Bitki çaylarının hazırlanışı ve tüketimi

Bitki çaylarının hazırlanışı ve tüketimi

           Diyetinde bitki çayı eksik olmayan güzel insanlar :)

Bana kalsa Uzak Doğulular gibi çay hazırlanacak bitkinin kalitesinin seçiminden, ısıtılan suyun sıcaklığına; kullanılan demliğin ve fincanların görselliğinden, kalitesine ve çay hazırlayan kişinin kıyafetinden misafirlerin çayı içme şekillerine kadar her tür seremoni uygulardım. Fakat sadece nasıl hazırlayacağımızı ve ne kadar miktarda içeceğimizi bilsek yeter. 

            Demlenen kabın kalitesi çok önemli. Çay hazırlanacak demlik ya da fincanların kaliteli porselen olması tercih edilmelidir. Özellikle uçucu bileşenlere sahip çayların hazırlanmasında kapaklı fincan kullanılması, demlenme sürecinde etkili bileşenlerin uçarak kaybını önleyebilmektedir. Daha sonrasında suyun kalitesi ve demleme sıcaklığı çok önemli .

         Suyun taze kaynatılmış yumuşak kalitede içme suyu olması önemli bir ayrıntı olup 100 dereceye ısıtılan suyun biraz ılıdıktan sonra ( 80 derece ) çayın üzerine dökülmesi özellikle uçucu özelliğe sahip melisa, nane gibi bitki çaylarında etki kaybını engellemektedir.

          Peki ne zaman ve ne sıklıkta tüketmek gerekiyor ? 

Bitki çayları uzman tarafından günde tek sefer öneriliyorsa sabahları aç karnına kahvaltıdan 15-30 dakika önce, 2 sefer kullanılacaksa sabahları ve akşam yatmadan aç karnına alınmalıdır. 3 defa kullanılması önerilen çayların sabah, öğle ve akşam yemeklerinden önce içilmesi tercih edilmelidir.

Afiyet olsun :)

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Tolga İşoğlu

Uzm. Dyt. Tolga İşoğlu, 1990 yılında Adanada doğdu. Lise eğitimini Seyhan Çeaş Anadolu Lisesi'nde tamamladıktan sonra Mersin Üniversitesi mimarlık fakültesini kazandı. Mimarlık fakültesinde aradığını bulamayınca tekrar sınava hazırlanarak Ege Üniversitesi beslenme ve diyetetik bölümünü kazandı. Eğitim hayatım boyunca bir sürü bilimsel çalışmaya katıldı. Bunlar; ''Balçovanın kalbi projesi'', ''BESVAK ve Nestle işbirliğiyle beslenme eğitimi'', ''ergenlik döneminde beslenme ve etkileyen etmenler'' ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Geriatri grubunun yürütmüş olduğu '' Bornovadaki yaşlılarda sarkopeni sıklığı'' adlı çalışmalarda yer aldım. Bitirme tezi olarak '' Ege Üniversitesi Öğrenci Köyünde Kalan Öğrencilerde Triptofanca Zengin Beslenmenin Depresif Belirtilere Etkisi '' isimli çalışmayı yürüttü.  Kariyerine 2015 yılında başladığı Özel A ...

Etiketler
Bitkisel tedaviler
Dyt. Tolga İşoğlu
Dyt. Tolga İşoğlu
Adana - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube