Doktorsitesi.com

Baş-Boyun Tümörlerine Yaklaşım

Dr. Öğr. Üyesi Selçuk Güney
Dr. Öğr. Üyesi Selçuk Güney
10 Aralık 20152012 görüntülenme
Randevu Al
Baş-Boyun Tümörlerine Yaklaşım

Baş ve boyun bölgesinde birçok önemli organ kompleksi vardır. Bu bölgedeki bir hastalık kendisini çoğunlukla boyunda şişlik şeklinde gösterir. Boyunda yumrular ele geliyorsa değerlendirilmesi gerekir.

Baş boyun bölgesini ilgilendiren hastalıklar çoğunlukla şu organ ve dokuları ilgilendirir. Baş boyun cildi, kafa kemikleri ve sinüsler, tükrük bezleri, bademcik ve burun arkası, ses telleri, tiroid ve yemek borusu girişi.

Bu hastalıklar kendi özel bölümlerinde daha ayrıntılı olarak anlatılmaktadır. Halk arasında rastlanma sıklığına göre  başlıklar halinde şöyle sıralanabilir.

GIRTLAK KANSERLERİ:

Gırtlak olarak anılan bölümde sıklık sırasına göre ses teli kanserleri, geniz kanserleri, yemek borusu kanserleri ve bademcik kanserleri sık görülen baş boyun kanserleridir.

Ses teli kanserleri: Ses kısıklığı, nefes darlığı ve kilo kaybıyla seyreder. Daha çok sigara içen kişilerde rastlanır.

Geniz kanserleri: Boyunda ağrısız, sert, sabit kitleyle kendisini gösterir. Burun kanaması ve burun tıkanması ön belirtilerdir ve başka hastalıklarla karıştırılabilir. Etiolojisinde EBV isimli bir virüs tarif edilmiştir.

Yemek borusu kanserleri: Disfaji, yani ağrılı yutma veya yutma güçlüğü ile baş vururlar.

Bademcik kanserleri: Çoğunlukla cinsel yolla bulaşan bir virüs tarafından tetiklenen bir kanser türüdür. HPV virüs kadınların rahim ağzı kanserlerinden de sorumludur.

SİNÜS VE KAFA KEMİK TÜMÖRLERİ:

Sinüs kanserleri: Çoğunlukla geçmeyen sinüzit, migren gibi baş ağrısı yapan hastalıklarla karıştırılır.

Maxilla Tümörleri: İyi ve kötü huylu birçok kemik tümörü çeşidi vardır. Tanıda iyi bir bilgisayarlı tomografi gereklidir.

TÜKRÜK BEZİ TÜMÖRLERİ:

Kulak önü tükrük bezi: Tümörleri çoğunlukla iyi huyludur. Bazıları kansere dönüşme riski taşır. Ameliyatla tükrük bezinin yüzeyel parçası tamamen çıkarılır. Yüz siniri yüzeyel ve derin parçaların arasından geçtiği için yüz felci riski taşır.

Çene altı tükrük bezi: Çoğunlukla yemekte şişlik ve ağrı ile kendini gösterir.

Tiroglossal kistler: Boyun orta hatta ağrısız kistik şişliktir. Ameliyatla çıkarılması gerekir. Ameliyatta dil kemiği kesilerek arkasına ulaşıp kisti o bölgeden kesmek gerekir. Bu yapılmazsa ameliyat sonrası sorun tekrarlar.

Yazar Hakkında

Dr. Öğr. Üyesi Selçuk Güney

Dr. Öğr. Üyesi Selçuk Güney

Yrd. Doç. Dr. Selçuk GÜNEY, 1964 yılında Çanakkale’de doğdu. Tıp eğitimini Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tamamlayarak mezun oldu. Mezuniyetinin ardından, Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ihtisasını da 1996 yılında tamamladı. İstanbul Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yapmış olduğu ihtisas süresi içerisinde yurt dışında birçok eğitim programında bulundu.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır

SERTİFİKA VE ENTEGRASYONLAR

Doktorsitesi.com Sağlık Bakanlığı onaylı ve entegreli bir sağlık bilgi platformudur. Sertifikaları ile tescillenmiş güvenilir altyapısıyla sağlık hizmetlerine erişim sağlar.

MBYSUSBSISO9001 2015 SertifikasıISO/IEC 27001 2013 SertifikasıISO 20000-1 2018 SertifikasıISO 22301 2019 Sertifikası
İLETİŞİM

Doktorsitesi Com Bilgi Hizmetleri

Teknoloji ve Ticaret A.Ş.

Maslak Mah. Ahi Evran Cd. A.O.S 55 Sokak No:2 Aksoy Plaza Giriş Kat Kolektif House

İstanbul, Türkiye

Doktorsitesi.com sağlık sektöründe hizmet veren tıp doktorları, diş hekimleri, fizyoterapistler, psikologlar vb. sağlık profesyonelleri ile internet kullanıcılarını buluşturan bağımsız bir platformdur.

İş bu sayfada yer alan doktor/uzman yorumları ve değerlendirmeleri, ilgili doktorun/uzmanın doğrudan veya dolaylı emri, talebi ve/veya ricası olmaksızın, ilgili hasta/danışan tarafından bağımsız olarak yazılmaktadır. Bu web sitesinin amacı sağlık alanında kamuoyunun bilgilendirilmesini sağlamak, sağlık okuryazarlığını artırmak, doktora erişimi kolaylaştırmaktır. Doktorsitesi.com herhangi bir Sağlık Hizmeti Sağlayıcısını tavsiye etmemektedir ve desteklememektedir.

© 2007 - 2025 Doktorsitesi.com. Tüm Hakları Saklıdır.