Besin intolerans testleri güvenilir mi?

Besin intolerans testleri güvenilir mi?

           Besin intoleransları ve besin alerjileri, bulgularının benzerliği sebebiyle sık sık birbirine karıştırılır. Besin alerjileri  herhangi bir besine karşı bağışıklık sisteminin verdiği bir cevapken besin toleransı genellikle sindirim sisteminin besine karşı gösterdiği tepkidir. Alerjinin bulguları daha ağır işlemekle birlikte gıdanın alınmasıyla ortaya çıkar. Ancak tolerans bulgularının ortaya çıkması günler sürebilir. Bu yüzden kişi buna hangi besinin sebep olduğunu anlamakta zorluk çekebilir. Günlük beslenmemizde tükettiğimiz her türlü besine karşı zamanla intolerans gelişebilir. Buna çevre kirliliğinden tutunda vücutta oluşmuş bir enzim eksikliği veya besinlerdeki toksik maddeler sebep olabilir. Besin intoleransı, genellikle bazı besinlerin tam olarak sindirilememesi ya da metabolize edilememesi durumunda ortaya çıkar. Bu durumda vücutta görülen belirtiler gaz, şişkinlik, bulantı, kusma, ishal, kabızlık gibi sorunlardır. İntoleransı görülen başlıca gıdalara  mayalı ürünler, buğday, yumurta ve inek sütü  örnek verilebilir.

            Son zamanlarda ismini ve uygulamalarını daha çok duymaya başladığımız besin intolerans testleri özellikle kilo verme konusunda sık sık başvurulan bir yöntem olmaya başlamıştır. Bu konuda çok kapsamlı araştırmalar bulunmamakla birlikte toleransı gelişen besinlerin diyetten çıkarılmasıyla belirli bir kilo kaybının yaşandığını gösteren araştırmalar da mevcuttur. Bu konuda akıllara takılan ve en çok tartışması yapılan konuların başında da diyetten çıkarılan besinlerin kişide bir süre sonra vitamin veya mineral eksikliğine sebep olup olmayacağıdır. Öyle ki bazen çok fazla besine karşı intolerans geliştiği ve bu durumun kişinin yaşamını olumsuz olarak etkilediği görülmüştür.

            AAAAI (Amerikan Astım, Alerji ve Immunoloji Akademisi) nin yayınladığı bir rapora göre yapılan testler sonucu intolerans geliştiği tespit edilen ancak kişide herhangi bir klinik bulgu oluşturmayan gıdaların diyetten çıkarılmaması gerektiği belirtilmiştir. Sadece kan düzeyleri göz önünde bulundurularak tanı koyulmasının doğru olmadığı ifade edilmiştir.

            Besin intolerans testleri kilo verme tedavilerinde bir yol gösterici olarak kabul edilse de tek başına kilo vermeye çözüm olmayacağı bilinmeli ve bu konuda kapsamlı bir araştırmanın yapılıp uzmanlar tarafından yorumlanması gerekir.

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Mustafa Tilekli

Etiketler
Besin alerjenleri
Dyt. Mustafa Tilekli
Dyt. Mustafa Tilekli
Samsun - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube