Benler & takipleri

Benler & takipleri

Ben, vücudun herhangi bir yerinde kahverenginin çeşitli tonlarında deri seviyesinde veya deriden kabarık, büyüklükleri birkaç milimetre ile birkaç cm arasında değişen, yuvarlak, oval ya da düzensiz olabilen oluşumlardır.

Benler Ne Zaman Tehlikeli Olur?

Birçok ben uzun yıllar içerisinde çeşitli değişimler gösterebilir. Ergenlikte, gebelikte, güneş sonrasında renkleri koyulaşabilir ya da sayıları artabilir. Dikkat edilecek nokta, bu değişimlerin belirli şartlar altında yada uzun yılar içerisinde yavaş yavaş oluştuğudur. Benler de ortaya çıkan ani değişimler (Renk Değişikliği, Kanama, Kaşınma, Büyüme) önemlidir, mutlaka bir dermatolog tarafından değerlendirilmelidir.

Benlerin Sayısı Önemli Midir?

Benlerin sayısının fazla olması (40–50 tane veya üstünde olması) riskin artmış olduğuna işaret eder.

Doğuştan Gelen Benler Tehlikeli Midir?

Bazı benler doğum anında cildimizde mevcuttur. Bu benler de deri kanseri gelişme riski sıradan benlere göre biraz daha fazladır.

Kendi Kendine Muayene İle Şüpheli Benler Tespit Edilebilir Mi?

Kendi kendine muayene ile şüpheli benler tespit edilebilir. Bunun için cildimizdeki leke yada benleri kontrol ederken nelere dikkat etmek gerektiğini bilmek önemli. Bunlar kabaca benlerde renk, şekil, sınır, çap değişikleri, kanama ve kabuklanmadır.

Benlerin Riskli, Normal Veya Kansere Dönüşmüş Olduğunun Kesin Olarak Anlaşılması Mümkün Müdür?

Herhangi bir benin riskli olup olmadığı ya da melanom riski taşıyıp taşımadığı çıplak gözle muayene, bilgisayarlı ben muayenesi ve gerekirse patolojik muayene ile mümkündür.

Benlerin Alınmasının Kansere Yol Açtığı Doğru Mudur?

Benlerin kesilip çıkartılmasının hastaya zarar verdiği  tıbben kesin olarak kanıtlanmıştır.

Aksine riskli bir benin ya da kanser değişimlerinin başlamış olduğu bir benin alınmaması da , teşhis ve tedavide geç kalınması gibi çok önemli zararları olabilir.

Ben Muayenesi Nasıl Bir İşlemdir?

Ben muayenesi, normal dermatolojik muayene ve dermoskop denilen cihazlarla yapılan muayenedir. Dermoskopi işlemi el mikroskopları ya da dijital ortamda görüntüleme ve değerlendirme imkanı sağlayan bilgisayar destekli cihazlarla yapılmaktadır.Kliniğim,zde bu muayne mevcuttur.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Filiz Altıoğlu Çığ

Uzm. Dr. Filiz ALTIOĞLU ÇIĞ, 1972 yılında Adana'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1997 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 2004 yılında Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yaparak Dermatoloji uzmanı olmuştur. 2004 - 2006 Yılları arasında Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde, 2007 - 2008 yılları arasında Burse Gemlik Devlet Hastanesi'nde, 2008 - 2009 yılları arasında Edirne Özel Ekol Hastanes'inde, 2009 - 2012 yılları arasında İstanbul Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi'nde, 2012 - 2014 yılları arasında Esteworld Bahçelievler kliniği'nde Estetik Uygulamalar üzerine çalışmış ve 2014 - 2015 yılları arasında M- Onep Nişantaşı kliniği'nde, görevine devam etmiştir. Uzm. Dr. Filiz ALTIOĞLU ÇIĞ, mesleki çalışmaların ...

Etiketler
Benlik
Uzm. Dr. Filiz Altıoğlu Çığ
Uzm. Dr. Filiz Altıoğlu Çığ
İstanbul - Dermatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube