Behçet hastalığı nedır ?

Behçet hastalığı nedır ?

Behçet hastalığı, multisitemik bir hastalıktır. Arter ve venlerde non-granülomatöz tıkayıcı vaskülit yapar.

20-40 Y, erkeklerde sık olup, erkeklerde daha ciddi seyirli,prognoz daha kötüdür.

Tanı anamnez ve klinik bulgularla konur.

Tekrarlayan oral aft  (yılda en az 3 kez)ile birlikte  genital ülser, üveit,cilt bulgusu,paterji pozitifliği bulgularının ikisinin olması tanı koydurucudur.

Oral Aft: en erken bulgu, sarımsı nekrotik tabanlı,ağrılı,  küçük bir ülserden hızla geniş bir yaraya dönüşebilir.

Genital Ülser:en sık 2. bulgu (%80-90 olguda), aft benzeri ancak daha geniş ve derindir, skrotum ve vulvada sıktır, geniş skar bırakır, kadınlarda daha sık  görülür.

Cilt: %80 olguda görülür. Alt ekstremitede papulo-vesikülo-püstüler erüpsiyon, eritema nodosum (kadında sık), akneiform erüpsiyon,tromboflebit görülebilir.

Göz tutulumu ataklarla seyreder. Tedavide steroidler, immünsüpressörler ve biolojik ajanlar kullanılmaktadır.

Yakın takip ve tedaviyle prognoz iyidir, körlük gelişimi önlenebilmektedir.

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Merih Banu Soylu

Prof. Dr. Merih Banu SOYLU, lise öğrenimini 1976 yılında TED Ankara Koleji'nde bitirdikten sonra Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1982 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır.  İhtisasını ise Çukurova üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı'nda yapmış ve 1986 yılında ‘Otoimmün Oküler Yüzey ve Uvea Hastalıklarında Kornea Epiteline Karşı Antikorlar  ve Dolaşan İmmün Kompleksler’ başlıklı tezini sunarak Göz Hastalıkları Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitiminin ardından aynı klinikte Göz Hastalıkları Uzmanı olarak görev yapan Prof. Dr. Merih Banu SOYLU, 1993 yılında Doçentlik, 1999 yılında ise Profesörlük kadrosuna atanmıştır. 1991 ve 1997-1998 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri NIH-Ulusal Göz Enstitüsü'nde Dr. R. B. Nussenblatt’ın kliniğinde research fellow olarak çalışmalar ya ...

Etiketler
Behçet hastalığı ve tedavi edilebilirliği
Prof. Dr. Merih Banu Soylu
Prof. Dr. Merih Banu Soylu
Adana - Göz Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube