Beyin tümörleri hakkında

Op. Dr. Halit Togay
Op. Dr. Halit Togay
12 Haziran 20152587 görüntülenme
Randevu Al
Beyin tümörleri hakkında

Her yaş gurubunda görülebilen beyin tümörlerini iyi huylu beyin tümörleri ve kötü huylu beyin tümörleri olarak ikiye sınıflandırabiliriz.

İyi Huylu Beyin Tümörü (Menenjiom)

Menenjiom beyin tümörleri arasında en sık karşılaşılan tiptir. En önemli belirtisi geçmeyen baş ağrılarıdır. Tümörün olduğu yere göre kol veya bacaklarda güçsüzlük, konuşmada bozukluk, sara nöbeti geçirme, gibi belirtiler de verebilir. Her baş ağrısı çeken kişilerde beyin tümörü olacak diye bir kaide yoktur ancak uzun süreli baş ağrıları varsa her ihtimale karşı bir beyin emarı tetkiki yaptırmakta fayda vardır. Memenjiomların tipleri ve yerleri çok farklı olabilir. Yavaş büyürler. Tiplerine, yerlerine, büyüklüğüne göre tedavi seçeneği kararlaştırılır. Genellikle cerrahi tedavi uygulanır. Hastaya zarar vermediğini düşündüğümüz çok küçük tümörlerde cerrahi uygulamayıp takip yapabiliriz.

İyi Huylu Beyin Tümörü Belirtileri

Memenjiomun belirtileri arasında ilk sırada geçmeyen şiddetli baş ağrıları vardır. Bunun yanı sıra sara nöbeti, bazen kol ve bacaklarda güçsüzlük, konuşma bozuklukları da menenjiomun belirtileri arasındadır.

İyi Huylu Beyin Tümörü Tedavisi

Hastaya zarar vermeyen küçük tümörler için ameliyat yapılmadan gözlem altında tutulabilir ancak genellikle iyi huylu beyin tümörlerinde tedavi cerrahidir. Cerrahi operasyonda çoğunlukla tüm tümerler çıkarılır. Ameliyattan önce tümörün nerelerden beslendiği, hangi damarlardan dallandığını görmek için görüntüleme yöntemleri yapılır.

Kötü Huylu Beyin Tümörü

Kötü huylu beyin tümörlerini beynin kendi kötü tümörleri ve beyne başka yerden atlayan tümörler olarak ikiye ayırabiliriz. Beyne başka yerden atlayan tümörlere metastaz da denir.

Kötü Huylu Beyin Tümörü Belirtileri

Şiddetli baş ağrılarını, bulantı ve kusmayı, şuur kayıplarını, sara nöbetlerini, etkilenen yere göre kol ya da bacakta felç olmasını kötü huylu beyin tümörlerinin belirtileri arasında sayabiliriz. Kötü huylu beyin tümörlerinin belirtileri iyi huyluların tam tersi çok hızlı gelişir. Birkaç günde bile kendini gösterebilir.

Beynin Kendi Kötü Tümörleri

Beynin kendi kötü tümörlerinden bahsedince ilk akla glioblastoma multiforme gelir. Bu tümörün günümüz şartlarında kesin bir tedavisi yoktur. Cerrahi tedavide de yüksek başarı oranı maalesef bulunmamaktadır. İleri evredeki tümörler çok hızlı yayılır. Beynin kendi kötü tümörleri vücudun başka bir bölgesine atlamaz.

Metastaz - Beyne Başka Bir Yerden Atlayan Tümörler

Genellikle akciğer, meme, prostat, mide, bağırsak, böbrek gibi kanserli organlardan beyne atlayan tümörlerdir. Akciğer kanserinin genellikle beyne atladıktan sonra belirti verdiğini de söylemek mümkündür. Şiddetli baş ağrıları, bulantı ve kusmalar, denge koordinasyon bozuklukları, kolda veya bacakta güçsüzlükmetastazın belirtileri arasında sayılabilir. 

Etiketler

Kötü huylu beyin tümörüMetastaz - beyne başka bir yerden atlayan tümörlerBeynin kendi kötü tümörleriKötü huylu beyin tümörü belirtileriİyi huylu beyin tümörü tedavisiİyi huylu beyin tümörü belirtileriİyi huylu beyin tümörü (menenjiom)Beyin tümörleri ve belirtileri

Yazar Hakkında

Op. Dr. Halit Togay

Op. Dr. Halit Togay

Op. Dr. Halit TOGAY, 1962'de İstanbul'da doğmuştur. İlkokulu Zühtüpaşa İlkokulu'nda, lise eğitimini de Fenerbahçe Lisesi'nde tamamlamasının ardından 1979 yılında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'ni kazanmı ve 1985 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanı almıştır. Mecburi hizmetini 1986 - 1987 yılları arasında Kütahya TCDD'de yerine getirmiştir. Tıpta Uzmanlık Sınavını kazanarak 1988 - 1993 yılları arasında Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Beyin Cerrahisi ihtisasını gerçekleştirmiştir. Uzman Doktor unvanını almasının ardından 1 yıl süresince Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde hizmet vermiş ve sonrasında İstanbul Eğitim Hastanesi Beyin Cerrahisi Kliniği'ni kurmak üzere Samatya'ya gitmiiştir. Dr. TOGAY, 2014 yılına kadar bu hastanede hizmet vermiştir. Kendisi Türk Nöroşirürji Derneği ve Sinir Sistemi Cerrahisi Derneği üyesidir.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır