Bademcik küçültme ameliyatı

Prof. Dr. Hakan Coşkun
Prof. Dr. Hakan Coşkun
7 Mayıs 2015930 görüntülenme
Randevu Al
Bademcik küçültme  ameliyatı

Bademciklerin aşırı büyük olmasına bağlı nefes alma güçlüğü, uykuda soluk kesilmesi (apne) ve yutma güçlüğü gibi sorunların çözümü için bademcik küçültülmesi ideal bir çözüm sağlar. Bu ameliyatta bademcikler tamamen alınmaz, solunum ve yutma sorunlarına neden olan fazlalık kısımları alınır, bademciklerin yaklaşık %20’lik bir kısmı yerinde bırakılır. Kalan bademcik dokusu ameliyat sahasında bir yastık gibi görev görür ve ameliyat sonrası ağrının daha az olmasını sağlar. Aynı zamanda bademcik damarları için de koruyucu etki yaptığından ameliyat sonrası kanama ihtimalini çok azaltır. Bunun da ötesinde yerinde bırakılan bademcik dokusu bir süre sonra normal bademcik boyutuna ulaşıp görev görmeye ve bademciğin boğazı koruma fonksiyonlarını yerine getirmeye başlar.

Bademcik küçültme ameliyatlarında çeşitli teknolojik aletler (radyofrekans, coblator, plazma bıçağı, lazer, elektrokoter, vs) kullanılabilir ancak bunların sonuçları arasında bir fark yoktur. Küçültme ameliyatlarından sonra bademciklerin tekrar büyüyerek tıkanıklığa yol açma ihtimali çeşitli çalışmalara göre %8 ile %15 arasında değişmektedir ancak yeniden büyüme sıklıkla teknik bir sorundur. İlk ameliyatta bademcik yeterince küçültülürse sonradan büyüme ihtimali düşüktür.

Sık bademcik iltihabı nedeniyle bademcik küçültme ameliyatı uygulanmaz, bu durumda bademciklerin tamamı alınmalıdır.

Etiketler

Bademcik küçültme ameliyatlarıBademcik küçültme ameliyatları nasıl yapılırBademcik küçültme ameliyatlarında kullanılan tekniklerBademcik küçültme ameliyatları öncesiBademcik küçültme ameliyatları sonrasıBademcik küçültme ameliyatları riskli midirBademcik küçültme ameliyatları yapılmalı mıdır

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Hakan Coşkun

Prof. Dr. Hakan Coşkun

Prof. Dr. Hakan COŞKUN, 27 Aralık 1967 tarihinde Afyonkarahisar’da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimini 1985 yılında Eskişehir Anadolu Lisesi’nde bitirmiştir. 1985 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başaldığı tıp eğitimini 1991 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasına ise1992 yılında Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi KBB Anabilim Dalı’nda başlamış ve 1996 yılında KBB Uzmanı olmuştur. 

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.