Beyaz çay ile gelen sağlık

Beyaz çay ile gelen sağlık

Çay 5 bin yıldır sağlık ve keyif sunan vazgeçilmez bir içecektir. Siyah çay, yeşil çay derken… Beyaz çayı da yakından tanıyalım.

Anavatanı Çin olan, diğer çaylar (siyah, yeşil çay) gibi camellia sinensis bitkisinden elde edilen beyaz çayı, ‘bebek çay’ olarak tanımlayabiliriz. Bu çay, bahar ayının hemen başlangıcında, sadece yeni filizlenmiş tomurcuk haldeki üst yaprakların tek tek özenle toplanıp, hiçbir işlem görmeden kurutulmasıyla elde edilir.  Beyaz çay adını, kendini çevreleyen gümüş, ipeksi tüylü tomurcuklardan almaktadır. Yağmurlu ya da çok nemli günlerde hasat yapılamadığından beyaz çay çok az elde edilir ve nadir bulunur.

Beyaz Çayın Farkı Nedir?
Beyaz Çay, yeşil ve siyah çaya oranla en yüksek antioksidan içeriğine sahiptir. Kafein içeriği ise siyah ve yeşil çaya oranla daha düşüktür, daha az kafein almak isteyenler için yumuşak içimli, kavunu andıran hoş bir tadı vardır. 

Kafein Oranı: Beyaz Çay <Yesil Çay <Siyah Çay
1 fincan; Beyaz çayda 15 mg, Yeşil çayda 20 mg, Siyah çayda 40 mg kafein bulunur.

Antioksidan Oranı:  Beyaz çay > Yesil Çay > Siyah Çay

Beyaz Çayın Faydaları
• Beyaz çayın içeriğinde bulunan yüksek orandaki kateşinler, anti-kanserojen etki gösterir. Özellikle kolon, prostat, mide kanseri gibi birçok farklı kanser çeşidine karşı koruyuculuğa sahiptir.
• Serbest radikalleri azaltarak  vücuda doğal koruma sağlar. Bağışıklık sistemini güçlendirir.
• Metabolizma hızında artış sağlar. Kilo verme ve  kilo korumaya yardımcı olur.
• Yağ yakımını hızlandırır. Yapılan çalışmalar düzenli beyaz çay tüketiminin yağ hücresi oluşumunu %70 oranında engellediğini ve var olan yağ hücrelerinin yakımını desteklediğini göstermektedir.
• Cildi güzelleştirir. Kollajen yıkımını azaltır ve cilde esneklik veren elastin maddesinin yıkımını önler, sıkı ve esnek cilt oluşumunu destekler. Böylece yaşlanma karşıtı etki gösterir.
• Diş ve diş etlerinin daha güçlü olmasını sağlayan florid az miktarda içerir.  Plak, çürük ve kötü nefes kokusuna sebep olan bakterileri de öldürür.
• İyi huylu kolesterolü (HDL) yükseltip, kötü huylu kolesterolü (LDL) düşürmeye yardımcı olup, kalp-damar sağlığını destekler.
• Tip 2 diyabete faydalı olabilir. Kan şekerini düzenleyici etkisi vardır.
• Kanı sulandırır ve atardamar etkinliğini düzenler. Yüksek tansiyonda kan basıncını düşürerek kalp sağlığını korumaya yardım eder.
• Kemik mineral yoğunluğunu artırır.
• Romatoid artritte ve romatizmal hastalıklarda azalma sağlayabilir.

Beyaz Çay Nasıl Demlenir&İçilir?
Beyaz çayın, suyla birlikte kaynatılmaması gerekir. Demleme yöntemi kullanılmalıdır. Demde kullanılacak su (70-80 C) olmalıdır. Aynı çayı, üç kere demleyebilirsiniz. Ancak ilk demlemedeki 6 dakikalık süreye, her bir yeni demleme için ilave olarak 2-3 dakika daha eklemelisiniz.  İdeal dem rengi solgun sarıdır. Beyaz çay hafif bir çay olduğu için yine hafif yemeklerden sonra tercih edilebilir. Baharatlı yemeklerden sonra içerseniz lezzetine tam olarak varamayabilirsiniz.
Poşet beyaz çay kullanacaksanız 30-60 sn arasında sıcak suda bekletmek yeterli olacaktır. 

Uzman Diyetisyen Gamze Şanlı Ak

 

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Dyt.  Gamze Şanlı Ak

Etiketler
Zayıflama yöntemleri
Dr. Dyt.  Gamze Şanlı Ak
Dr. Dyt. Gamze Şanlı Ak
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube