Bebek ve çocuklukta reflü hastalığı

Bebek ve çocuklukta reflü hastalığı

Çoğunlukla yetişkin hastalığı olarak bilinen reflü hastalığı çocuklarda ve hatta bebeklerde de sık görülmektedir. Reflü, mide ve yemek borusu arasındaki kapakçığın gevşek olması nedeniyle mide içeriğinin yemek borusuna kaçması olarak tanımlanabilir. Son zamanlarda çocuklarda ve bebeklerde reflü görülme sıklığında bir artış olduğu gözlenmekte ve bu durum çocukların ve ebeveynlerin hayat kalitesini önemli ölçüde düşürmektedir.

            Reflü hastalığı bebeklerde özellikle ilk 6 ayda ortaya çıkmaktadır. Söz konusu kapak çocuğun büyümesi ile gelişmekte ve bir süre sonunda da geçmektedir. Reflüye bağlı şikayetler bebeklerde ve çocuklarda değişkenlik göstermektedir. Bebeklerde bulantı, kusma, kilo kaybı görülürken çocuklarda göğüste yanma, ses kısıklığı ve gelişimde yavaşlama görülebilmektedir. Bu durum bazı rahatsızlıklar ile karıştırılabilmekte ve yanlış tanı sebebiyle gereksiz antibiyotik kullanımı söz konusu olabilmektedir.

            Hastalığın tanısının iyi konulabilmesi çok büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle detaylı bir muayene ile ayrıntılı bir hikaye alınması önemlidir. Reflü hastalığı, yanlış teşhis ve tedavi sonucunda yemek borusunda iltihaplanmaya, diş çürüklerine, anemiye, büyüme geriliğine, yemek borusunun darlığına sebep olabilmektedir. Bunun dışında reflü hastalığına eşlik eden rahatsızlıklar ise ses kısıklığı, faranjit, laranjit, sinüzit, otit, tekrarlayan öksürük, ameliyata rağmen geniz etinin tekrar büyümesi, ağız kokusu, rahat uyuyamama, gece sık sık uyanma, tekrarlayan zatürre gibi rahatsızlıklardır. Burada ailenin çok dikkatli olması ve uyanık davranması büyük önem taşımaktadır.

            Peki bebek ve çocuklarda görülen reflüde beslenme nasıl olmalıdır. Özellikle bebeklerde gece uykuda ve uyumadan hemen önce beslenme reflüyü artırabilmektedir. Bebekler beslendikten 2 saat sonra yatırılmalıdır. Reflü tanısı alan bebeklerin başı yatarken 30 derece kadar yükseltilmeli ve özellikle sol yan tarafa yatırılmaları daha uygun olmaktadır. Ayrıca azar azar ve sık aralıklarla beslenmelidir. Bunun dışında bebeklerde emzik kullanımı tükrük salgısını artırarak barsak hareketlerini düzenler. Bu da reflüyü azaltabilir.

            Çocuklarda reflüyü şekerli gıdalar, çikolata, cips, ketçap, acı, nane, soğan, sarımsak, asitli içecekler artıracağından bu besinlerden uzak durulmalıdır. Ayrıca öğünler yine az az ve sık aralıklı olmalıdır. Yemeklerden en az 1-2 saat sonra yatırılmalıdır. Yine karın içi basıncı artıracak kabızlık ve şişmanlık gibi durumlardan kaçınmak için sağlıklı beslenmeli ve özellikle lifli gıdaların tercih edildiği bir beslenme programı uygulanmalıdır.

            Bunların dışında doktorun verdiği ilaç tedavisi de düzenli kullanılmalı ve kontrolleri düzenli gidilmelidir.

            SAĞLIKLA KALIN……

Bu makale 4 Aralık 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Tümay Karlıdere

Dyt. Tümay KARLIDERE, 1966 yılında doğmuştur. Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyatetik Bölümü'nde başladığı lisans eğitimini 1987 yılında başarıyla tamamlayarak Beslenme ve Diyetetik (Diyetisyen) unvanı almıştır.

Dyt. Tümay KARLIDERE, Balıkesir Merkez'de bulunan Karlıdere Sağlık Eğitim ve Danışmanlık  Merkezinde  hastalarına hizmet vermektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Reflü hastalığı
Dyt. Tümay Karlıdere
Dyt. Tümay Karlıdere
Balıkesir - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube