Beyin anevrizmaları ve subaraknoid kanamalar

Beyin anevrizmaları ve subaraknoid kanamalar

Beyini besleyen damarlar, beyinin tabanında birleşerek Willis poligonu denilen bir damar şebekesi oluştururlar. Beyin anevrizmaları bu şebekeyi oluşturan damarların herhangi birinin anormal genişlemesi sonucu ortaya çıkar. Genişleyen bu damarların duvarı zayıf ve ince olduğu için günün birinde kendiliğinden veya efor sonrası yırtılıp beyin kanamasına yol açabilirler.

Beyin, beyincik ve omurilik etrafını saran zarların arasında seyreden beyin damarlarının değişik nedenlerle kanamasıyla subaraknoid kanama (SAK) tablosu oluşur.

Genel Bilgiler

*Ne yazık ki hastaların önemli bir kısmı (%10) ağır klinik tablo nedeniyle hastaneye yetiştirilemeden veya yanlış tıbbi değerlendirme sonucu erken dönemde kaybedilmektedir.

*İlk 30 gün içindeki ölüm oranı ise yaklaşık %50’dir.

*Ortalama görülme yaşı 55-60 civarındadır ve kadınlarda erkeklere oranla (3/2) kısmen daha fazladır.

*Yine ilkbahar ve sonbahar aylarında kanama sıklığı daha yüksektir.

*Uykuda ortaya çıkabilme ihtimali (%30) önemli bir tehlikedir.

*Sağkalım yaklaşık %50’dir ve bunların sadece %33’ü eski hayatlarına geri dönebilmektedir.

*Kurtulabilen hastaların %30’u yatağa bağımlı hayat sürmek zorunda kalırlar.

 

Anevrizma Neden Oluşur?

• Damar duvarının ince ve zayıf oluşu(Doğumsal)

• Damar duvarındaki arteriosklerotik değişiklikler

• Travma

• İnfeksiyon

• Hipertansiyon

• Sigara, alkol, bağımlılık yapan madde kullanımı

• Doğum kontrol ilaçları

• Aile fertlerinin birinde hastalığın görülmesi sayılabilir.

Hastalığın Belirti ve Bulguları Nelerdir?

 

Anevrizmalar yırtılıp kanadıkları zaman hastaneye getirilen hastalar genellikle kusmanın ve bazen geçici bilinç kaybının eşlik ettiği, ani ve şiddetli baş ağrısından yakınırlar. Hastalar hayatlarında yaşadıkları en şiddetli baş ağrısı olarak tanımlarlar. Hastaların çoğunda birkaç ay öncesinde daha hafif şiddette, 1 gün içinde iyileşen uyarıcı başağrısı hikayesi vardır. Yırtılmamış ve kanamamış anevrizması olan hastalar ise; baş ağrısı, koku alma bozukluğu, çift görme, göz bebeğinde büyüme, görme keskinliğinde azalma gibi şikayetlerle başvururlar ve yapılan tetkiklerinde tesadüfen kanamamış baloncuk tespit edilir.

Anevrizma Nasıl Tespit Edilir?

• Herhangi bir nedenle yaptırılan Beyin Tomografisi ve MR’da tesadüfen tespit edilebilir

• Kafa sinirlerine bası belirtileri varsa (Örneğin; koku alma bozukluğu, çift görme, görme bozukluğu…)

• Anevrizma kanamış ise ileri tetkiklerle tespit edilebilir.

Teşhis ve Tedavi Yöntemleri:

Hastalar beyin cerrahi, nöroloji ve girişimsel nöroradyoloji uzmanlarının oluşturduğu ekip tarafından değerlendirilir. Subaraknoid kanamalarda ilaçsız olarak çekilen ilk beyin tomografisi kanama olup olmadığı konusunda yeterli bilgiyi verir. İkinci aşamada kateter anjiografi mutlaka yapılmalıdır. Tetkikler tamamlandıktan sonra yine aynı ekip hasta için uygun tedavi seçeneğini belirler. Anevrizmalardaki başlıca tedavi seçenekleri; CERRAHİ TEDAVİ ve endovasküler tedavi denilen kasık atardamarından girilen bir kateter yardımıyla yırtılmış baloncuğun kapatılarak devre dışı bırakılması esasına dayanır(Coil embolizyon yöntemi).

Cerrahi tedavinin amacı; anevrizmanın kapatılarak yeniden kanama riskini ortadan kaldırmak, beyindeki mevcut hasarın etkilerini azaltmak ve geç dönemde ortaya çıkabilecek beyin kanaması sekellerini önlemektir.

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Duran Berker Cemil

Doç. Dr. Duran Berker CEMİL, 1976 yılında Adana' da doğmuştur. İlk, orta ve lise eğitimini Adana’da tamamladıktan sonra Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini 2000 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise,  2000–2007 yılları arasında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahi Anabilim Dalı' nda yapmıştır. Uzmanlık eğitimini tamamladıktan sonra 2007–2009 tarihleri arasında Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Yozgat Devlet Hastanesi' nde Uzman Doktor olarak Devlet Zorunlu Hizmet görevini yapmış, 2010 yılı sonrasında birkaç Vakıf Üniversitesi' nde çalışmıştır. 2013 yılında Doçent Doktor unvanını alan Doç. Dr. Duran Berker CEMİL mesleki çalışmalarına Medical Park Ankara Hastanesi' nde devam etmektedir, ayrıca evli ve bir çocuk babasıdır.       ...

Etiketler
Anevrizma kanamaları
Prof. Dr. Duran Berker Cemil
Prof. Dr. Duran Berker Cemil
Ankara - Beyin ve Sinir Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube