Bağımlılık aynı zamanda bir aile hastalığıdır

Prof. Dr. Murat Kuloğlu
Prof. Dr. Murat Kuloğlu
12 Nisan 2021137 görüntülenme
Randevu Al
Bağımlılık aynı zamanda bir aile hastalığıdır

Alkol ve uyuşturucu bağımlılığı giderek artan, ülkemizi ve tüm dünyayı tehdit eden ciddi bir sağlık sorunudur. Bireyin kişilik özellikleri, ailesiyle ve toplumla olan ilişkisi, çevresel risk faktörleri gibi pek çok değişken bağımlılıkta rol oynayan etkenlerdendir. Bağımlılık sadece bağımlı olan hastayı etkilemekle kalmamakta, bağımlı hastanın ailesini de ciddi anlamda etkilemektedir. Bu yüzden bağımlılık için aynı zamanda bir “aile hastalığı”
kavramı kullanılabilir. Hastanın rahatsızlık sebebiyle çalışmaması gelir kaybı yaşaması ve madde satın almak için finansal desteği aileden sağlaması ailenin maddi yükünü daha da arttırmaktadır Yapılan bilimsel çalışmalarda bağımlı hastaların ailelerinde ruhsal hastalıkların arttığı bulunmuştur. Evet, bağımlı hastaların ailelerinde maddi yüklerin yanında ciddi ruhsal yüklerde oluşmaktadır.

Peki ne gibi sorunlar olabilmektedir?

Bağımlı hastaların ailelerinde depresyon, kaygı ve uyku bozukluğu gibi psikiyatrik durumlar artmaktadır. Bağımlı hastaların ailelerinde tükenmişlik ciddi bir sorun oluşturmaktadır. Bağımlı hastaların ailelerindeki bu ruhsal yükler stres kaynağı oluşturmakta ve bu stres ciddi fiziksel hastalıklara yatkınlık oluşturmaktadır.

Peki ne yapmalı?

Bağımlı hastaların ailelerinin de bu rahatsızlıklarla ilgili profesyonel destek almaları gerekmektedir. Bağımlılık bir aile hastalığıdır ve bağımlı hastaların aileleri ile ilgili koruyucu psikiyatrik tedbirler çok önemlidir. Sonuçta; aile ve sosyal çevre madde bağımlılığına yönelme nedenlerinden biri olarak görülse de bu durumun düzeltilmesi koruyucu ve iyileştirici bir güç haline dönüşebilir.

Etiketler

Bağımlılık belirtileriMadde bağımlılığı tedavisiAlkol bağımlılığı tedavisiAlkol bağımlılığı sonuçlarıMadde bağımlılığı tedavisinde aile önemi

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Murat Kuloğlu

Prof. Dr. Murat Kuloğlu

Prof. Dr. Murat Kuloğlu, lise öğreniminin ardından Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni 1989 yılında birincilikle tamamlamıştır. Uzmanlık eğitimini ise 1991-95 yılları arasında Atatürk Üniversitesi'nde yapmıştır. Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalın'da 2003 yılında doçent, 2009 yılında ise profesör ünvanını almıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır