Bademcik ve genizeti yaklaşımları

Bademcik ve genizeti yaklaşımları

Bademcik ve genizeti adı verilen dokular lenfatik sistem denilen vucudun savunma mekanizmasının parçasıdır. Bademcikler ağızdan giren mikroplarla, genizeti de burundan giren mikroplarla savaşmakla görevlilerdir. Ancak bu organlar ağız burun mikroplarıyla savaşan tek yapı değildir.

Bademcik ve genizeti kişilerin genetik yapılarına uygun oranda lenfatik sistemle donatılmıştır. Bazı bilinmeyen nedenlerle bu yapı bazı insanlarda yeterince fonksiyon göremez hale gelebilir. İçerisinde mikropların yerleşmesi ve hacim artışıyla sonuçlanan bu gibi durumlar kişinin sağlığını olumsuz yönde etkileme eğilimindedir.

Hastalara tarif ederken bu dokuları büyük bir karakola benzetebiliriz. Karakola saldırı olduğunda saldırının geldiği tarafta çatışma olur. Orada bazı askerler ölebilir. Daha ileri dönemde oradan içeriye terörist sızabilir. Sızan teröristler bazı bölümleri işgal edebilir. Zayıf anında saldırıya geçmeye hazır böyle bir yapı parolojiktir. Kronik iltihap dediğimiz böyle bir durumda karakolu oradan kaldırıp arka karakolların koruma alanını genişletmek en iyi çözüm olabilir.

Bademcik ve genizetini alma nedenlerimizden bir diğeri de kitle olarak aşırı büyük olmalarıdır. Bu nedenle özellikle çocukluk çağında burun arkasını, kulağa giden östaki tüpünü kapatıp sinüzit ve orta kulak iltihaplarına neden olabilirler.

Bebeklik döneminde genizeti nedeniyle zor nefes alan çocukların büyüdükten sonra kronik sinüzit olma ihtimalleri daha fazladır. Burada burun içerisinde oluşan vakum etkisiyle bazı sinüslerin kemiklerinin anatomik olarak bozuk gelişmesi sebepler arasındadır.

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Öğr. Üyesi Selçuk Güney

Yrd. Doç. Dr. Selçuk GÜNEY, 1964 yılında Çanakkale’de doğdu. Tıp eğitimini Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tamamlayarak mezun oldu. Mezuniyetinin ardından, Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ihtisasını da 1996 yılında tamamladı. İstanbul Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yapmış olduğu ihtisas süresi içerisinde yurt dışında birçok eğitim programında bulundu. Yrd. Doç. Dr. Selçuk GÜNEY, İsrail MASHAV bursuyla 1995’de Tel-Aviv Üniv. Prof. Sade Bio-Engineering Laboratory’de araştırma grubuna çağrıldı. Kulak Burun Boğaz Branşı’nın önemli isimlerinden Prof. Jacob Sade öncülüğünde dönemin en gelişmiş gaz ölçüm teknolojileriyle yaptıkları çalışma Annals of Otology Rhinology and Laryngology dergisinde yayınlandı. Yrd. Doç. Dr. Selçuk GÜNEY, aynı yıl içerisinde İsrail Wollfson Hospital Otorhinola ...

Dr. Öğr. Üyesi Selçuk Güney
Dr. Öğr. Üyesi Selçuk Güney
İstanbul - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube