Besin-ilaç etkileşimleri

Besin-ilaç etkileşimleri

En sevdiğiniz besinler ilaçlarla etkileşime girebilir, Bu nedenle besin-ilaç etkileşimi konusunda dikkatli olunması gerekmektedir. Bu konuda mutlaka doktorunuzla iletişim halinde olun. Peki hangi besin hangi ilaca etki ediyor ?

Greyfurt

Vitaminlerle dolu bir sağlık meyvesi olan greyfurt ve greyfurt suyu bazı ilaçlı tedavilerde sindirim sistemiyle ilgili enzimlerin işlevini değiştirebilmektedir.

Eğer statin alıyorsanız dikkatli olun. Örneğin simvastatin, atorvastatin ve pravastatin gibi statinler kolesterolü düşürmek için kullanılır. Statin aldıktan birkaç saat önce veya sonra greyfurtun önemli miktarda yenmesi veya greyfurt suyunun içilmesi yan etkilerini hızlandıran veya ciddi vakalarda  organ hasarına neden olabilmektedir. Greyfurt , bu ilaçların vücutta birikmesine yol açabilir, karaciğer hasarı veya böbrek yetmezliğine neden olan kas yıkımıyla sonuçlanabilir. Bu ilaçları alıyorsanız greyfurttan kaçınmanız gerekir ancak güvenli dozda tüketim için doktorunuza danışabilirsiniz. Sadece statinler değil kan basıncı ilacı nifedipin , anti -anksiyete ilacı buspiron ve antihistaminik feksofenadin dahil olmak üzere çeşitli başka ilaçlar da greyfurttan etkilenebilir.

K vitamininden zengin gıdalar ve sarımsak

K vitamini, kan pıhtılaşma sürecinin önemli bir bileşeni olup yüksek miktarları kan pıhtılaşmasına neden olabilmektedir. K vitamininden zengin gıdalar brokoli, lahana, kırmızı lahana, ıspanak, şalgam ve brüksel lahanasıdır. Sarımsak ise sanılanın aksine, kanamayı arttırıcı bir özellikte olabilir.

Anti koagülan kullanıyorsanız  bu besinlerin tüketirken dikkatli olun. Warfarin gibi bazı anti-koagülanlar K vitamini açısından zengin besinlerden etkilenebilir. Eğer warfarin alıyorsanız bu besinleri dikkatli tüketin. Sarımsak için de aynı şey geçerli olduğundan doktorunuzdan ne kadar tüketmeniz gerektiğiyle ilgili bilgi alın. Antikoagülanlar aynı zamanda yaban mersini, zencefil, glukozamin, ginseng ve ginkgodan da etkilenebilir.

Ceviz

Ceviz yüksek diyet posası içerir ve bir fincanı günlük posanın%31’ini karşılar.  Kolesterol ve sindirim açısından çok olumlu etkileri olan ancak bazı ilaçların emilimini etkileyen bir besindir.

Eğer levotroksin alıyorsanız ceviz tüketiminde dikkatli olun. Ceviz hipotroidizm tedavisinde en sık kullanılan bu ilacın emilimini azaltabilir. Soya fasulyesi unu gibi diğer posası olan suplemanlar da levotroksin fonksiyonunu etkileyebilir.

Tiraminden zengin besinler

Tiramin , doğal bir amino asit, açısından zengin gıdalar , sığır eti veya tavuk karaciğer , salam , hamsi , bakla ve avocado, işlenmiş veya eski peynirler ( eski kaşar , isviçre, mavi peynir , mozzarella ve parmesan dahil )

Eğer monoamin oksidaz inhibitörleri ( MAOI ) kullanıyorsanız dikkatli olun. Phenylzine veya tranilsipromin gibi MAOI bir tür antidepresan ilaç türüdür . MAOI kullananlar için , fazla tiramin içeren gıdaların tüketimi , kan basıncında ani , son derece tehlikeli bir artışa neden olabilir . MAOI kullanan insanlar doktorlarına danışarak düşük tiramin içeren bir diyet uygulamalıdır.

Süt ve süt ürünleri

Sağlıklı kemikler ve sağlıklı bir sinir sistemi için süt ve süt ürünleri iyi bir kalsiyum kaynağıdır , ancak sindirim sisteminde ilaç emilimini etkileyebilir .

Eğer kinolon veya tetrasiklin antibiyotiklerini alıyorsanız dikkatli olun . kinolon antibiyotikleri olan  siprofloksasin , levofloksasin , norfloksasin ve ofloksasin ve tetrasiklin içeren  doksisiklin , minosiklin ve tetrasiklin gibi antibiyotikler kalsiyumdan zengin yiyecek ve içecekler alındığında emilemeyebilir. Süt ürünleriyle beraber iki saat içinde bu ilaçları almaktan kaçının .

 

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Fatma Gönen

Diyetisyen Fatma Gönen, lisans eğitimini 2013 yılında Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nde tamamladı. Lisans öğrenimi süresince başta Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri olmak üzere birçok hastane servis ve polikliniklerinde gözlem ve uygulama yapma şansı elde etti. Lisans eğitimini tamamlamasının ardından bir süre özel hastanelerde ve zayıflama merkezlerinde çalışan Dyt. Gönen, ardından kendi muayenehanesini kurdu ve halen burada danışanlarına hizmet vermektedir. Lisans sonrası mesleki gelişimini de beslenme alanındaki yayınları takip ederek, kurs ve seminerlere katılım sağlayarak sürdürmektedir. Dyt. Gönen, görsel ve yazılı medyada da aktif olarak yer almakta olup çeşitli dergi ve gazeteler için yazılar yazmakta ve televizyon programlarına katılım sağlamaktadır. Mesleki kariyerini kişilerin sağlık problemlerini v ...

Etiketler
Diyetisyen
Dyt. Fatma Gönen
Dyt. Fatma Gönen
Ankara - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube