Botoks nedir? botoks uygulama alanları nelerdir?

Botoks nedir? botoks uygulama alanları nelerdir?

Botoks (Botulinum toksini), Clostridium botulinum adlı bakteriden elde edilen ve tıp alanında birçok sağlık sorununu ve kozmetik problemleri tedavi etmeye yarayan bir toksindir.

Botoks, sinir uçlarında iletimi sağlayan maddelerin salınımını engelleyerek sinirler ile onların uyardığı kaslar ya da ter bezleri arasındaki elektriksel iletimi geçici olarak durdurur ve bu şekilde etkisini gösterir.

Botoks Uygulama Alanları Nelerdir?

Botoksun en çok uygulandığı alan kırışıklık tedavisidir. Özellikle üst yüzdeki mimik hareketleri ile oluşan kırışıklık ve çizgilerin giderilmesinde botokstan faydalanılmaktadır.

Kaşarın kaldırılması, burun ucunun kaldırılması ve zamanla aşağı düşen ağız köşelerinin düzeltilmesi botoks ile sağlanabilmektedir.

Gummy smile dediğimiz, gülüş sırasında üst diş etlerinin görülmesi sorunu da botoks ile düzeltilebilmektedir.

Bruksizm dediğimiz diş sıkma problemi de bir çiğneme kası olan masseter kasına yapılan botox ile giderilebilmektedir. Böylece hem diş sıkma problemi ortadan kalkmakta hem de alt yüzün daha ince görünmesi sağlanabilmektedir.

Botoksun uygulandığı bir diğer alan ise aşırı terleme tedavisidir. Özellikle koltukaltı, avuç içi ve ayak tabanı terlemelerinde etkilidir.

Botoks migren tedavisi için de uygulanmaktadır. Düzenli seanslar ile uygulanan botoks işlemi migren ataklarının azalmasına yardımcı olmaktadır.

Aynı zamanda birçok nörolojik sağlık sorunu için de botoks tedavisi uygulanmaktadır.

Botoks Nasıl Uygulanır?

Botoks, toksinin ilgili kasa enjeksiyonu şeklinde uygulanmaktadır.

Öncesinde uygulanan lokal anestezik kremler sayesinde ğrı ya da acı duyulmamaktadır. Uygulanma ardından etkisi 2. günde gözükmeye başlayıp 2 haftada son halini almaktadır.

Botoksun etkisi 4-6 ay arasında değişmektedir. Terleme için yapılan botoksun etkisi ise 8-10 ay sürmektedir.

Botoks işlemi kalıcı bir işlem değildir, ihtiyaç duyulan aralıklarda uygulanması gerekmektedir.

İşlemden sonra doğal bir görünüm elde etmek için botoks işleminin bu alanda uzman hekimler tarafından uygulanması oldukça önemlidir.

Botoks Sonrası Nelere Dikkat Etmek Gerekmektedir?

İşlemden sonra kişi günlük hayatına ve işine dönebilir.

Botoks yapıldıktan sonra en az 6 saat öne veya arkaya doğru eğilmemeli, uzanmamalıyız.

Sıcak, botoksun etkisini azalttığı için sıcak duş, sauna vb. sıcak ortamlardan kaçınmamız gerekir.

Bu makale 12 Şubat 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Şirin Çelik

Uzm. Dr. Şirin Çelik, 31 Aralık 1984’te dünyaya geldi. Lisans öncesi öğreniminden hemen sonra Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimine başladı ve 2007 yılında tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı aldı. Şirin Çelik, Yüksek Lisansı’nı 2012 yılında Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi'nde yaptı ve ardından Dermotoloji uzmanlığı unvanını almaya hak kazandı. Uzm. Dr. Şirin Çelik, akademik sürecini bitirdikten sonra, Bezm - i Alem Vakıf Hastanesi’nde 2008 – 2012 yılları arasında ilk kariyer sürecine başladı. Ardından, “Batman Bölge Devlet Hastanesi (2012 – 2014)”, “Başarı Hastanesi (2014 – 2015)”, “Yeni Yüzyıl Ünv. Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi (2016 - 2020)”, “Estethica Levent Hastanesi (2020)” ile sayısız hastanın hayatına pozitif dokunuşlar yaptı. Uzm. Dr. Şirin Çelik, 2018 - 2020 yılları arasında Yeni Yüzy ...

Etiketler
Botoks uygulaması
Uzm. Dr. Şirin Çelik
Uzm. Dr. Şirin Çelik
İstanbul - Dermatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube