Botoks nedir? nasıl yapılır ?

Botoks nedir? nasıl yapılır ?

Botilinum Toxin Clostridium botilinum adlı bakteriden elde edilen bir toksindir. Sinir kas kavşağı denilen bölgede asetil kolin salınımını engelleyerek kasların çalışmasını engeller. Dermatoloji dışı alanlarda şaşılık tedavisinde, migren tedavisinde de kullanılır. Kozmetik dermatolojide yüzün  alın ve göz çevresinde, kaş arasında, boyundaki çizgilerde enjeksiyon yöntemi ile kullanılması sonucu çizgilerin açılmasında geçici iyileşme sağlar. Aşırı terleme hastalığı denen hiperhidroz tedavisinde de el, ayak ve koltuk altı bölgelere uygulanabilir. Ayrıca kaşın kaldırılması ve şekillendirilmesinde de oldukça başarılıdır. Yapılan uygulamayı takiben 2 . gün etkisi başlar 15. gün net etkisini gösterir. 120. günden itibaren botoks etkileri azalır 6. ay uygulama tekrarlanabilir. 

15 gün içinde rötuş düzeltmeleri yapılabilir ancak antikor oluşumunu engellemek için 3 ay içinde  tekrarlanmamalıdır. 

Botox Nasıl Yapılır?

İşlem basittir ve ofis ortamında uygulanabilir. Flakon içinde toz halinde bulunan botilinum toksin işlem öncesi serum fizyolojik ile sulandırılır. İnce uçlu enjektörler yardımıyla istenen bölgelere kas içine enjeksiyon şeklinde uygulanır.

Anestezi gerektirmemekle beraber hassas kişilerde lokal anestezik kremler kullanılabilir.  Uygulama için 10-15 dakikalık bir seans yeterlidir. Uygulamadan sonra uygulanan alanda herhangi bir değişiklik olmaz ve günlük normal aktivitelere hemen dönülebilir. 

Uygulama öncesi aspirin gibi kan sulandırıcılar kullanılmamalı, kullanılıyor ise en az 3 gün öncesinden kesilmelidir.

Aminoglikozit grubu ilaç kullanılmıyor olmalıdır.

Kas hastalığı olmamalıdır.

Enjeksiyon sonrası geçici kızarıklık, iğne yerlerinde morarma gibi şikayetler görülebilir.

Uygulama sonrası 4 saat boyunca yatılmamalı, öne eğilerek iş yapılmamalı ve enjeksiyon yerlerine masaj uygulanmamalıdır.

Botox Uygulama Alanları

Kaş Arası kızgın bakış yaratan dikey çizgilerin giderilmesi

Alın yatay çizgilerinin giderilmesi

Göz Kenarı kaz ayağı çizgilerinin giderilmesi

Ağız Çevresi  sigara içici çizgilerinin giderilmesi            

Çenede portakal kabuğu görünümünün giderilmesi

Avuç içi, ayak tabanı ve koltuk altında terlemenin giderilmesi

Burun ucu kaldırma

Burunda tavşan görünümünün giderilmesi

Gülünce dişeti görülmesinin giderilmesinde etkin olarak kullanılır.

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Nahide Gültekin Çem

Uzm. Dr. Nahide Gültekin Çem, 1974 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlkokul ve ortaokul eğitimini İstanbul Bahçelievler'de tamamlamasının ardından 1991 yılında Bahçelievler Lisesi'nden mezun olan Dr. Gültekin Çem, tıp eğitimini Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde sürdürdü ve 1997 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanını aldı. İlk görev yeri olan Çorum Oğuzlar Merkez Sağlık Ocağı' nda 2.5 yıl hastalarına hizmet veren Dr. Gültekin Çem, sonrasında İstanbul Gaziosmanpaşa Merkez Sağlık Ocağı'nda görev aldı. Dr. Gültekin Çem, TUS'na girerek 2003 yılında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nde Dermatoloji ihtisasına başladı ve 2009 yılında uzman doktor unvanını aldı. Uzman unvanını almasının ardından mecburi hizmetini Bingöl Devlet Hastanesi'nde gerçekleştiren Dr. Gültekin Çem, ardından Özel Bahat Halk Hastanesi ve Medipol Ün ...

Etiketler
Botoks nasıl yapılır
Uzm. Dr. Nahide Gültekin Çem
Uzm. Dr. Nahide Gültekin Çem
İstanbul - Dermatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube