Bebeklerde diş çıkarma

Bebeklerde diş çıkarma

Diş çıkarma sırasında bebeğinizde huzursuzlanma ve huysuzlanma olabilir ve bu duruma 37.5 derece gibi hafif ateş eşlik edebilir. Yine salya akışı artması, elini ve oyuncaklarını ağzına sokma isteği, dişetlerinde kaşınma ve hafif kızarıklık diş çıkarmanın belirtilerinden sayılabilir. Çocuğun dişetleri kaşındığı ve biraz da acıdığı için huysuzluk, iştah kaybı ve huzursuzluk olması beklenir.

Ancak yüksek ateş, ishal, krup, ciddi üst solunum yolu enfeksiyonları, primer herpes dediğimiz ağız içinde ülserlerin bolca olduğu yüksek ateşle ve salya akışıyla kendini gösteren durumu ve havaleyi diş çıkartmaya bağlamak yanlıştır. Bu durumda diğer nedenler araştırılmalı, çocuğum diş çıkartıyor diye düşünüp bu belirtiler gözardı edilmemelidir.

Ailelerin en çok sorduğu soru diş çıkarma zamanının erken ya da geç olmasının dişlerin çürümesini hızlandırıp hızlandırmayacağıdır. Yapılan çalışmalar dişlerin sürme zamanının çürük oluşumunun hızlanması ya da yavaşlaması üzerinde bir etkisi bulunmadığını bildirmektedir. Dişler çıkar çıkmaz temizlemeye başlamak çürük oluşumunu engelleyen en önemli faktördür.

İlk süt dişinin sürmeye başlama zamanı ortalama 6 ay civarındadır. Ancak, genetik etkenlere bağlı olarak bu süreç bazen bebek 4 aylıkken bazen de 1 yaşına geldiğinde başlayabilir.

Nadir olmakla birlikte bebekler ağızlarında dişle ya da diş benzeri oluşumlarla doğabilirler. Bu dişlere neonatal dişler denilmektedir ve bu dişler genellikle sadece dişetine tutunurlar ve sallanmaktadırlar. Bebeğin genzine kaçma riski bulunduğu için bu dişlerin doktorunuz tarafından alınması gerekebilir. Doğumdan sonraki ilk 30 gün içerisinde süren dişlere ise natal dişler denilir ve bu durumda da bu dişlerin fazladan dişler mi olduğu yoksa bebeğin ilk süren dişleri mi olduğunun netleşmesi için mutlaka bir pedodontiste danışmanız gerekmektedir.

Bazı durumlarda dişler çıkmadan önce dişetinde morumsu şişlikler oluşabilir. Bu şişlikler genellikle sürme kisti denilen zararsız oluşumlardır. Bu oluşumlar doktorunuzun size tavsiye edeceği yöntemle kolaylıkla iyileşecektir.

Diş çıkarma sürecinde bebeğinize verebileceğiniz diş kaşıma halkalarının içi sulu olanları ve üzeri pütürlü olanları tercih edilebilir. Bu halkalar hem diş sürmesini hızlandıracak hem de çocuğun dişetlerindeki kaşınma hissini giderecektir. Ayrıca çocuğunuzun diş çıkarma zamanını daha rahat atlatmasını sağlamak için çeşitli jeller mevcuttur. Pedodontistiniz size bu konuda da yardımcı olacaktır.

Dr.Dt. Pınar Karataban

Pedodontist

 

 

 

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Öğr. Üyesi Pınar Karataban

Yrd. Doç. Dr. Pınar KARATABAN, 1975 yılında İstanbul'da doğmuştur Lisans öncesi öğrenimini 1993 yılında İSTEK Vakfı Uluğbey Lisesi'nde bitirmiştir. Aynı yıl Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini 1998 yılında tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır.  Mezuniyeti sonrasında 3 yıl özel bir hastanede kadrolu diş hekimi olarak çalışan Yrd. Doç. Dr. Pınar KARATABAN, 2001 yılında Marmara Üniversitesi Pedodonti Anabilim Dalı'nda Pedodonti alanında doktora eğitimine başlamıştır. Bu süre zarfında birçok ulusal ve uluslararası kongre, sempozyum ve eğitime, çeşitli çalışma ve sunumlarla katılmıştır. 2008 yılında "Serebral Palsi'li Çocuklarda Oklüzyonun Model Analizi ile İncelenmesi, Çürük Oluşum Sıklığı, Periodontal Durum ve Kas Disfonksiyonlarının Değerlendirilmesi" başlıklı tezi ile doktora derecesini ve Dr. ...

Etiketler
Pedodontist
Dr. Öğr. Üyesi Pınar Karataban
Dr. Öğr. Üyesi Pınar Karataban
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube