Bebeğin cinsiyetini önceden belirlemek mümkün mü?

BEBEĞİN CİNSİYETİNİ ÖNCEDEN BELİRLEMEK MÜMKÜN MÜ?

Bebeğin cinsiyetini önceden belirlemek mümkün mü?

Aşağıdaki bilgiler, cinsiyet seçimi ile ilgili sürekli gelen sorular ve bu konuda çeşitli duyumlarla kafaları karışan anne-baba adaylarını bilgilendirmek amacıyla verilmiştir.  

Gebelikten önce uygulanan bazı yöntemlerle ve tekniklerle bebeğin cinsiyetinin belirlenmesi eski tarihlerden günümüze kadar hep ilgi çeken bir konu olmuştur. Bundan dolayı her toplumda bu konu ile ilgili türetilmiş, halk arasında anlatılan çeşitli teknikler vardır. Ancak gerçek şu ki bu anlatılan önerilerin çoğunun bebeğin cinsiyetini belirleme konusunda kesin etkili olduğuna dair açık kanıtlar yoktur. Örneğin ilişkiye girilecek günlerle ilgili, ilişki şekliyle ilgili çeşitli yöntemlerin bebeğin cinsiyetini belirleyebileceği halk arasında tarif edilir, ancak bunların bir etkisi olduğu tartışmalı olup çoğu şüphelidir.

Aşağıda anlatılan yöntemlerin bebeğin cinsiyeti seçimi amacıyla kullanılmasının, bebeklerin cinsiyetinin önceden belirlenmesi ve ona göre istenilen cinsiyette bebekler dünyaya getirilmesi kız erkek dengesini etkileyerek bozabileceğini düşünen dünyadaki yönetimlerin çoğu bu konuda kısıtlamalar, tanıtma engelleri ve bazen de yasaklar meydana getirmişlerdir. Başlangıçta çiftlerin çoğunun da düşüncesi öncelikle “önemli olan bebeğin sağlıklı olması” şeklinde olmaktadır. Normalde dünyaya gelen erkek ve kız bebeklerin sayısı bir toplumda yaklaşık olarak birbirine eşittir.

 

Cinsiyet Oluşumunda Temel Genetik Bilgi

Bir erkek üreme hücresi (sperm) ile bir kadın yumurtasının birleşmesi sonucu yumurta döllenmiş olur ve gelişen döllenmiş yumurta rahim duvarına tutunursa gebelik meydana gelir.

Kadının yumurta hücresi sadece X kromozomu içerir, bununla birlikte erkeğin spermlerinden bazıları X kromozomu, bazıları ise Y kromozomu içerir.

X kromozomu içeren bir erkek spermi kadının yumurtasını döllerse iki tane X yan yana gelir (XX) ve bebek kız olur.

Eğer Y kromozomu içeren bir erkek spermi kadının yumurta hücresini döllerse X ve Y yan yana gelip (XY) erkek bebek olur. Yani sadece bu açıdan bakarsak cinsiyeti genetik olarak belirleyen kadın değil, erkeğin spermi olmaktadır.

Bu makale 8 Şubat 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Uğur Ateş

Op. Dr. Uğur Ateş ; 1963 Karabük doğumlu olup Karabük Demir-Çelik A.Lisesini birincilikle bitirdikten sonra 1980’de Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesine başlayarak 1986 yılında Tıp Fakültesinden üçüncülükle mezun oldu. Aynı yıl Türkiye Klinikleri Dergisi’nin Tıp Bilimleri Yarışmasını birincilikle kazanmıştır. İhtisasını İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilimdalı’ndan 1991 yılında aldı.1991-93 yıllarında Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 1993 kısa dönem askerlik sonrası, Mart 1993 yılından itibaren Bezmialem Vakıf Gureba Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği’nde ve 2010 yılından itibaren Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çalıştı. Evli ve iki çocuk babası olup İstanbul’un merkezinde yer alan eğitim ve araştırma hastanesinin hastalarının yoğunluğu, olgu ...

Etiketler
Cinsiyet
Op. Dr. Uğur Ateş
Op. Dr. Uğur Ateş
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube