Bilimsel vücut analizi

BIA güvenli, hızlı, non-invasive ve etkili bir değerlendirme yöntemi olması nedeniyle kliniklerde; hastaların vücut kompozisyonlarının değerlendirilmesinde sık kullanılan bir yöntemdir. BIA analizi sonuçlarından elde edilen vücut yağ yüzdesi, vücut su miktarı (TBW), vücut su yüzdesi, hücre dışı sıvı miktarı (ECW), hücre içi sıvı miktarı (ICW) gibi parametreler ile bireylerin vücut kompozisyonu, hastalık seyri ve genel sağlık durumları değerlendirilebilmektedir.

Bilimsel vücut analizi

BIA - (BİO İMPEDANS ANALİZİ)

Vücut kompozisyonunu doğru bir şekilde analiz eden güvenli, ağrısız, non-invasive, radyoaktif olmayan, hızlı bir teknolojidir. Vücuda gönderilen düşük genlikteki elektrik akımı ile vücut direnci ölçülür. Bilimsel verilere dayanan analiz, vücudunuzu oluşturan yapıyı belirler. Bu nedenle cihaz üzerine yalın ayak çıkılır.

 

BIA

BIA analiz yöntemini kullanan cihazlarda analiz değerleri gün içerisinde değişebilir. Örneğin ilk ölçümde %21 görünen değeriniz birkaç saat sonra %19 olabilmektedir. Tıpkı tansiyon ölçümünde nasıl kan basıncı değeri ölçülüyor ve her ölçümde tansiyon değeri değişiyor ise, BIA analiz yönteminde de vücut direncini ölçme yöntemi kullanılır ve bu değer değiştikçe sonuçlar değişir.

 

BIA - EN DOĞRU ÖLÇÜM

  1. Yataktan kalktıktan üç saat sonra,
  2. Tuvalete gittikten sonra,
  3. Spor yapmadan önce veya 3 saat sonra,
  4. Yemeklerden ve aşırı sıvı alımından ortalama 3 saat sonra,
  5. Banyo, sauna ve yüzmeden önce.

 

BIA - YAĞ ORANIMIZI ETKİLEYEN FAKTÖRLER

  1. Banyodan sonra vücut yağ oranı normalden daha az gözükebilir.
  2. Yeni uyandığımızda veya yemekten hemen sonra normalden daha yüksek gözükebilir.
  3. Herhangi bir hastalık döneminde veya kadınların regl döneminde (dönemin bitiminden üç gün sonraya kadar), sıvı kaybının yoğun olduğu dönemlerde, alkollü durumlarda bu değer vücut standardında olmayacaktır.
  4. İlaç kullanımı (özellikle hormonal ilaçlar ve bağırsak düzenleyiciler), uzun süre aç kalmak, hastalığa bağlı ateş, hamilelik.
  5. Uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanımı, aşırı kafein tüketimi, ağır egzersiz yapılması gibi durumlarda gerçek değerleri göremeyebiliriz.
  6. Platin taşıyan kişilerin sonuçlarında sapmalar görülebilir.

UZMAN DİYETİSYEN AKİF DAĞ DİYET KLİNİĞİ - BIA TEKNOLOJİSİ

Cihazlarımız yeni teknoloji BIA yöntemini kullanmaktadır. Rezistans (hücre içi ve dışı sıvıların oluşturduğu direnç), Reaktans (hücre kütlesi ve beslenme durumunun göstergesi) değerlerini kullanarak vücut analizini yapar. Bu analizler vücudunuzdaki hücre yapısı ve ödem tespiti hakkında daha detaylı sonuçları sağlayabilir. Bazı parametreler cihaz modellerine göre farklılık gösterebilir.

 

BIA SONUÇLARI İÇİN KISA NOTLAR:

  1. Yağ Oranı (%) Ve Ağırlığı (Kg): vücudumuz da bulunan yağ miktarının kilonuz ile kıyaslanmasıdır. Yağ oranı (%) ve Ağırlığı (kg) için yaşına ve cinsiyetine uygun referans değerleri ile kıyaslanır.
  2. Kas Ağırlığı: Kaslarımızın yaklaşık %80’i sıvıdan oluşmaktadır. Diyetinizin ilk zamanlarında yaşanabilecek sıvı kaybı, bu değerde değişikliklere neden olurken aslında bu görünen kayıp ‘kas kaybı’ olarak değil, kas içerisinde yer alan sıvının kaybı olarak yorumlanabilir.
  3. Kemik Mineral Ağırlığı: Bu değer kemik yapıda yer alan mineral kütle hakkında bilgi verebilir.
  4. Metabolizma Yaşı: BMI, kilo, sıvı ve yağ durumumuzun, referans değerler üzerinden özel bir algoritmik yapı ile değerlendirilerek hesaplanan yaşı ifade eder.
  5. Bazal Metabolizma Hızı: hareketsiz – dinlenir vaziyetteki vücudun günlük ihtiyacı olan enerji miktarı olarak ifade edebilir.
  6. İç Organlar Çevresi Yağlanma Ratingi: bu rating cihazlarla yapılmış bilimsel çalışmalarla paralel geliştirilmiş 1-59 arasında numerik bir sınıflamayı ifade eder. 1-13 arasındaki değerler ideal kabul edilirken 13 üzeri ise aşırılığı ifade eder.

 

BIA – DİKKAT: Gebe, Kalp pili ve diğer dahili medikal aygıt kullanıcıları bu cihazı kullanamazlar.

Bu makale 8 Kasım 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Akif Dağ

Uzm. Dyt. Akif Dağ, 2011 yılında beslenme ve diyetetik alanına gönül vermiş, Okan Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünün de ”Besin Alerjileri” üzerine yaptığı tezini yazarak başarıyla tamamlamıştır. 2011-2016 yılları arasında, sırasıyla; Özel MediBafra Hastanesi, Sultanbeyli TSM, Özel Atlas Hastanesi, Özel Eren Hastanesi, Yeditepe Üniversitesi Hastanesi, Marmara Eğitim Araştırma Hastanesi olarak stajlarını tamamlamıştır. 2015-2016 yılında aynı üniversitede mezun olmadan başladığı yüksek lisans eğitimine kalori kısıtlamasının yaşlı sıçanların böbrek dokularındaki makromoleküllerin redoks homeostasisi üzerine olan etkisini incelemiş ve yüksek lisans derecesi alarak Uzman Diyetisyen ünvanı kazanmıştır. Yüksek lisans çalışması; Archives of Gerontology and Geriatrics eylül-ekim 2020 dergisinde yayınlanmıştır. ‘Bilime, mesleğime ve dan ...

Etiketler
Kilo alma
Uzm. Dyt. Akif Dağ
Uzm. Dyt. Akif Dağ
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube