulaması ve uygulama şekli

Son yıllarda kozmetik alanına birçok yeni uygulama girmiş olmasına rağmen, botoks hala popülaritesini korumaya devam etmektedir. Etkileri ve sonuçları görüldükçe dünyadaki kullanımı giderek artmaktadır. Günümüz koşullarında kırışıklıkların giderilmesinde hala en etkili, en pratik ve en hızlı yöntemdir.

KIRIŞIKLIK TEDAVİSİNDE BOTOKS

Botoksun en sık kullanım alanı üst yüzdeki kırışıklıklardır. Alında ve göz kenarlarında oluşan bu kırışıklıklarının ana sebebi ise, deri altında yerleşmiş mimik kaslarının hareketleridir. Daha seyrek olarak alt yüzde, dudak üstündeki sigara çizgilerinin tedavisinde ve boyun kırışıklıklarında da kullanılmaktadır. Botoks, kırışıklığa sebep olan kasların geçici bir süreyle kasılmasını önleyerek etki etmektedir. Kasılmanın önlendiği bu  4- 6 ay süresince hem yüzdeki çizgiler silinmekte, hem de o süre zarfında doğal olarak ilerleyecek olan kırışıklıklar da önlenerek koruyucu bir etki de sağlanmaktadır. Bu nedenle botoks, kısa süreli geçici bir çözüm olarak görülmemeli, yüzün yaşlanmasının geciktirilmesini sağlayan koruyucu bir yöntem olarak değerlendirilmelidir. Botox yapılan bir alın daha düz, kırışıksız görünür. Kaşlar daha az hareket eder ve kaş çatmak zorlaşır. Alt yüze uygulandığında dudak köşelerinin aşağı sarkması önlenir, dudaklar daha düz görünür. Yüz çizgilerinin yönlerinin zamanla aşağı doğru dönmesi kişiyi daha yaşlı, yorgun ve mutsuz göstermektedir. Botoks uygulaması ile bu çizgilerin yönü yukarıya doğru çevrilerek, kişi daha genç, daha mutlu ve daha canlı bir ifadeye kavuşmaktadır.

UYGULAMA ŞEKLİ

Küçük iğnelerle deri içine enjeksiyonlar şeklinde yapılan bu uygulama, 10-15 dakika gibi kısa bir sürede tamamlanmaktadır. Uygulama yapılan kişi için herhangi bir kısıtlama getirmemekte, kişi   aynı anda sosyal hayatına geri dönebilmektedir. Etkisi birkaç gün içinde başlar, 10-15 günde tam olarak yerleşmiş olur. Üçüncü aydan itibaren azalmaya başlayan etki, 4-6. ayda tekrarlanan uygulama ile geri kazanılır. Tekrarlayan uygulamalardan sonra, yeniden botoks yapma ihtiyacı giderek daha uzun aralıklarla ortaya çıkmaktadır.

Botoksun diğer kullanım alanlarına geçmeden önce, bu uygulama hakkındaki bazı endişeler, yanlış bilgiler ve ön yargılara değinmek istiyorum.

Botoks yılan zehiri midir?

Botoks bir bakteri toksinidir, normal tedavi dozunda kullanıldığında hiçbir toksik etkisi olmayan bir maddedir.

İfadem değişir mi?

İfade değişikliği uygulama tekniği ile ilgili bir durumdur, hiçbir ifade değişikliği yaratmadan da botoks uygulanabilir.

Yüzüm çok şişer mi?

Botoks yüzde şişlik yaratabilecek bir uygulama değildir. Aslında bu soru botoksun dolgu enjeksiyonları ile karıştırılmasından kaynaklanmaktadır. 

Etkisi geçtikten sonra yüzüm ilk halinden daha mı kötü olur?

Tam tersine, etkisi geçtikten sonra bile yüz ilk halinden daha iyi kalmaktadır.

Hangi yaşta uygulanmalıdır?

Botoks uygulamasını genellikle zannedildiği gibi çok ileri yaşlara bırakmamak lazımdır, çünkü kalıcı derin çizgiler oluştuktan sonra botoks tek başına yeterli olmamakta, başka ek uygulamalara da ihtiyaç oluşmaktadır. Dinamik çizgiler oluşmaya başladığında, henüz kalıcı çizgiler oluşmadan önce yapılmaya başlanması koruyucu etki açısından en doğru olandır. 

Kimlere uygulanmamalıdır?

Hamilelere ve emziren kadınlara uygulanmamalıdır.

Yan etkileri nelerdir?

Botoks deneyimli bir uzman doktor tarafından uygulandığında oldukça güvenli bir tedavi yöntemidir. Nadiren enjeksiyon yapılan yerde ağrı, hafif morarma, baş ağrısı gibi geçici yan etkiler olabilir. Fakat uzman olmayan bir kişi tarafından yapıldığında ciddi komplikasyonlarla karşılaşılabilir.

 TERLEME TEDAVİSİNDE BOTOKS

Botox,  ter bezlerinin aşırı çalışmasını engelleyerek terlemeyi azaltmakta ve buna bağlı oluşan ter kokusu şikayetini de ortadan kaldırmaktadır. Çoğu kişi özellikle koltuk altı terlemesinden büyük rahatsızlık duymaktadır. Yaz aylarında koltuk altı terlemesi hemen hemen herkesin karşılaştığı bir sorundur. Bu durum, hem kişinin kendisini, hem de çevresini rahatsız edebilmektedir. Botoksun yaz başında uygulanması kişinin bütün yazı terlemeden ve kokmadan rahat bir şekilde geçirmesini sağlar. Fakat bazı insanlarda terleme problemi kış aylarında da devam etmektedir, bu durumda yine 4-6 aylık periyotlarla yapılan enjeksiyonlar sorunu çözmeye yetecektir. Diğer taraftan bazı kişilerde mevsimle ilişkili olmayan avuç içi ve ayak tabanı terlemesi görülmektedir. Avuç içinin sürekli terli olmasından dolayı tokalaşmaya çekinen hastalar bile bulunmaktadır. Aşırı terlemeden dolayı şikayeti olan ve bu durumu sosyal ve psikolojik bir problem haline getiren kişilerde botoks uygulaması ile oldukça başarılı sonuçlar alınamaktadır.

Kimi hastalar da yüzde ve saçlı deride aşırı terlemeden yakınmaktalar, bu bölgelere Botoks uygulanması da sorunun giderilmesinde son derece etkili olmaktadır.

 MİGREN TEDAVİSİNDE BOTOKS

Migren hastası olup da, yüz bölgesindeki kırışıklıkların düzeltilmesi için botoks enjeksiyonu uygulanan hastalarda, uygulamanın ardından migren ataklarının düzeldiğinin farkedilmesiyle botoks migren tedavisinde kullanılmaya başlandı. Migren ağrılarının büyük bir kısmının nedeni baş bölgesindeki kasların aşırı kasılmasıdır, botoks bu kasların kasılmasını engelleyerek etki göstermektedir. Migren tedavisinde birçok ağrı kesici ilaç kullanılmaktadır, botoksun avantajı ise, ağrıyı ortaya çıkmadan engellemesidir. Migren hastalarının % 80-90'ı botokstan yarar görmektedir.

SAÇ DÖKÜLMESİNDE BOTOKS

Son aylarda Botoks hem erkek hem de kadın tipi saç dökülmelerinde kullanılmaya başlandı. Saç derisinin oksijenlenmesini arttırarak ve saç dökülmesine neden olan enzim aktivitelerini düzenleyerek etki ettiği bildirilmektedir. Mezoterapi ve PRP gibi diğer yöntemlerle kombine edilerek kullanılması başarı oranını arttırmaktadır.

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Nurcan Arzuhal Afşar

Uzm.Dr. Nurcan ARZUHAL AFŞAR, 09 Ocak 1976 tarihinde İstanbul'da doğmuştur. Lisans öncesi eğitimlerini tamamladıktan sonra, İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak 1998 yılında tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde yapmış ve 2004 yılında Dermatoloji Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sonrasında, Ocak 2005-Ekim 2015 yılları arası TEM Hospital'de, Kasım 2015-Nisan 2015 yılları arası Erdem Hastanesi'nde görev yapmış olan Uzm.Dr. Nurcan ARZUHAL AFŞAR, Özel Medigold Sultan Hastanesi'nde hastalarına hizmet vermektedir. Uzm.Dr. Nurcan ARZUHAL AFŞAR, Epilasyon lazeri, LHE uygulamaları,Uygulamalı dolgu injeksiyonu kursu, Selülit lazer uygulamalı kursu, Botox uygulamalı kursu, Uygulamalı glikolik asit peeling kursu eğitimlerini tama ...

Etiketler
Botoks uygulaması
Uzm. Dr. Nurcan Arzuhal Afşar
Uzm. Dr. Nurcan Arzuhal Afşar
İstanbul - Dermatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube