Beyin tümörleri nelerdir?

Beyin tümörleri nelerdir?

Beyin tümörlerini iki ana guruba ayırabiliriz

Birincisi beynin kendi hücrelerinin kontrolsüz büyümesinden (primer beyin tümörleri) kaynaklanan tümörler.

İkincisi de diğer kanserli dokuların beyin dokusuna sıçraması (metastaz) sonucu oluşan tümörler.  Metastazlar sıklıkla akciğer, prostat ve idğer organ tümörlerinden kaynaklanır. Her iki durumda da kafatasında sınırlı alanda gelişen tümör beyin dokusuna bası yaparak kitle etkisi oluşturur ve kafa içi basıncı arttırır. Beyin tümörü olan bireylerde nörolojik ve epileptik sorunlar görülebilir. Beyin tümörleri çocuklarda yetişkinlere göre daha sık oraya çıkar. Çocuklarda görülen beyin tümörleri çocukluk çağı tümörleri arasında ikinci sırada yer alır.

Beyin tümörü çeşitleri nelerdir?

İyi huylu tümörler

İyi huylu tümörler: Yavaş üreme hızına sahiptirler. Ayrıca beyin dokusundan kolaylıkla ayrılabilirler ve tümü veya tümüne yakın kısmı çıkarılabilir. Bu nedenle ameliyat sonrası sonuçları çok iyidir. Bazen iyi huylu tümörlerin hepsi çıkarılamadığı takdirde bölgesel ışın tedavisi uygulanabilir.

Kötü huylu tümörler

Anormal veya hızla büyüyen beyin tömür’leri olup hızla büyüdüğünden sağlıklı beyin hücrelerinin içerisine yayılırlar. Bu tümörlerin tedavi sonuçları tümörün yerleşimine, genişliğine, beraberindeki risk faktörlerine bağlı olarak değişmekle birlikte yaşam süresi uzatılmaktadır.

Beyin tümörlerinin en sık görülen belirtileri nelerdir?

 Baş ağrısı (özellikle geceleri olan baş ağrısı)

Bulantı, kusma, çiftgörme, bulanık görme.

Bayılma (sara nöbetleri)

Denge ve yürüme bozuklukları

Kollarda ve bacaklarda hissizlik, karıncalanma 

Kollarda ve bacaklarda güçsüzlük

Unutkanlık, kişilik bozuklukları, konuşma bozuklukları

Beyin tümörlerinde tanı nasıl konulur?

Beyin tümörlerinin tanısında kullanılan görüntüleme yöntemleri; beyin tomografisi ve manyetik rezonans görüntülemedir. Bazı özel tümörlerde beyin tomografisi çok değerli bilgiler vermektedir. Ancak günümüzde beyin tümörü tanısında standart, manyetik rezonans görüntülemedir. 

Bunların dışında anjiyografi, PET gibi farklı bazı yöntemlere de ihtiyaç duyulabiliyor. Bu yöntemler tümörün kanlanma özellikleri, kötü huylu olup olmadıkları konusunda bilgi verebiliyor.

BEYİN TÜMÖRLERİNDE TEDAVİ?

Beyin tümörlerinin tedavisi cerrahidir. İster iyi huylu, ister kötü huylu olsun, tüm tümörler cerrahi olarak tedavi edilirler. 

Ancak bazı durumlarda cerrahi uygulamak mümkün olmayabilir. Şayet tümör beynin çok hassas olan bazı hayati bölgelerine yerleşmişse bu bölgelere dokunmak hayati tehlike yarattığından tümör yerinde bırakılabilir. Bu durumda sadece ışın tedavisi ve ilaç tedavisi (kemoterapi) uygulaması yapılabilir.

Nöronavigasyon Sistemi ile yapılan beyin tümörü cerrahisi

Nöronavigasyon Sistemi beyinde hedeflediğimiz bir bölgeye hata payını en aza indirecek şekilde ulaşmamızı sağlayan ve son yıllarda kullanıma giren yüksek teknolojili, ameliyatlara yardımcı bir sistemdir.

Bu makale 17 Mart 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Adnan Altun

Doç.Dr Adnan ALTUN, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2000 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve 2012 yılında Beyin ve Sinir Cerrahisi  Uzmanı olmuştur. 2000-2002 yılları arasında Alman Hastanesi'nde, 2003-2004 yılları arasında Fatsa Geyikçeli Sağlık Ocağı'nda, 2004-2006 yılları arasında Fatsa Devlet Hastanesi'nde (Acil Sorumlu Hekimi / Başhekim Yardımcısı), 2006-2012 yılları arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde (Asistan) ve 2012-2014 yılları arasında Merzifon Kara Mustafa Paşa Devlet Hastanesi'nde Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı ve Başhekim Yardımcısı olarak görev yapmış olan Doç.Dr Adnan ALTUN, mesleki çalışmalarına şu anda Medicana Samsun Hastanesi'nde devam etmektedir. ...

Etiketler
Beyin tümörü
Doç. Dr. Adnan Altun
Doç. Dr. Adnan Altun
Samsun - Beyin ve Sinir Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube