Bademcik

Ameliyatta bademcikleri almayı unutmak mümkün mü?

Bademcik

Ameliyatta bademcikleri almayı unutmak mümkün mü?

Geniz eti ve bademcikler çocukluk döneminde bağışıklık sisteminin önemli bir parçası olarak görev yapmaktadır. Geniz eti ve bademcikler vücudun ana giriş kapıları olan ağız ve burundan giren mikropları karşılayarak solunum yollarının daha alt seviyelerine inmesini engelleme ve mikrobu vücuda tanıtma gibi önemli görevleri vardır. Büyüme ile birlikte bu görevleri azalarak, 12- 14 yaşlarda tamamen kaybolur.

Peki, bu kadar önemli yapıların alınmasının vücuda zararı var mıdır?

Geniz eti, bademcik veya her ikisin berber alınması ameliyatları için iyi bir uzman değerlendirmesi şarttır. Ameliyat kararı Kulak Burun Boğaz uzmanının dikkatli bir muayenesi ve hasta şikâyet ve hikâyesinin kapsamlı bir değerlendirmesi ile verilir. Yapılacak ameliyatın kapsamı, ameliyatın niçin gerekli olduğu ve ameliyat olmadığı takdirde yaşanabilecek problemler, ameliyat kararı verilmiş çocuğun ebeveynlerle paylaşılmalıdır.

Kar/zarar oranı nedir?

Geniz eti ve bademcik ameliyatları için çok sayıda endikasyon vardır. Ancak ameliyat için en önemli endikasyon, normal yapısını kaybetmiş geniz eti ve bademciğin çocuğa zarar vermesi ve oluşan zararın bu yapıların sağladığı faydadan daha fazla olmasıdır. Kısaca çocuk açısından bir kar/zarar oranı yapılmaktadır. Şöyle ki, vücudu mikroplardan koruması gereken bu yapılar, bazı durumlarda mikropları barındıran ve vücuda yayan bir şekle dönüşebilir. Ayrıca büyüyerek nefes almayı güçleştirebilir, hatta gece nefessiz kalmalara yol açabilir. Beraberinde düzelmeyen veya sık tekrar eden orta kulak, burun ve sinüs enfeksiyonları ortaya çıkabilir. Tüm bu durumlar büyümekte olan çocukların sağlıklı gelişimleri önünde duran engellerdir. Ek olarak bu çocukların ileride, kalıcı işitme kaybı dâhil, kalp, akciğer, sindirim sistemi gibi birçok sistemi ilgilendiren hastalıklara yatkınlıkları artmaktadır. Bu nedenle uygun endikasyonlar konulunca, çok küçük yaşlarda bile bu ameliyatların yapılması gereklidir.

Geniz eti, bademcik problemleri için, iyi bir uzman değerlendirmesi şarttır.

Seçilecek tedavi yöntemi, Kulak Burun Boğaz uzmanının dikkatli bir muayenesi ve hasta şikâyet ve hikâyesinin kapsamlı bir değerlendirmesi ile verilir. Ameliyat gerekliliği, nedenleri ve ameliyat olmadığı takdirde ortaya çıkabilecek sorunlar ebeveynlerle paylaşılmalıdır. Kulak Burun Boğaz uzmanı tarafından tespit edilen problemlere göre, İlaçsız takip, İlaçlı takip veya ameliyat ve ameliyat sonrası takip yaklaşımlarından biri hasta için önerilir. Yapılacak ameliyat, geniz eti, bademcik veya her ikisin berber alınması şeklinde olabilir. Hatta aynı seansta kulak, burun ve sinüslerle ilgili ek müdahalelerin de yapılması gerekebilir.

Bu makale 22 Şubat 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. İbrahim Aladağ

1969 Doğubayazıt doğumlu, evli ve bir kız çocuğu babasıyım. 2002-2013 yılları arasında Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesinde Kulak Burun Boğaz Anabilim dalı başkanlığı yaptım. 2010-2013 yılları arasında ise, eğitim ve sağlık hizmeti alanlarındaki hizmetlerim yanında Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi hastanesi başhekimliği görevini yerine getirdim. 2013 yılında İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı’nda Anabilim Dalı başkanı ve Eğitim sorumlusu olarak göreve başladım ve halen bu klinikte görev yapmaktayım. 2011 yılında Doçentlik,  2015 yılında Profesörlük unvanlarını elde ederek akademik kariyerimi tamamladım.  Hekimlik hayatım boyunca çok sayıda pratisyen hekim ve KBB uzmanının yetişmesinde aktif rol aldım. Çok sayıda ulusal ve uluslararası toplantılarda aldığım görevler ve ulusal ve ul ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Bademcik
Prof. Dr. İbrahim Aladağ
Prof. Dr. İbrahim Aladağ
İzmir - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube