Ben (nevüs), cilt üzerinde bulunan düz veya kabarık ve genellikle koyu renkli lekelerdir. Ben yapıları genel olarak doğuştan mevcuttur. Ancak çevresel etkiler sebebiyle sonradan da benler ortaya çıkabilmektedir.
Ben tedavisi oldukça kolay yöntemlerle, acısız ve kalıcı olarak yapılabilmektedir. Ancak ben tedavilerinin yalnızca bu alanda uzman ve tecrübeli kişiler tarafından uygulanması gerekmektedir.
Ben Tedavisi Yöntemleri Nelerdir?
Ben tedavisi birçok farklı yöntemle yapılabilmektedir.
Özellikle cerrahi olarak uygulanan ben tedavileri oldukça pratik ve kolay işlemlerdir. Nevüs eksizyonu olarak ifade edilen cerrahi ben tedavisi lokal anestezi altında uygulanabilmektedir. Ardından minik bir dikiş ile benin alındığı yer kapatılır. Cerrahi işlemlerde iz kalma riski bulunmaktadır. Fakat ben ciddi bir risk taşıyorsa, örnek alınarak patolojiye gönderilmesi için cerrahi eksizyon yapılmaktadır.
Alındıktan sonra histopatolojik incelemeye ihtiyaç duyulmayan, iyi huylu ben veya deri lezyonları, dokuyu buharlaştırma prensibine dayanan plazma enerjisi ile tedavi edebilmektedir. Bu sebeple tedavi öncesi benin iyi veya kötü huylu mu olduğunun bir dermatolog tarafından değerlendirilmesi gerekir.
Riskli kapsamda değerlendirilen benler ise:
Renk değiştiren ben yapıları,
Asimetrik ve şekilsiz ben formları,
Çevre sınırları kesin gözükmeyen ben yapıları,
Gün geçtikçe koyu renge bürünen benler,
Çapları büyük olan ben yapıları,
Kabarık ya da şekli zaman zaman değişen benler mutlaka bir uzman tarafından incelenmelidir.
Plazma Enerjisi ile Ben Tedavisi Nasıl Uygulanır?
Plazma enerjisi ile ben tedavisi iyi huylu benler için uygulanan bir işlemdir. Plazma enerjisi ile ben buharlaştırılarak tedavisi sağlanır. İşlem sonrası genellikle iz kalmaz.
Genellikle tek seansta bitirilen uygulama, ihtiyaç duyulursa ek seanslarla desteklenebilir. Uygulama esnasında cihaz, ben üzerinde gezdirilir ve ben, buharlaşmaya başlar. İşlem, cilt seviyesine ulaşılana kadar sürdürülür.
Benin plazma enerjisi ile buharlaştırılması sonrası bölgede ben büyüklüğünde bir yara meydana gelir ve bu yara ortalama 7-10 günde iyileşir. İyileşme sonrası benin yerinde hafif bir pembelik oluşur, bu da 2 hafta ile 2 ay arasındaki bir sürede normal cilt rengine döner.