Beyin tümörü nedir?

Vücudumuz, organlarımız hücre denilen yapıtaşlarından oluşur. Bu hücrelerin ortalarında bir çekirdek vardır. Çekirdeğin ortasında kromozom ve DNA dediğimiz genlerimizi taşıyan yapılar mevcuttur. Ve her hücrenin normal bir ömrü vardır. Bir hücre aynı bir insan gibi doğar, büyür ve ölür, bir ömrü vardır. Ancak, DNA dediğimiz, hücreleri yöneten birimde bir hasar gelişir ise bu süreç değişir, ve bu ölüm sürecinde bir duraksama yaşanır, ve hücre anormal bir şekilde bölünüp çoğalmaya başlar. Dolayısıyla, ölümsüzlük gibi bir hal alır. Ve de bu hücreler çoğaldıkça vücutta bir kitle halini alır, biz buna tümör diyoruz. Eğer bu çoğalma durdurulamaz ve hızlıysa, biz buna kötü huylu kanserlerdir diyoruz. Beyin tümörü de aynen bu şekilde. Beyin hücrelerindeki, beyni oluşturan hücrelerdeki, bunlara damarları, zarları vs. de dâhil, ve çevresindeki yapılardaki DNA’ların hasar görmesinden dolayı anormal hücre çoğalmaları gerçekleşir. Bu anormal hücre çoğalmaları bir kitleye sebep olur. Ve kafatasımız biliyoruz ki kapalı bir kutu, bu kapalı kutu içinde gelişen bu anormal yapı, kafa içi basıncında artışa sebep olacaktır, ve de beynimizde fonksiyon kayıplarına sebep olacaktır. Özetle, beyin tümörü dediğimiz hastalık budur.

Beyin tümörü nedir?

Vücudumuz, organlarımız hücre denilen yapıtaşlarından oluşur. Bu hücrelerin ortalarında bir çekirdek vardır. Çekirdeğin ortasında kromozom ve DNA dediğimiz genlerimizi taşıyan yapılar mevcuttur. Ve her hücrenin normal bir ömrü vardır. Bir hücre aynı bir insan gibi doğar, büyür ve ölür, bir ömrü vardır. Ancak, DNA dediğimiz, hücreleri yöneten birimde bir hasar gelişir ise bu süreç değişir, ve bu ölüm sürecinde bir duraksama yaşanır, ve hücre anormal bir şekilde bölünüp çoğalmaya başlar. Dolayısıyla, ölümsüzlük gibi bir hal alır. Ve de bu hücreler çoğaldıkça vücutta bir kitle halini alır, biz buna tümör diyoruz.

Eğer bu çoğalma durdurulamaz ve hızlıysa, biz buna kötü huylu kanserlerdir diyoruz. Beyin tümörü de aynen bu şekilde. Beyin hücrelerindeki, beyni oluşturan hücrelerdeki, bunlara damarları, zarları vs. de dâhil, ve çevresindeki yapılardaki DNA’ların hasar görmesinden dolayı anormal hücre çoğalmaları gerçekleşir. Bu anormal hücre çoğalmaları bir kitleye sebep olur. Ve kafatasımız biliyoruz ki kapalı bir kutu, bu kapalı kutu içinde gelişen bu anormal yapı, kafa içi basıncında artışa sebep olacaktır, ve de beynimizde fonksiyon kayıplarına sebep olacaktır.

Özetle, beyin tümörü dediğimiz hastalık budur.

Hepinize sağlıklı ve güzel günler dilerim.

Profesör Doktor Alper KARAOĞLAN

Bu makale 30 Ağustos 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Alper Karaoğlan

Prof.Dr. Alper KARAOĞLAN

1997 yılında Tıpta Uzmanlık Sınavını kazanarak İstanbul Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Kliniği’nde asistan olarak göreve başladı.

2003 yılında uzmanlık sınavını başarıyla geçerek Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı oldu.

2004 yılındaTaksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Kliniğinde Başasistan olarak göreve başladı ve 4 yıl bu görevi sürdürdü.

2008’de Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroşirürji Kliniği’nde Yardımcı Doçent oldu.

2012 yılında Doçentlik ünvanını aldı.

2017’de PROFESÖRLÜK ünvanını kazandı.

2017’den bu yana Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı olarak görev yapmaya devam etmektedir. T

Yazarı sosyal medya'da takip edin
youtube
instagram
facebook
linkedin
twitter
Etiketler
Beyin tümörü belirtileri
Prof. Dr. Alper Karaoğlan
Prof. Dr. Alper Karaoğlan
İstanbul - Beyin ve Sinir Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube