Bel kayması nedir? nasıl oluşur?

Bel kayması nedir? nasıl oluşur?

Vücudumuzun ana taşıyıcısı olan omurgamızı oluşturan her bir kemiğe omur adı verilir. Bu kemikler belli bir sıra ile üst üste dizilmişlerdir. Belimizde 5 adet omur bulunmaktadır. Önden bakıldığında düz bir sırada dizilen bu kemikler yandan yarım daire şeklinde sıralanmışlardır.

Çeşitli nedenlerle belimizdeki omurlarda stres kırığı olarak adlandırılan küçük çatlaklar oluşabilir. Bu çatlaklar sürekli hareket edip yüke maruz kaldıkları için vücudumuzun başka yerlerindeki kemikler gibi bir iyileşme süreci geçirmezler. Zamanla bu omurlarda yetmezlik oluşur ki buna spondilolizis denir. Spondilolizis de omurumuz normalden fazla hareketlidir. Yani omurgamızın stabilitesi bozulmuştur. Stabilitesi bozulan bu omurun diğer omur üzerinde yer değiştirmesi sonucu oluşan hastalığa “Bel Kayması” veya tibbi terminolojide “Spondilolistezis” denir. Bel kayması daha çok belimizin alt seviyelerinde, kuyruk sokumuna yakın kısımlarda olur.

Belimizin bu çatlakları genellikle bir şikayete sebep olmazlar. Bel kaymasında ise tespih taneleri gibi dizilmiş omurgamızın normal yapısı bozulmuş ve içinden geçen omurilik kanalını daraltarak baskıya sebep olmuştur. Bu şekilde omuriliğimiz ve buradan çıkan sinirler sıkışır. Kişide belde ağrı, bacaklarda uyuşma, karıncalanma ve güçsüzlük gelişir. Yürümekle bacaklarımızda ağrı artar dinlenmekle ağrı hafifler. Topallama şeklinde yürüme aslında “lomber dar kanal”ın yani belimizdeki omurilik kanalının dar olduğunun göstergesidir.

Bel kayması kişinin aldığı darbe sonucu veya doğuştan olabileceği gibi daha sıklıkta yaşlanmaya bağlı omurganın yıpranması sonucu meydana gelmektedir. Kişinin kemik erimesinin olması, kilo, zayıf bel kasları bel kaymasını kolaylaştıran faktörlerdendir.

Kişi bu belirtilerle doktora başvurduğunda öncelikle ayrıntılı bir tıbbi öykü ve muayene yapılır. Refleks ve sinir muayenesin ardından radyolojik incelemeler değerlendirilir. Bunlar arasında öncelikle istenecek tetkik röntgen (X-Ray)’dir. Burada belimiz önden ve yandan çekilen filmlerle incelenir ve herhangi bir dizilim kusuru olup olmadığı saptanır. Yine çekilecek bilgisayarlı tomografi (BT) belimizdeki kemik yapıları ayrıntılı olarak değerlendirmemizi sağlar. Manyetik rezonans (MR) omurgamızın içindeki omurilik kanalı ve buradan çıkan sinirler ayrıntılı olarak inceler herhangi bir kanal darlığı, sinir sıkışması olup olmadığı saptanır.

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Murat Bezer

Prof. Dr. Murat BEZER, 1993 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olmuştur. 1993-1994 yılları arasında Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Kliniği'nde Araştırma Görevlisi olarak çalışmıştır. 2000 yılında ise Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı'nda ihtisasını yapmış ve Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı olmuştur. 1996-1997 yılları arasında “Insall Scott Kelly Institude” da Orthopedics and Sports Medicine'da visiting fellow olarak çalışmalar yapmıştır. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı'nda 2001- 2005 yılları arasında Yardımcı Doçent olarak, 2005- 2012 yılları arasında ise Doçent Doktor olarak görev yapmış olan Dr. BEZER, 2012 yılında da Profesör kadrosuna atanmıştır. Prof. Dr. Murat BEZER, pek çok farklı projede ...

Etiketler
Bel kayması belirtileri
Prof. Dr. Murat Bezer
Prof. Dr. Murat Bezer
İstanbul - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube