Bencillik olur da "sencillik" neden olmasın!

Bencil ve sencil dengesi, kendimizi ihmal etmeyecek kadar yardımsever ve fedakar; başkasına haksızlık yapmayacak kadar bencil olma durumudur.

Bencillik olur da "sencillik" neden olmasın!

Çoğu insan, “bu bencilliktir” dediği için istek ve ihtiyaçlarını görmez, arka plana atarak kendini ihmal eder. Kendini ‘DE’ düşündüğünde bunu bencillik olarak görür ve yadırganıp ayıplanacağını düşündüğü için vazgeçer bundan. Asıl yargıç ve ayıplayan içindedir aslında, daha önceden oraya yerleşen, büyüyen ve konumlanan… Bir ses gibi….

Toplumda bencillik çoğunlukla olumsuz bir davranış olarak değerlendirilir, olumsuz anlamda kullanılır ve yadırganır. Fedakarlık ve yardımseverlik ise olumlu karşılanır, pekiştirilir ve takdir edilir. İnsan yapısından ve öğrenme sürecinden biliriz ki pekiştirilen davranışlar tekrarlanır, cezalandırılanlar ise çoğunlukla tekrarlanmaz. Genellersek öyle diyebiliriz, özel durumları bir kenara koyarsak tabi.

Birçok insan pekiştirildiği için yardımsever ve fedakarca davranarak kendini ihmal eder. Kendisinin istek ve ihtiyaçlarını ikinci plana atar, hatta bazen vazgeçer ve başkasına (aile, partner, arkadaş vb.) destek olur. Yani normalde Türkçe’de kullanılmayan ve benim “sencil” dediğim durumu yaşar. Sencilliği şu anlamda kullanıyorum: kendi istek ve ihtiyaçlarını genellikle ikinci plana atarak diğerlerini öncelemektir. Böylece diğeri tarafından tekrarlanan hikayesindeki gibi fedakarlığı, desteği, iyiliği takdir edilecek ve tekrardan pekiştirilecektir. “Sen, iyi birisin”, “Gerçek bir dost ve arkadaşsın”, “Çok yardımseversin”, “Harika birisin” gibi cümleler sıralanıp gider. Ne olur sonunda? Bireyin ihtiyacı geride kalır, işleri aksar, zamanı azalır ve zor durumda kalır. Bu durumda kişinin “sencilik” düzeyinin fazla “bencillik” düzeyinin ise az olduğunu söyleyebilir ve bireyin sencilik-bencillik dengesini düzenlemesine ihtiyaç olduğunu görebiliriz.

Siz ne durumdasınız?

Ne kadar bencil ve ne kadar sencil’siniz?

Bencillik dediğiniz şey aslında kendinizi de görmek ve diğerleri kadar önemsemek mi biraz da?

Hadi, düşünelim biraz.

 

Not: Resim 29.05.2024tarihinde https://www.nytimes.com/2023/01/25/well/mind/selfishness-benefits-dalai-lama.html  sitesinden kopyalanmıştır.

Bu makale 29 Mayıs 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Psk. Dan. Mehmet Şirin Akça

Dr. Mehmet Şirin Akça lisans eğitimini Marmara Üniversitesi'nde başarı ile tamamlamıştır. Yüksek lisans eğitimini Sakarya Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik alanında yapmıştır. Yüksek lisans tez çalışması yetişkinlerin “Romantik Kıskançlık ve Empatik Eğilim Düzeyleri İlişkisi” hakkındadır. Doktora eğitimini Çukurova Üniversitesi’nde yine Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik alanında tamamlamıştır. Doktora tez çalışması şöyledir: "İLKOKUL VE ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİNİN FARKLILIKLARA SAYGI KAVRAMINA YÖNELİK ALGILARININ YAŞA BAĞLI OLARAK İNCELENMESİ". Akademik çalışmalarını psikolojik iyi olma, cinsel eğitim, cinsellik ve çift ilişkileri konularında devam etmektedir.

 

Etiketler
kendini düşünme
Dr. Psk. Dan. Mehmet Şirin Akça
Dr. Psk. Dan. Mehmet Şirin Akça
Mersin - Psikolojik Danışman
Facebook Twitter Instagram Youtube