Bilişsel davranışçı terapinin uygulama alanları

Bilişsel davranışçı terapinin uygulama alanları

CBT = Bilişsel davranışçı terapi

CBT; psikiyatrinin her alanına uygulanan bir terapi biçimidir.

Psikoonkoloji yani kanser hastalarınada uygulanır. Her fiziksel hastalık bir krizdir ve iyi yönetilmesi ve aşılması gerekir.

Hayatın doğal krizlerinde bile kullanılır. Ergenlik, gebelik, doğum, menapoz, andropoz…

Bipolar affektif bozukluktada uygulanır. Erken ve rasyonel hastalık uyarı sistemlerini öğretiriz. ‘Geliyorum’ diyen manik yada depresif epizodu, ortalık yangın yerine dönmeden yakalarız. 12 üstü epizod geçirip iyice kronikleşmiş ve beyin  biyokimyası ve psikolojik bütünlüğü bozulmamış olanlara uygulanmalıdır.

Akut stres reaksiyonu veya travma sonrası stres bozukluğuda (TSSB) uygulandığı gibi ‘kompleks TSSB’ da mutlaka uygulanmalıdır. Herkes için travma olacak (fiziksel cinsel istismar, kaza, savaş,felaket, esaret,hapislik) durumlardan sonra oluşurlar. Katastrofik yaşam olayı tekrarlayıcı bir şekilde devam etmişse, korku,dehşet yanında utanç ve suçluluk duygusu ilave olarak komplex TSSB gelişir. TSSB temel üçlü belirti:

Yeniden yaşantılama- kaçınma- aşırı uyarılma reaksiyonudur.

KTSSB de düşük emosyonel eşik, hızlı reaksiyon, öfke, kendine zarar verme, dikkat konsantrasyonda zayıflama ve disosiyatif bozukluk gözlenir.

Travma sonrası kronik disosiyasyonda olmak kişinin acısını hafifletir unutturur. Kişi hem diğerleri ile yakın olmak ister hemde korkar.

TSSB de temporal bağlantı sebebi ile kusma ve koku yaygındır. Kompleks travmaya uğrayanlarda zorbalar değişsede mağdurlar tekrar tekrar travmaya maruz kalırlar, sürekli dikiz aynasına bakmaktan önüne bakamayan şoförler gibi seri halde travmaya maruz kalırlar. Yaşamlarının yeniden yapılandırılmaları gerekir.

Şizofrenidede özellikle paranoid hezeyanlardada CBT uygulanır. Yeterince kanıt olmadan hezeyan sistemi gelişir. Hezeyanı test edebilme şansımız her zaman olmaz, sanrıları öncelikle dolaylı sorgulamalıyız. 

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Zeynep Pınar

Uzm. Dr. Zeynep Pınar, ilköğretim öğrenimini Manisa'nın Alaşehir ilçesinde, lise öğrenimini ise İzmir Kız Lisesi’nde tamamladı. Tıp eğitimini Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde sürdüren Dr. Pınar 1986 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanını aldı. Dr. Pınar, 1987 yılında Bakırköy Ruh ve Sinir Hastanesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde psikiyatri ihtisasına başladı, ihtisası sırasında kadın ve erkek psikoz servisi, adli psikiyari servisi, alkol ve madde bağımlılığı kliniği (AMATEM) nevroz kliniği, nöroloji kliniği yanısıra çocuk ve ergen psikiyatrisi için İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi, acil dahiliye için Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde eğitim gördü. “Şizofrenide Sol El Kullanımı” konulu tezini bitirerek 1991’de uzmanlık eğitimini tamamladı. Dr. Pınar, 1991 ile 1992 yılları arasında Bakırköy Ruh ve Sinir Hastanesi Eğ ...

Etiketler
Bilişsel davranışçı terapi
Uzm. Dr. Zeynep Pınar
Uzm. Dr. Zeynep Pınar
İstanbul - Psikiyatri
Facebook Twitter Instagram Youtube