Bir sezaryen, hep sezaryen demek değildir.

Bir sezaryen, hep sezaryen demek değildir.

SSVD- Sezaryen Sonrası Vajinal Doğum mümkündür. Vajinal doğum % 60- % 85 arası gerçekleşir , sezaryene dönme oranı % 30  ile izlenmiştir. % 30 gebe SSVD için talepte bulunur. Gebenin talebi ve takip eden doktorun önerisi üzeri SSVD için uygun kriterler değerlendirilmesi lazım. Uygun kriter olarak görünen koşullar bunlardır: – geçirilmiş 1 sezaryen – sezaryenin alt uterin segment transvers insizyonla yapılması olmamlı – sezaryenden en az 2 yıl geçmiş olamalı – rahimde başka anomali veya geçirilmiş ameliyat olmaması – fetüsün ağırlığı 4000 g geçmemesi – gebe yaşın 40 altında olması – gebenin VKİ( Vücut Kitle İndexi) 40 altında olması – gebenin doğum eylem süresinde kontinue takip edilmesi – fetal kalp atımı kontinue takip edilmesi – acil sezaryen yapabilme koşurların bulunması – yenidoğan ve yetişkin yoğun bakımın bulunması
En önemli kriter ama gebenin bilincli talebi ve gebenin doktor tarafından mental hazırlanması. SSVD risklerin anlatılması ve gebenin onam alınması önem taşır.

SSVD görünen en büyük risk uterusrüptür denilen eski sezaryen dikişinin açılmasıdır. Bu risk düşündüğümüz kadar yüksek değildir. 1 sezaryen sonrası %0.5 , yani 1:200 SSVD görünür. 2 sezaryen sonrası vajinal doğumda riskte %3.7 artış izlenir. İlk vajinal doğum yapan ve SSVD yapan gebenin doğuma bağlı görülen fetal patolojiler 2-3:10000 olarak aynı oranda izlenmiştir. Her gebelik takibinde ve doğum eyleminde amacımız bebeğe ve anne adayına en sağlıklı doğum yöntemini seçmek.

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Derya Aksu

Op. Dr. Derya AKSU, 1976 yılında Almanya'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1995 yılında Ruhr - Universitat Bochum Üniversitesi tıp fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise aynı üniversite hastanesi'nde yapmış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur.

2004 - 2007 yılları arasında Evangelische Krankenhaus Herne Hastanesi'nde 2008 yılında Marien Hospital Herne Hastanesi'nde 2008 - 2010 yılları arasında Augusta - Kranken Anstalt Hastanesi'nde 2010 - 2012 yılları arasında aynı hastane'de Uzman Hekimbaşı olarak çalışmış olan Op. Dr. Derya AKSU, 2013 - 2017 yılları arasında Özel Ofm Antalya Hastanesi'nde görev almış ve mesleki çalışmalarına Özel Medical Park Antalya Hastanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Sezaryen doğum
Op. Dr. Derya Aksu
Op. Dr. Derya Aksu
Antalya - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube