Başarısız tüp bebek sonrası ne kadar ara verilmeli?

Başarısız tüp bebek sonrası ne kadar ara verilmeli?

Tüp bebek tedavisi sonucu gebelik sağlanamamışsa 2 – 3 ay aradan sonra bir daha deneme yapılabilir. Başarısız olan tedaviden sonra kadının bir ya da iki kez adet görmesi yeterli olur. Ayni zamanda mikroenjeksiyon sonucu elde edilemeyen gebeliklerde de 1 – 2 ay beklemek yeterli olur. Fakat tüp bebek denemesi sırasında kist ya da OHSS görülmüş ise önce bu hastalıkların tedavi edilmesi gerekir. Tüp bebek sırasında kadına yumurtalıkları uyarmak için kullanılan ilaçlar kist oluşumuna neden olabilir.

Ancak bu kistler bir süre sonra kendiliğinden kaybolabilir. Kistleri tedavi etmek için özel bir yöntem uygulamaya gerek yoktur. Oluşan geçici kistler kaybolmadan yeni bir uygulama yapmamak en doğru seçim olur. Aksi takdirde yumurtaları uyarıcı ilaçlar kistlerin daha da büyümesine yol açabilir.

Yaşı bir hayli ilerlemiş kadınlarda bekleme sürecine çok ara verilmemelidir. Yaş sorunu olan kadınlarda yumurtalıkların fonksiyonlarında azalma oluşur. Yumurtalık fonksiyonunda azalma oluşmasından dolayı tüp bebek tedavisine ne kadar çabuk başlanırsa şans o kadar artar. Başarısız tüp bebek denemesinden sonra bir defa adet görmeleri tedaviye baslamak için yeterli bir süredir.

Daha fazla ara vermek isteyen adaylar

Yaşları genç ancak maddi imkânsızlıktan dolayı ya da başka sorunlardan dolayı ara vermek isteyen adayların yumurtalıklarında herhangi bir sorun yok ise beklemenin bir zararı olmaz. Bu tür adaylar bekleme süresini istedikleri kadar uzatabilir. Ancak 35 yaşına gelmiş ya da 35 yasını geçmiş kadınlarıntüp bebek tedavisi için acele etmesi gerekir.

TÜP BEBEK TEDAVİSİNE PSİKOLOJİK AÇIDAN HAZIRLANMA SÜRECİ

Tüp bebek tedavisi gören çiftlerin birbirine hoşgörülü yaklaşması gerekir. Tedavide oluşabilecek aksilikler evlilik ilişkisini derinden etkileyebilir.

Anne ve baba olmak için tüp bebek tedavisine baslayan çiftlerde psikolojik problemler ilk zamanlarda pek kabul edilmez. Ancak tek yapılması gereken sorunları kabullenip tedaviye baslamak olacaktır. Sorunlar kabullenildikten sonra güvenli bir tüp bebek merkezi ve doktor seçmek gerekir. Çiftlerin tedavi süreci hakkında bilgilendirilmesi ve durumları ile alakalı sorunlardan haberdar olması gerekir. Çift eğer seçmiş olduğu doktora ve tedavi merkezine yeterince güvenmez ise tedavide zorluklar ile karşılaşilabilinir. Tedaviye baslayacak çiftler tüp bebek için ve zorlu süreç için kendilerini hazır hissetmelidir. Yemelerine, içmelerine ve ilişkilerine dikkat etmeliler. Sigara ve alkol tüketimini kesinlikle bırakmalılar. Çünkü sigara ve alkol tüketimi tüp bebek tedavisinde başarısızlıklara neden olabilir. Eğer çift kendini en iyi şekilde hazırlar ise tedavi daha basarili olur. Gerektiğinde psikolojik yardim alınması tedavide basariyi artırır.

İlk tüp bebek denemesinde basari sağlanamamış ise çift karamsarlığa kapılmamalıdır. Çünkü 2. Ve 3. Denemelerde anne ve baba olanların sayısı oldukça yüksek oranlardadır. Bu nedenle karamsarlığa kapılmak yersizdir.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ali Osman Koyuncuoğlu

Op. Dr. Ali Osman KOYUNCUOĞLU, 21 Ocak 1976 tarihinde istanbul'da doğmuştur. 1993 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1999 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 2000-2005 yılları arasında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlık eğitimini, 2009-2010 yılları arasında da Yeditepe Üniversitesi Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite (IVF) yan dal uzmanlık eğitimini tamamlamıştır. 2014 yılında ise Acıbadem Üniversitesi Robotik Cerrahi eğitimi almıştır. 2000-2005 yılları arasında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, 2005-2011 yılları arasında Özel İstanbul Şafak Hastanesi'nde, 2009-2010 yılları arasında Yeditepe Üniversitesi Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite (IVF) bölümünde 2011-2014 yılları arasında ise Acıbadem Aile Hastanesi'nde görev yapmış olan Op ...

Op. Dr. Ali Osman Koyuncuoğlu
Op. Dr. Ali Osman Koyuncuoğlu
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube