Beğensek de beğenmesek de, herkesin vücudunda veya yüzünde benler bulunur. Bunlar bizi kimi zaman estetik kaygılarla düşündürür, bazıları ise evhamlanmamıza yol açar. Sonuç olarak benler, hepimizi ilgilendirir.
Bazı benler doğuştandır, bazıları sonradan meydana gelirler. Her ikisinde de soyaçekimin etkisi vardır. Büyümenin devam ettiği 20 yaşına kadar ve özellikle ergenlik çağında, benlerin sayısı artar. Hamilelik ve menapoz dönemlerinde yeni benler ortaya çıkabilir veya mevcut benler büyüyebilir. Çeşitli travmalar, güneş etkileri ve bazı enfeksiyon hastalıklarından sonra da yeni benler oluşabilir. Bunların hepsi olağandır.
BENLERİ İZLEYİN:
Sorunlu benlerin tipik özelliği değişmeleridir. Bu nedenle vücudumuzdaki benleri izlemek önemlidir. Aşağıda sıraladığım belirtiler fark edilecek olursa, vakit kaybetmeden bir cilt doktoruna gidilmesi gerekir.
Dikkat!
§ Büyüme
§ Renk değişmesi
§ Kanama
§ Şeklinde veya hacminde asimetri
§ İltihaplanma
§ His değişikliği; kaşıntı, ağrı, gıdıklanma, iğnelenme v.b.
Bu değişiklikler aklımıza cilt kanserini getirir. Bunun sorumlusu çoğu zaman GÜNEŞ ETKİLERİ’dir. Benlerin kansere dönüşmesindeki baş etkenler; GÜNEŞ, GÜNEŞ YANIKLARI ve AŞIRI SOLARYUM’dur.
Benleri aldırmaktan korkmayın
Doktorlar bu tip benlerin hemen alınmasını önerirler. Ancak halk arasında benlere dokunmanın tehlikeli olduğuna dair bir kuşku vardır. Halbuki tam tersine, tehlike olasılığı varsa, benin alınmasıyla giderilmiş olur.
Kıllı benler:
Benlerle ilgili olarak en çok sorulan sorulardan birisi, kıllı benler hakkındadır. Bu kılları cımbızla çekmek veya epilasyon yaptırmak konusu biraz tartışmalıdır. En iyisi ihtiyatlı olup, ben üzerindeki kılları makasla kısaltmaktır. Ancak bu kıllar gözünüzü çok rahatsız ediyorsa, foto veya iğneli epilasyon yapılması mümkündür.
Yine de bu işlemi bir dermatologdan başkasına yaptırmayın.
Et benleri:
Et benleri; cilt renginde, çıkıntılı küçük deri parçalarıdır. Bunlar 30 yaşından sonra oluşmaya başlar. Bu benlerin ortaya çıkışında soyaçekim çok belirleyicidir.
Et benlerinin zararları yoktur. Hastayı rahatsız ediyorsa, çok kısa bir işlem ile alınmaları mümkündür.
Benlerin yeri ve önyargılar:
Eskiden avuç içinde, topuklarda ve genital bölgelerdeki benlerin, diğerlerine göre daha tehlikeli olduğu düşünülürdü. Ancak yapılan araştırmalar insanların %10’unda böyle benler olduğunu belirledi. Böylece bu benler üzerindeki kuşku hafifledi. Buna mukabil, kadınların ayaklarındaki, erkeklerin de sırt bölgesindeki benler daha dikkatle izlenmeye başlandı. Tüm kuşkulara ve genelleme çabalarına rağmen benlerin yeri belirleyici değildir.
En önemli faktörler; benlerin tipi, dokusu veya değişim göstermesidir. Kimi benler zamanla koyulaşabilir, kabarıklaşabilir, iltihaplanabilir, kabuk bağlayabilir veya kanayabilir. Bütün bunlar tehlikeli olabilir de, olmayabilir de. Yapılacak tek şey, fazla yorum yapmadan, evhamlanmadan, bir cilt doktoruna görünmektir.
Et benleri
Et benleri; cilt renginde, çıkıntılı küçük deri parçalarıdır. Bunlar 30 yaşından sonra oluşmaya başlar. Meydana geliş nedenleri konusunda net bir tıbbi bilgi yoktur. Bu benlerin oluşumunda soyaçekim çok belirleyicidir.
Estetik açıdan hoşa gitmezler fakat zararları yoktur. Hastayı rahatsız ediyorsa, çok kısa bir işlem ile alınmaları mümkündür. Bir çok hasta et benlerinin giysilere veya takılarına sürtünmesinden şikayet eder. Bu benler bir yere takılıp kopacak olursa paniğe kapılırlar. Oysa korkulacak bir şey yoktur. Ciltte kalan kısmı lazer veya koter ile alınabilir ve geriye hiçbir sorun kalmaz.
Benler ve çeşitleri
15 Mayıs 2009
0
