Beslenme, şişmanlık ve psikoloji

Uzm. Dyt. Turgay Köse
Uzm. Dyt. Turgay Köse
6 Ağustos 2010748 görüntülenme
Randevu Al
Beslenme, şişmanlık ve psikoloji

Beslenme, pek çok insan tarafından karın doyurmak, açlığı bastırmak, canın istediği besinleri tüketmek şeklinde tanımlanmaktadır. Halbuki vücudun ihtiyaç duyduğu enerji ve 50’ye yakın türde besin öğesinin, yeterli ve dengeli bir şekilde besinler yolu ile alınması gerekmektedir. Besinlerin içerdiği protein, vitamin ve mineral gibi besin öğeleri beslenmede büyük önem taşımaktadır. Diğer yandan beslenme sadece fizyolojik bir olay gibi algılanmamalı, bunun sosyolojik ve psikolojik bir boyutunun da olduğu unutulmamalıdır. Nasıl Türk insanı neşeden de kederden de içki içiyorsa, aynı şekilde bu gibi durumlar kişinin beslenmesine de yansımaktadır.

Kilo verme konusunda öncelikli olarak “bugün yiyeyim, yarın başlarım” psikolojisinden kurtulmak gerekir. Daha kaç pazartesi geçecek. Bir şekilde kişinin yeterli, dengeli ve her şeyden önemlisi sağlıklı beslenme alışkanlığını yaşam biçimi haline getirmesi gerekmektedir. Bir söz vardır:

Tanrım,

Değiştirebileceğim şeyleri değiştirme gücü ver bana,

Değiştiremeyeceğim durumları kabullenmem için sabır ver.

İkisini ayırt edeyim diye de akıl ver.

“Değiştiremiyorum” diyorsanız, o zaman kendiniz değişin, uyum sağlayın! Bu durumu kabullenin.

Başkalarına eşlik etmek yerine, kendinize ve diğer kişilere “hayır” diyebildiğinizi görmek, özgüveninizin yükselmesine yardımcı olacaktır.

Gündelik yaşantıda çok seçici davranarak yediğinize gerçekten değecek olan besinleri seçmeniz sizi sık sık zararlı besinleri yemekten kurtaracaktır. Diğer yandan zayıflama diyeti uygulanıyorsa; en azından bir kere olsun karşı koyamadığınız bir besine “dur” demelisiniz ki, sonrasında karşınıza çıkacak olan diğer alternatifleri görünce canınız onları hiç istemesin.

“O gün” neden “bugün” olmasın ki…

Etiketler

Zayıflama diyeti

Yazar Hakkında

Uzm. Dyt. Turgay Köse

Uzm. Dyt. Turgay Köse

Uzm. Dyt. M. Turgay KÖSE, 1977 yılında İstanbul'da doğmuştur. Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nde başladığı lisans eğitimini başarıyla tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır. 2004 yılında Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde yüksek lisans programını tamamlayarak Toplu Beslenme Sistemleri Bilim Uzmanlığı almıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır