Başarısız tüp bebek tedavileri


Başarısız tüp bebek denemelerinden sonra tekrar deneme yapılabilir mi?
Diğer tedavilerde olduğu gibi tüp bebek tedavileri de başarısızlık ile sonuçlanabilir. Başarı şansı ve oranları hesaplanırken kadının yaşı göz önünde bulundurulmalıdır. Kadının yaşının ilerlemesi ile tüp bebek tedavisinde başarı şansı oldukça azalır. Çünkü yaşın ilerlemesi ile alakalı olarak yumurtalıklarda genetik bozukluklar oluşur. Ayrıca yaşı genç olan çiftlerde de görünen hiçbir sorun olmamasına rağmen tüp bebek tedavisi başarısız olabilir. Başarısızlıkla sonuçlanan tedavilerde çiftler tekrar detaylı bir inceleme altına alınmalıdır. İncelemeler sonucu yapılan ikinci denemelerde şans oldukça yüksektir.
Tüp bebek tedavisinde başarısız olma ihtimali ne kadardır?
Tüp bebek tedavisinde başarı sağlayabilmek için en etkin faktör anne adayının yaşıdır. Tedavi programı kişiye özel ve tecrübeli bir doktor tarafından hazırlanmış ise 35 yaşın altındaki adaylarda başarı şansı % 60 civarındadır. 35 yaşından sonra şans % 45’ lere inerken, 40’ lı yaşlarda ‘ 20’ ye kadar düşer. Daha ileri yaşta kadınlarda ise başarı sağlayabilmek neredeyse imkânsızdır. Yaşın ilerlemesinin yanı sıra tedavide başarı oranını etkileyen birçok unsur vardır. Bu unsurlardan bazıları, erkekten elde edilen sperm bozuklukları, kadında yumurtlama fonksiyonunda oluşan fonksiyonel bozukluklar ve rahim içinde oluşabilecek sorunlar olarak sıralanabilir.
Sürekli başarısız olunan çiftlerde ne gibi sorunlar oluşabilir?
Tüp bebek tedavisinde sürekli başarısızlık çiftleri oldukça etkiler. Çiftlerde ruhsal denge bozulabilir ve hayal kırıklığına uğrayabilirler. Her tedaviye başlayan çift biran önce çocuk sahibi olmak ister. Tedavinin ilerleyen aşamalarında bu istekleri daha da artar. Ancak yolunda gitmeyen durumlarda tedavi başarısızlık ile sonuçlanabilir. Bu durumlarda çiftlerde umursuzluk ve hayal kırıklığı oluşur. Başarısız tedavilerde en çok yıpranan ve etkilenen genellikle anne adaylarıdır.
Tedavi başarısız olmuş ise tekrar ne zaman deneme yapılmalıdır?
Eğer tedavide başarı sağlanamamış ise 1 – 2 aylık bir aradan sonra tekrar deneme yapılabilir. Eğer çift kendini maddi olarak hazır hissediyor ise fazla beklemenin bir anlamı yoktur. Ancak adayların ruhsal olarak kendilerini iyi hissetmesi tüp bebek tedavisinin başarılı olması için oldukça önemlidir. Yaşı genç olan adaylarda bekleme süresi uzun tutulabilir. Ancak ileri yaş hastalarda ne kadar çabuk başlanırsa şans o kadar yüksek olur.
Denemeler sürekli düşük ile sonuçlanıyor ise ne yapılmalıdır?
Tüp bebek tedavisinden önce düşüklerin neden kaynaklandığı araştırılmalıdır. Düşüklere yol açan problem genetik ya da bağışıklık sistemi ile alakalı olabilir. Ancak ileri yaş adaylarda kromozom anomoliler düşüklere yol açabilir.
Adaylar en fazla kaç deneme yaptırabilir?
Tüp bebek tedavisinde deneme sayısı çiftlere ve maddi imkânlara bağlı olarak değişim gösterir. 25 –30 yaşlarında ki adaylar genelde en fazla 3. Denemede gebe kalabilirler. Ancak 35 yaşını geçmiş kadınlarda başarı şansı düşük olduğu için daha fazla deneme yapmak gerekebilir.