Beslenme ve beyin

Beslenme ve beyin

İnsan beyin dokusu bilyonlarca nöron adı verilen hücrelerden oluşur.Nöronlar arasındaki mesaj iletimi , nörotransmitterdenen maddeler aracılığla sağlanmaktadır.Bu kimyasallar vücuda elektriksel uyarı yoluyla sinyal iletirler.Bu kimyasallar , proteinlerin yapı taşı olan aminoasitler tarafından oluşturulurlar.Bu nedenle proteinle beslenmek ve yaşamsal aminoasitleri (esansiyel) gıdalarla almak çok önemlidir.Beslenme zihinsel performansı, enerji ve duygu durumunu, uzun vade de beynin yaşlanmasını etkiler.

         Beslenme , gün boyunca  mental enerjiyi ve beyin fonksiyonlarını etkiler.Kafein takviyesi; dikkat, performans ve duygu durumunda olumlu değişiklikler yaparak beyin performansını artırır.Kan şekerinin düşmesiyle sonuçlanan  öğün atlamak veya dengesiz beslenmek beyin fonksiyonlarında azalmaya  neden olur.Bunun yanısıra ;dengelenmiş protein ve sağlıklı karbonhidrat içeren bir öğün beyin fonksiyonlarının sağlıklı sürdürülmesini kolaylaştırır.

          B12 vitamini de; normal beyin fonksiyonlarının sürdürülmesini destekler .B12 vitamini; başlıca et, balık, yağsız süt, yoğurt, muz, yeşil yapraklı sebzeler ve kuru baklagillerde vardır. Bu besinleri yeterli düzeyde tüketmek önemlidir. Eksikliğinde, beyin ve beynin emirlerini uygulayan sinir sisteminde çeşitli derecede hasarlar oluşur. El ve ayaklarda yanma, iğnelenme, duyu kusuru gibi belirtiler gözlenebilir.

         Omega-3 temel yağ asitlerindendir. Bu, vücut tarafından üretilemediği ve dışarıdan besinlerle alınması gerektiği anlamına gelir. En zengin omega-3 kaynakları balık ve balık yağlarıdır. Görece çok az omega-3 içerseler de bitkisel kaynaklı olanları kanola, soya fasulyesi, ceviz ve keten tohumudur. Beynin çalışan yüzeyi ağırlıklı olarak bu yağ asitlerinden oluştuğu için, omega-3 yağ asitleri hafıza ve diğer beyin fonksiyonlarının çalışmasında çok önemli bir görev üstlenmektedir. Omega-3, çocukların sağlığında ve beslenmesinde de oldukça önemlidir.Yeterli zihinsel gelişim , göz sağlığı ve görme fonksiyonlannın iyi olması için Omega-3 yağ asitleri alınmalıdır. Aynca, duygusal dengesizlik, dikkat eksikliği, konsantrasyon zayıflığı, aşırı hareketlilik ve öğrenme güçlüğü gibi durumlarda yeterli Omega-3 tüketiminin olumlu etkileri izlenmiştir.

Hayvan deneylerinde de ;bitkilerden kaynaklanan antioksidanların kullanımının hafızayı geliştirdiği gösterilmiştir.

         Düzenli egzersizle beyne giden kan akımının artırlıması, olumlu etkiler yaratmaktadır.

         Antioksidanlar, kilo kontrolü , düzenli egzersiz, omega-3 yağ asiti gibi takviyeler beyin fonksiyonlarıyla yakından ilişkilidir.

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Banu Çaycı

Prof. Dr. Banu Çaycı, 1965 yılında Ankara''da dünyaya geldi. İlkokul, ortaokul ve lise eğitimini TED Ankara Koleji'nde tamamlamasının ardından tıp eğitimini de 1989 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak tıp doktoru unvanınu aldı. Dr. Çaycı, 1995 yılında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı Uzmanı oldu. O tarihten günümüze değin ise Tıbbi Biyokimya Bölümü'nde öğretim üyesi olarak görev yapmaya devam etti. Kendisi ayrıca 2004 ile 2008 yılları arasında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri Laboratuarlar Koordinatörlüğü görevini de sürdürdü. 2011 yılında profesör unvanını alan Dr. Çaycı'nın özel ilgi alanları kanser metabolizması, obesite, egzersiz, bitkisel tedaviler ve akupunktur yer almaktadır. Dr. Çaycı'nın, 70'in üzerinde uluslararası makalesi, bir kitap çevirisi,100 fazla bilimsel t ...

Prof. Dr. Banu Çaycı
Prof. Dr. Banu Çaycı
Ankara - Akupunktur
Facebook Twitter Instagram Youtube